Újabb dróntámadás érte a zaporizzsjai atomerőművet

2024. április 07. 18:16

Az egyik blokkot is eltalálták az ukránok.

2024. április 07. 18:16

Nyitókép: Olga MALTSEVA / AFP

 

Drónnal támadták az ukrán fegyveres erők a zaporizzsjai atomerőmű hatodik blokkjának kupoláját – közölte a két éve orosz ellenőrzés alá került nukleáris létesítmény vasárnap a Telegram-csatornáján. Az atomerőmű által kiadott tájékoztatás szerint kritikus károk nem keletkeztek, áldozatok nem voltak. A közlemény értelmében a biztonsági határértékek megsértésével kapcsolatos fenyegetéseket nem jegyeztek fel,

a környéken a sugárzási háttér nem változott, nem haladja meg a természetes háttérértékeket,

és megfelel az erőműegységek normális működésének. Vasárnap ez már a második támadás volt az erőmű területe ellen, az első az étkezde környékét (ott egy teherautó megrongálódott) és a teherkikötő területét érte. Ezt megelőzően pénteken történt dróntámadás, akkor a teherkikötő és a nitrogén-oxigén állomás ellen.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek vasárnap ukrán tüzérségi és dróntámadást. A Belgorod megyei Sarapovka községben egy, az orosz légvédelem által lelőtt ukrán pilóta nélküli repülőszerkezet szilánkjai eltaláltak egy személyautót, amelyben egy hattagú család utazott; egy fiatal nő életét vesztette, a többi öt utas pedig megsebesült.

Az orosz védelmi minisztérium által vasárnap kiadott napi hadijelentés szerint egyébként az orosz hadsereg 23 ukrán ellenrohamot vert vissza, közülük 11-et Avgyijivkánál. A Moszkvában kiadott beszámoló szerint az ukrán hadsereg a harci érintkezési vonal mentén több mint 920 katonát veszített. Közülük a legtöbben, mintegy 375-en az Avgyijivka és mintegy 370-en a Donyeck körzetében vívott összecsapásokban estek el vagy sebesültek meg súlyosan.

A minisztérium a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között sorolt fel egyebek mellett egy NATO-országok által szállított tengeri drónokat tároló raktárt, két, Sz-300-as légvédelmi rendszerekhez tartozó indítóállást, két harckocsit, két gyalogsági harcjárművet, öt páncélozott harcjárművet, egy német gyártmányú Panzerhaubitze-2000-es típusú önjáró, valamit öt amerikai M777-es és két M-119-es vontatott tarackot, egy Uragan és egy Grad sorozatvetőt, HIMARS és Uragan sorozatvetők négy rakétáját, továbbá 293 drónt.

(MTI)

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

Összesen 72 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-77
2024. április 30. 18:54
🍓 ️ ­A­­­ ­­d­­ö­g­ö­­­s­­ ­­l­­­á­n­­­y­­o­k­­­ ­­v­­á­­­r­­n­a­­k­­­ ­­­r­á­d­­ 👉 𝗪­­𝗪­­𝗪­.­𝗖­­𝗨­­­𝗠𝟰­.­𝗙­­𝗨­­­𝗡
Akitlosz
2024. április 08. 20:27
Mindeközben Kijevben: https://s4.cdnstatic.space/wp-content/uploads/2024/04/teen.mp4 Egy katonai egyenruhás meggyilkolt egy fiatalkorút, mert ő arra a kérdésre, hogy készen áll-e a frontra menni nemmel válaszolt, s ez a válasz nem tetszett a katonának.
Akitlosz
2024. április 08. 20:16
Ezek médiatámadások. Azért támadják az ukránok az erőművet, mert ezt még a Mandiner is megírja. Ezek támadások em visznek közelebb az ukrán győzelemhez.
auditorium
2024. április 08. 07:40
A "sugárzási háttér nem növekedett" , állitólag. Csernobil esetében is néma csönd volt pár napig, majd miután a svédek észrevették a többlet sugárzást, akkor végre bevallották az oroszok a hibát. 1986-ban is olyan váratlan nyarat kaptunk, iszonyú nagy szárazsággal, verőfényes időjárással mint most és csak később derült ki ennek az oka. A mai napig is nagyon sok embernek van pajzsmirigy problémája és rendszeresen ellenőrzésre szorul. Pár regényben is találunk erről leirást: Dragomán: A fehér király (Romániában hogyan játszottak az óvodások az udvaron, a sugárveszélyben az akkori Ceausescu érában).
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!