Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Konkrét céllal erőltetik a németek a hadkötelezettség visszaállítását

2024. május 25. 13:32

A tervet kidolgozó német miniszter Hitlerhez hasonlította Putyint, nem sokkal később Németország legnépszerűbb politikusává lépett elő. A pénzcsapok pedig már meg is nyíltak a német haderőfejlesztés előtt.

2024. május 25. 13:32
Defense Minister Pistorius visits Lithuania

nyitókép: KAY NIETFELD / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Ahogy azt a Századvég elemzése nyomán megírtuk: az orosz-ukrán háború kitörése óta Németországban politikai szemléletváltás történt a biztonságpolitikával kapcsolatban. Németország ráébredt, hogy többet kell foglalkoznia a hadseregével és még a hadkötelezettség visszavezetése is felmerült. A kutatás kitért arra is,

a Bundeswehr a hidegháború éveiben közel 500 ezres sereggel rendelkezett, amit tartalékosok behívásával 13 millióra lehetett volna emelni.

Az újraegyesítést ugyanakkor létszámcsökkentés és képességek leépítése követte, Angela Merkel kormány pedig 2011-ben függesztette fel, egész pontosan: felszámolta a kötelező sorkatonai szolgálatot. Elemzésében Fonay Tamás, a Magyar-Német Intézet kutatója rámutatott, szerinte

Boris Pistorius védelmi miniszter kinevezése valódi változást hozott.

Megnyíltak a pénzcsapok a német haderőfejlesztés előtt

A haderőfejlesztés és a költségvetési keret növelése beindult, ám a hadsereg továbbra sincs jó állapotban, s bár a felmérések szerint igen alacsony a támogatottsága, kiszivárgott tervek szerint Pistorius, illetve a kormány a sorkatonaság 18 év után bevezetésére is terveket kovácsol. De ki is ez a Pistorius, aki ötletgazdaként jegyzi az elképzeléseket, s azok pontosan mit takarnak?

Ezt is ajánljuk a témában

Átfogó német reform

Fonay írása szerint Pistorius neve egy radikális narratíva váltást fémjelez, a miniszter deklarált célként „háború képessé” akarja tenni mind a német fegyveres erőket, mind az országot. Véleménye szerint a Bundeswehr külföldi missziós tevékenységei helyett aktív területvédelmi képességek kiépítése kell, hogy a középpontban álljon.

Ennek érdekében Pistorius hozzálátott a Bundeswehr alapvető reformjához, illetve drasztikus átalakításához, amelynek részeként

Pistorius német miniszter aktívan beemelte a közbeszédbe a hadkötelezettség visszaállítását.

A tematizálás láthatóan sikerült: számos politikus, köztük Olaf Scholz kancellár, Frank-Walter Steinmeier, szövetségi elnök, valamint szinte az összes párt képviselője, szakértője megszólalt ez ügyben, Pistorius pedig Németország legnépszerűbb politikusává lépett elő.

Egy dologban ugyanakkor szinte mindenki kivétel nélkül egyet is ért: a régi modell szerinti kötelező sorkatonaság nem felel meg a jelen kori követelményeknek és élethelyzetnek, valamint a Bundeswehr sem rendelkezik már az ehhez szükséges struktúrákkal.

Pistorius listája

Ezért Boris Pistorius idén április közepéig egy listát állíttatott össze a Németország számára lehetséges sorozási modellekről, amelyeket nyár elejéig a minisztérium szakterületei kielemeznek döntés előkészítés céljából. 

Sajtóértesülések és a szövetségi védelmi minisztériumtól származó nyilatkozatok szerint a Németország számára legmegfelelőbb modell a rugalmas, svéd sorozási modell lehetne.

Svédországban minden az iskolát befejező fiatal férfit és nőt alávetnek alkalmassági vizsgálatnak, közülük azonban csak viszonylag kevesen vonulnak be

– főként azok, akik korábban egy kérdőív kitöltése során érdeklődést mutattak eziránt.

Tehát egy kezdeti, „válogatási folyamat” után csak néhányan kapnak behívót és kerülnek ténylegesen a fegyveres erők állományába. Így ez azt is jelenti, hogy csak annyi férfi és nő szolgál egyszerre, amennyire a hadseregnek ténylegesen szüksége is van, mutat rá elemzésében Fonay.

Mindezt tetézi, hogy eközben

Manfred Weber, az EPP vezetője a sorkatonaság visszavezetését európai szintre emelné, s a nőket sem hagyná ki belőle.

Csakhogy elemzők szerint ez az elképzelés igen távol áll a nyugati társadalmaktól, így a megvalósítás komoly akadályokba ütközhet.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-93
2024. június 15. 02:04
🍓 ️ ­­É­­­r­t­é­­­k­­e­­­l­­­d­­­ ­­a­ ­s­­z­­­e­x­­i­­­ ­­­p­­u­­­n­­­c­­i­­­m­a­­­t­ 👉 𝐖­𝐖­𝐖­­­.­𝐗­𝟏­𝟖­.­𝐅­­­𝐔­𝐍
Tasi János
2024. május 25. 20:50
Gondolom akkor minden a terveknek megfelelően halad: Míg Jürgen, Hans elmegy polgári szolgálatra, addig Mohamed és Ahmed kitanulja szépen az ölés mesterségét. Mikor Mohamed és Ahmed lesz a legtöbb katona és rendőr, a németek szépen összecsomagolhatnak és mehetnek amerre látnak, vagy fel lesznek aprítva, ahogy az meg vagyon írva...
magyarszo
2024. május 25. 20:35 Szerkesztve
"DE MILYEN ALAPON DÖNT EZ A PATKÁNY MÁS ORSZÁGOK FIATALJAIRÓL??? TAGÁLLAMI HATÁSKÖR A SORKATONASÁG! KI A FASZNAK KÉPZELIK EZEK MAGUKAT?" Ők a világ urai. Nem tudtad? Ők az Isten. Nem tudtad? Ja, hogy ez neked nem tetszik? Bármennyire is hihetetlen, tehetsz ellene. Első az, hogy felismered a baj okát. Ez itt tudod megtenni. https://videa.hu/videok/tudomany-technika/and-game-feliratos-amerika-atom-atv-zZ0b0nJtjwPnpQzw Ha már ébren vagy, húzol egy sorszámot és beállsz mögém és harcolsz ellenük úgy ahogy ezt Obi-Wan javasolta. Darth Wader is kimondta ugyanezt. Idézem. "Ne legyenek olyan büszkék a technológiai szörnyszülöttjükre! Mindez eltörpül a mindenható erő mellett" Darth Vader tudta, hogy a Brüsszelt védelmező NATO ereje eltörpül az emberek akaratával szemben. Egyetlen dolog kell hozzá. Meg kell ismerni az erőt. Ez az erő, a háttér hatalom működésének ismerete. A filmben minden ott van, csak meg kell értenünk és meg kell ismernünk az erőt.
magyarszo
2024. május 25. 20:21
Kedves Palpatin ala soros, bilderberg, rockefeller, vagy ahogy épp hívnak ott a Brüsszeli halál csillagban! Nyald ki a seggem!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!