Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Durva spanyol-argentin mérkőzés: összeveszett a két ország a kormányfő feleségén

2024. május 22. 10:24

Diplomáciai háború tört ki Argentína és Spanyolország között, a két fél egymást vádolja. Mutatjuk, mi történt.

2024. május 22. 10:24
Javier Milei argentin elnök

Fotó: AFP / Matías Baglietto / NurPhoto 

 

Spanyolország visszahívja argentin nagykövetét – jelentette be kedden José Manuel Albares spanyol külügyminiszter a két nemzet közötti diplomáciai vita fokozódása közepette az EurActiv híradása szerint.

A vita vasárnap kezdődött, miután Javier Milei argentin libertárius populista elnök korruptnak nevezte Begoña Gómezt, Pedro Sánchez spanyol szocialista miniszterelnök feleségét a jobboldali Vox párt által szervezett madridi rendezvényen. Ugyanitt

Milei Sánchezt a hírek szerint söpredéknek titulálta.

Való igaz, hogy a múlt hónapban egy bíró vizsgálatot indított Gómez ellen korrupció gyanúja miatt, miután a Manos Limpios (Tiszta Kezek) szervezet panaszt nyújtott be vele kapcsolatban – írja az EurActic a spanyol EFE hírügynökségre hivatkozva.

Ezt is ajánljuk a témában

Míg az ügyészek azóta bizonyítékok hiányában a nyomozás megszüntetését követelték, és Gómez tagadta, hogy bármi rosszat tett volna, a feljelentés és az azt követő vizsgálat arra kényszerítette Sánchezt, hogy április végén öt napra felfüggessze közfeladatait, hogy mérlegelje, hogy lemondjon-e a felesége elleni, szerinte „botrányos” és „hamis” vádak miatt.

Végül persze április 29-én Sánchez bejelentette, hogy nem mond le, és ultrajobboldali lapok és szervezetek akciójának minősítette az egészet.

Milei legutóbbi megjegyzéseit kommentálva Albares külügyminiszter a keddi kabinetülést követő sajtótájékoztatón bejelentette, hogy mivel nem kért bocsánatot a becsmérlő megjegyzésekért, 

Argentína „nagykövet nélkül folytatja tovább”. 

Hozzátette: szerinte egyedülálló esettel állnak szemben. Kifejtette: nincs precedens arra, hogy egy államfő egy másik ország fővárosába menjen, hogy megsértse annak intézményeit, és hogy „kirívó módon beavatkozzon a belügyekbe”.

Ezt is ajánljuk a témában

Albares azt is elmondta, hogy Milei nem kért találkozót egyetlen spanyol kormánytagtól sem, annak ellenére, hogy ez volt az első látogatása az országban, ahogy az a latin-amerikai vezetőknél szokás. Miután hangsúlyozta, hogy Spanyolországnak „nem vágya vagy érdeke” az Argentínával való eszkaláció, Albares kijelentette, hogy nem Madrid okozta a konfliktust, és köteles megvédeni „a spanyol intézmények méltóságát és szuverenitását”.

A spanyol reakció „nonszensz” 

– mondta Milei kedden az LN+ tévécsatornának, hozzátéve, hogy Buenos Aires nem hívja vissza spanyolországi nagykövetét. Emellett az argentin elnök Sánchezt kisebbrendűségi komplexussal és arroganciával vádolta, megjegyezve, hogy szerinte bohóckodás, amit a spanyolok művelnek.

A Todo Noticiasnak adott interjújában Milei azt mondta, hogy nem fog bocsánatot kérni, mert őt támadták meg. Pedro Sánchez szerinte „annyira gyáva, hogy nőket kellett küldenie, hogy megtámadjanak miatta” – mondta Milei, utalva Spanyolország második miniszterelnök-helyettese, Yolanda Diaz és a spanyol tudományos miniszter, Diana Morant nyilatkozataira.

Ezekre a megjegyzésekre utalva Pilar Alegría spanyol kormányszóvivő kedden kijelentette, hogy „a 21. században ez nem szoknya vagy nadrág kérdése, hanem tiszteleté”, és hogy „a nők hangja és autonómiája nem gyávaság; Ez az egyenlőség.”

Javier Milei jobboldali libertárius közgazdász 2023 őszén nyerte meg az argentin választásokat a régóta kormányzó baloldali peronistákkal szemben, mély gazdasági válság közepette. Pedro Sánchez 2023 nyarán rendezett előre hozott választásokat, s a választást ugyan a jobboldali Spanyol Néppárt nyerte, az a Vox szavazataival együtt sem tudott többséget szerezni a Cortésben. Így egy úgynevezett Frankenstein-koalíció élén újra a Spanyol Szocialista Munkáspárt elnöke, Sánchez alapított kormányt számos baloldali, valamint regionális nacionalista párt segítségével. Ráadásul politikai alkut kötött a 2017-es, alkotmányellenes katalán függetlenségi népszavazás szervezőivel: támogatásukért cserébe kegyelemben részesültek. Az alku miatt tüntetések törtek ki Spanyolországban.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-93
2024. június 15. 02:22
🍓 ️ ­­­É­­­r­­­t­­é­­k­­e­l­d­ ­­­a­ ­s­­­z­e­­­x­­i­­­ ­p­­­u­­­n­­­c­­­i­m­­­a­t­ 👉 𝐖­­­𝐖­𝐖­­­.­𝐗­𝟏­­­𝟖­­.­­­𝐅­­𝐔­­­𝐍
mitfizetsky-2
2024. május 22. 14:59
Ráfáztam, hogy megnyitottam a cikket. Azt gondoltam, hogy összeverekedtek a fiúk, mert az egyik benyúlt a másik feleségének.
Gullwing
2024. május 22. 12:35
A spanyol csak azt tette ami a vérében van, csal, lop, hazudik, mert balos. És mikor erre emlékeztetik felháborodik....
masikhozzaszolo
2024. május 22. 12:17
Volt már! TÓRJA. Harc a nőért. Keresd a nőt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!