Szakértő: Izrael ezt a háborút részben már el is veszítette

2024. május 15. 06:51

Jelen állás szerint Izrael képtelen legyőzni a Hamászt, miközben fokozatosan nő a nemzetközi nyomás a zsidó államon – véli Kaiser Ferenc.

2024. május 15. 06:51
ISRAEL GAZA WAR

Nyitókép: MARCUS YAM / LOS ANGELES TIMES

Izrael szempontjából borúlátó jövendölést adott az Indexnek Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense, aki a már egy éve tartó új szakaszát értékelte a zsidó állam és a Hamász közt zajló háborúnak. A biztonságpolitikai szakértő szerint, ha a nemzetközi kapcsolatokat nézzük, Izrael már részben most is vesztesnek tekinthető. 

Miközben nő a nemzetközi nyomás a zsidó államon, lehetetlennek látszik felszámolni a Hamászt, amely a szakértő szerint lényegében maga a palesztin nép.

„Izrael eleve fokozni akarja a nyomást a Hamászon, de a palesztin polgári lakosságon is, hogy mielőbb hagyjon fel a szervezet támogatásával. De van egy lényeges probléma, ami a palesztinok és hosszabb távon Izrael tragédiája: a Hamász maga a palesztin nép. Természetesen a Hamász egy terrorszervezet, annak is tartja az európai országok többsége, de például az iszlám világ nemzeti felszabadítási erőként kezeli, beleértve a NATO-tagállam Törökországot is. 

Nem szabad elfelejtenünk, hogy a Hamász mögött jelentős népi támogatást találunk, bármelyik felnőtt vagy nagy kamasz lehet a szervezet harcosa. Izrael lényegében egy sziszifuszi háborút vív a Gázai övezetben. Gondoljon bele, hogy a sokkal jelentősebb erőforrásokkal és katonai képességekkel rendelkező Egyesült Államoknak is beletört a bicskája az elmúlt nagyjából három évtizedben Szomáliába, Afganisztánba és lényegében semmit sem értek el Irakban. Egy gerillaháborút nagyon nehéz, ha nem lehetetlen megnyerni. Egy gerillahadsereget nem lehet megsemmisíteni, mert a gerillahadsereg sok esetben maga a nép" – mondta Kaiser Ferenc.

Hamász 2.0

A szakértő emellett kiemelte, hogy jelenleg nem lát reális esély arra, hogy Izrael legyőzze a Hamászt, és ha még le is tudnák győzni, nincs rá garancia hogy nem jön létre egy Hamász 2.0, egy Iszlám Dzsihád 2.0, akár egy még rosszabb és kegyetlenebb terrorszervezet. Kaiser Ferenc szerint a zsidó állam szempontjából az lenne a legegyszerűbb, ha az összes palesztint elűznék először a Gázai övezetből, majd Ciszjordániából. Ezt azonban, többek között a nemzetközi jog sem tenné lehetővé.

Ráadásul Izrael már most feszegeti nyugati szövetségeseinek határait, miközben az amerikai és brit elit egyetemeken is tömeges palesztinpárti tüntetések zajlanak.

Ha megnézzük az övezetről készült képeket, akkor azt kell mondjam, hogy Sztálingrád jobban nézett ki 1943 februárjában, a csata végén, mint ahogy Gáza egyes részei. A konfliktus kezdetén négyzetkilométerenként 6 ezren lakták az övezetet, ezáltal az áldozatok száma akár több százezer is lehetett volna, de akkor nyilvánvaló, hogy Izrael már több arab állammal is háborúban állna

– tette hozzá a docens.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Izraelben aktában.

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alexandrosz-2
2024. május 18. 20:47
Minden normális ember alapvető morális kötelessége tiltakozni az apartheid zsidó terrorállam népirtása ellen. A világszintű tiltakozás és a terrorista, népirtó cionizmus elutasítása nem muszlim hit, nem iszlamizmus és nem muszlim terrorizmus, hanem természetes reakció a zsidók embertelenségére és aljasságára. Az amerikai egyetemeken végigsöprő, és immár egyes nyugat-európai felsőoktatási intézményekre is átterjedő demonstrációk világosan jelzik: a befektetett dollármilliók, a példátlan propaganda tevékenység és a megfélemlítés ellenére azért az egyetemisták jelentős része képes megőrizni tisztánlátását és erkölcsi érzékét. A tüntetések elleni brutális rendőrségi fellépés, a média hamis tudósításai, valamint a tiltakozó mozgalmak résztevőinek megbélyegzése pedig az eddig sunyuló, de immár egyre brutálisabb zsidó zsarnokság kiépülésének egyértelmű bizonyítékai.
m0sten
2024. május 16. 11:18
Sajnos ez nagyon kezd átmenni Izrael vietnámjába. Netanjahu egy korrupt szemét, aki sajnos bármit megtesz majd a hatalomért. Izrael és az IDF max néhány hetes villámháborúkra van berendezkedve és felkészülve, nem hónapokig elhúzódó műveletekre. Eleve félmillió embert kiszedni a gazdaságból hosszú időre se jött jól az országnak.
Tommaso
2024. május 15. 14:46
Milyen szagértő az olyan, aki az agresszor ellenség területének 90%-át elfoglaló, az tömeggyilkos terroristák többségét likvidáló felet VESZTESNEK állitja be???
2024. május 15. 13:16 Szerkesztve
Izraelnek mar nincs mas valasztasa. Bántottak mar oket eleget. Szimplan aldozati baranyok. Sose ok tamadtak. De oket mindig. Nincs baratkozas, nincs megegyezes, csak gyulolet a szarmazasuk miatt. Hiaba probalkoztak. Megertem, hogy ugy dontottek: eleg! Es meg mindig humanusabbak, mint a palesztinok, a hamasz. Aki mint kiderult, ossze- vissza hazudozik meg az aldozatok szamaban osszeteteleben is. Csak hogy a kozvelemeny mellettuk alljon. Nem, nem vagyok zsido, es gyulolom Netanjahut, de amit ezek muvelnek undorito. Gyilkolnak, rabolnak, verik az asszonyaikat, fegyvert adnak a gyerekeik kezebe, aztan sirnak a tv-ben, de buszkek martirjaikra, mikozben allandoan bombazzak izraelt evek ota. A vezetoik kulfoldon dozsolnek es szarnak a nepre, akik a nagy insegben szaporodnak mint a nyulak. Atjartak dolgozni izraelbe, egeszsegugyi ellatasra, de a hituk tovabbra is: old a zsidot. A legnagyobb idiota izrael volt, hogy nyitott felejuk!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!