Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Somkuti: Az európaiakat próbálják fölkészíteni egy háborúra, amihez semmi közük

2024. május 24. 21:00

Európai szinten és Németországban is újra téma a sorkatonaság visszavezetése. A politika napirenden tartja, a lakosság ódzkodik tőle. Szakértőt kérdeztünk.

2024. május 24. 21:00
Inaugural visit by Defense Minister Pistorius to cyber force
Hajdú Tímea

Nyitókép: Boris Pistorius német védelmi miniszter/HENNING KAISER / DPA /AFP

 

Németországban 2011-ben szüntették meg a kötelező katonai szolgálatot. Az orosz-ukrán háború kitörése után a Scholz-kormányzat elrendelte a Bundeswehr modernizációjának felgyorsítását, idén már a GDP 2%-át védelemre költi az ország.

Boris Pistorius védelmi miniszter kinevezése óta egyre többen beszélnek a sorozás potenciális visszavezetéséről,

bár a jelenlegi kormány jelentős része ezt valószínűleg nem támogatná.

A németek nem akarnak bevonulni

A hadkötelezettség potenciális visszavezetésének lehetőségéről Somkuti Bálintot, az MCC Geopolitikai Műhelyének kutatóját kérdeztük. A szakértő lapunk megkeresésére elmondta: ő nem tartja valószínűnek a sorozás felélesztését.

A német lakosság jelentősen megváltozott azóta, amióta megszüntették a kötelező katonai szolgálatot. 

Az utóbbi tizenöt-húsz évben már nem nagyon merült fel ez a téma. Úgyhogy, aki ezzel próbálkozna Németországban, valószínűleg jelentős politikai ellenállással találkozna” – jelentette ki a biztonságpolitikai szakértő.

Ezt támasztja alá a YouGov 2023-as felmérése is, amelyből az derült ki, hogy ha támadás érné Németországot, akkor csak minden tizedik német állna készen a katonai szolgálatra. A Die Welt beszámolója szerint egy háború esetén majdnem minden negyedik német a lehető leghamarabb elhagyná az országot és csak öt százalék jelentkezne önként katonai szolgálatra.

Ezt is ajánljuk a témában

Somkuti Bálint ugyanakkor elmondta: a háborús retorikával próbálják feltüzelni a lakosságot.

Azért van szükség valószínűleg azokra a sokszor túlzó nyilatkozatokra az európai, illetve a német politikusok részéről, – akik arról beszélnek, hogy mindenképpen konfliktusba kell keveredni Oroszországgal, vagy nem szabad hagyni, hogy Oroszország tovább terjeszkedjen, – mert az átlag német már nem támogatja a sorkatonaságot, illetve általában a hadsereget sem” – fejtette ki a szakértő.

Svéd minta

A német sajtóértesülések szerint a lakosság lelkesedésének hiánya ellenére Boris Pistorius „idén április közepéig egy listát állíttatott össze a Németország számára lehetséges sorozási modellekről”olvasható a Magyar-Német Intézet oldalán.

Egyes elemzők szerint egyedül a svéd modell lenne megvalósítható. Erről Somkuti Bálint elmondta:

Svédországban az a különlegessége a modellnek, hogy ott nem csak katonai szolgálatot lehet választani, hanem lehet társadalmi szolgálatot is választani. 

Gyakorlatilag háromfajta opció van. Az egyik a katonai szolgálat, a másik pedig a nem fegyveres katonai szolgálat, és alapvetően kisegítő pozíciókban dolgoznak, akik itt vannak. Illetve van a harmadik variáció, amelyben szintén társadalmi munkát végez az illető, a »sorkatonaság«, vagy inkább a közösségi szolgálat idején” – vezette le a szakértő.

Európai hadsereg?

Nemrég Manfred Weber az Európai Néppárt frakcióvezetője a teljes EU-ra vonatkozó kötelező katonai szolgálatról beszélt. Erről is kérdeztük Somkuti Bálintot.

Weber alapvetően arról beszélt, hogy egy európai szolgálatot kellene fölállítani, amelybe beleérthetne a nem fegyveres szolgálat is. De nyilván ebben benne van az is, hogy alkalomadtán szükség lehet a sorozás bevezetésére. De nehéz megállapítani, hogy mire gondolt Weber” – jelentette ki a kutató.

A szakértő szerint hisztériakeltés zajlik.

Az látszik, hogy Európában egyre inkább hisztérikusan próbálják fölkészíteni egy háborúra a lakosságot, amihez igazából semmi köze”

 – mondta Somkuti Bálint. 

Mint elmondta: a NATO továbbra is védi Európát. 

Amíg a NATO működik, addig Oroszország nincs abban a helyzetben, hogy támadjon. Tehát gyakorlatilag politikai pótcselekvésnek tekinthető ez az egész folyamat, mert konkrét lépések nem történtek” – mondta a szakértő. 

Egy európai hadsereg felállításához se a szándék, se a felszerelés nincs meg. Sokkal komolyabb és sokkal határozottabb lépéseket kellene tenni abba az irányba, hogy európai hadsereg létrejöhessen, de ezek még nem történtek meg” – jelentette ki Somkuti Bálint. 

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Összesen 137 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-93
2024. június 15. 02:06
🍓 ️ ­É­­­r­­t­é­k­­­e­­­l­d­­ ­­­a­­­ ­­­s­­z­e­x­­­i­­­ ­­p­­u­n­­c­­i­­­m­a­t­­­ 👉 𝐖­­𝐖­­𝐖­­.­­­𝐗­­𝟏­𝟖­­­.­­𝐅­­𝐔­­𝐍
2024. június 05. 13:07 Szerkesztve
Amint ezek a politikusok feloltik a bakancsot, es elhuzzak a segguket a frontra! Konnyu donteni mas eleterol halalarol kaviart zabalva kenyelmes fotelbol iranyitva masoknak meg folyik a vere miattuk. Es az amerikaiak se grasszaljanak itt. Megy a orovokacio. Valaki(k)nek nagyon viszket.. Oroszorszag nem fogja megtamadni europat. Nem hulye. Meg ukrajnaval se bir evek ota. Mihez kezdene egesz europaval?! Micsoda baromsag! Egy dolgot tudna tenni. Atombomba. De akkor nekik is veguk lenne. Nem csak neki van olyan. Akkor ennyi volt. Hiaba bujik mar a fold ala a kretnek szovetsege aki haboruzni akart. Ennyire senki nem lehet hulye.
Turán
2024. május 25. 15:40
Melyik háborúban van köze a háborúhoz a fizikális résztvevőknek? Két elvileg vadidegen ember lövi egymást aki lehet hogy előtte egymás mellett ültek egy sörözőben foci vb-t nézve. Retek politikusok aki kirobbantják meg mentesülnek alóla... Teljesen mind1 jobb vagy baloldali.
templar62
2024. május 25. 11:27
Franz Werfel 1945- ben megírta , egy scifiben . A jövőben tett utazást . Visszatérésének időpontja , megegyezett az indulás időpontjával . Szóval az az alak , aki hasonló sztorival házal , lopta az ötletet .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!