Hoppá: Ha megtámadnák Németországot, csak minden 10. német lenne kész katonai szolgálatra

2023. február 10. 10:28

Egy friss felmérés szerint egy háború esetén majdnem minden negyedik német a lehető leghamarabb elhagyná az országot.

2023. február 10. 10:28
null

Támadás esetén minden tizedik német készen állna a katonai szolgálatra – írta meg a Die Welt. A felmérés szerint egy háború esetén majdnem minden negyedik német a lehető leghamarabb elhagyná az országot. A korcsoportok közötti különbségek figyelemre méltóak:

az idősebbek inkább maradnának Németországban, mint a fiatalabbak.

Csak öt százalék jelentkezne önként katonai szolgálatra – derült ki a YouGov közvélemény-kutató intézet által a Deutsche Presse-Agentur (dpa) megbízásából készített reprezentatív felmérésből. A felnőttek további hat százaléka számít arra, hogy háború esetén behívnák, és szükség esetén kiképeznék a honvédelemre. A felmérés szerint minden harmadik (33 százalék) megpróbálná a lehető legnagyobb mértékben folytatni a megszokott életét. Majdnem minden negyedik német (24 százalék) a lehető leggyorsabban elhagyná az országot háború esetén.

A közvélemény-kutatók a következő kérdést tették fel 2000 választásra jogosult felnőttnek: „Tegyük fel, hogy Németország ellen katonai támadás indul, amely hasonló lenne a 2022 februárjában kezdődött orosz támadáshoz Ukrajna ellen.

Tízből megkérdezettból egy (11 százalék) azt mondta, hogy önkéntesen segítene vagy támogatna valamilyen más módon, mint a katonai szolgálat. A résztvevők négy százaléka javasolt más cselekvési lehetőségeket. A polgárok tizennyolc százaléka vagy nem nyilvánított véleményt a kérdésről, vagy más okokból nem adott tájékoztatást.

A háború esetén a saját ország elhagyásának lehetőségét valamivel több fiatal választotta, mint az idősebbek. A felmérés szerint a 60 év feletti korosztály körében nagyobb a segítőkészség, még ha nem is fegyverrel a kézben, mint a fiatalabbak körében. A közvélemény-kutatók nem találtak jelentős különbségeket a kelet- és nyugatnémetek között.

Nyitókép: Artur Widak / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Összesen 189 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hoth
2023. február 11. 15:02
Kiváncsi lennék hány migráns szerepelt a felmérésben...jól elbaszták azt az országot..
akkor ki
2023. február 10. 18:37
Vegyetek példát Adolf atyátokról, ő sokáig készült ám a harcra. Mint most Putyin. Azok gyorsan ott lesznek ám a spájzotokban friccek. A szivárványozás helyett inkább gyártottatok volna.
Mirákulóziai Mikmuk
2023. február 10. 17:47
Nagy a baj, mert ki tudja megvédeni Németországot?
Chardonnay99
2023. február 10. 17:33
Ejnye, az afgán mikrobiológusok nem fognának fegyvert azért országért amely befogadta őket, ez ki van zárva!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!