Kisöpörték az oroszok az ukrán személyzetet a zaporizzsjai atomerőműből

2024. március 04. 20:52

Az ukrán Enerhoatom vezetője arról beszélt, februárban az oroszok eltávolították az utolsó embereit is, akik hűségesek maradtak Ukrajnához, és garantálták a biztonságot a nukleáris létesítményben.

2024. március 04. 20:52

Az Enerhoatomnak egyetlen alkalmazottja sem maradt a zaporizzsjai atomerőműben – közölte hétfőn Petro Kotyin, az ukrajnai atomerőműveket, köztük a zaporizzsjait üzemeltető vállalat elnöke.

Kotyin erről egy rendezvényen beszélt, amelyet annak szenteltek, hogy két éve, március 4-én szállta meg az orosz hadsereg a zaporizzsjai nukleáris létesítményt.

Komoly tapasztalatokkal rendelkező dolgozóink már nincsenek az erőműben. Február folyamán a megszállók eltávolították az utolsó embereinket is,

akik hűségesek maradtak Ukrajnához, és garantálták a biztonságot a nukleáris létesítményben – jelentette ki az Enerhoatom elnöke.

Szavai szerint az év elején még az ukrán vállalat 360 alkalmazottja dolgozott az atomerőműben, mostanra azonban megtagadták tőlük a belépést a létesítménybe.

Az Enerhoatom adatai szerint az erőművi műszakvezetők 60 százaléka – negyven fő – elhagyta a megszállt területet, 12 százalékuknak, azaz nyolc embernek az ukrán vállalat szüntette meg a munkaviszonyát, 14 százalékuknak – kilenc főnek – pedig az oroszok tiltották meg a belépést, miután nem voltak hajlandók átszerződni az orosz Roszatom vállalathoz.

„Így már csak nyolc műszakvezetőjük maradt. Ezek a vezetők közvetlenül felelősek a nukleáris és sugárbiztonságért” – jegyezte meg Kotyin.

Kiemelte, hogy jelenleg orosz személyzet tartózkodik a zaporizzsjai atomerőműben, akik viszont szerinte nem tudják megbízhatóan üzemeltetni a létesítményt.

„A zaporizzsjai atomerőmű energiablokkjait korszerűsítették olyan tervek alapján, amelyek jelentősen eltérnek az oroszokéitól, és az ukrán jogszabályoknak megfelelő engedéllyel nem rendelkező orosz személyzet nem tudja megbízhatóan üzemeltetni ezeket a reaktorokat.

Ráadásul a közeli városokból és településekről toboroztak olyan új dolgozókat, akik eddig csak távolról láttak atomerőművet”

– mondta az Enerhoatom vezetője. A vállalat adatai szerint 2022 elején még csaknem kilencezren dolgoztak az erőműben.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál hozzáfűzte, hogy Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója a tervek szerint kedden találkozik Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, és mindenekelőtt azt tervezi, hogy megismeri Putyin elképzeléseit a zaporizzsjai atomerőmű további működtetéséről és a nukleáris biztonság szavatolásáról a létesítményben.

A hírportál emlékeztetett arra is, hogy hamarosan lejár a zaporizzsjai atomerőmű reaktoraiban használt nukleáris üzemanyag szavatossága.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: HANDOUT / INTERNATIONAL ATOMIC ENERGY AGENCY (IAEA) / AFP

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-80
2024. május 03. 22:40
🍓 ️ ­A­ ­­­d­­ö­­g­­­ö­­s­­ ­l­á­n­­y­­­o­­k­­­ ­­v­­­á­­r­n­­a­k­­­ ­­­r­á­­­d­­ 👉 𝗪­­𝗪­­𝗪­­.­𝗖­­𝗨­­𝗠𝟰­­­.­­­𝗙­­𝗨­­­𝗡
Mich99
2024. március 05. 14:24
Már megint ez a bő lére eresztett náci propaganda... Elég lett volna azt írni: a náciknak természetesen nem tetszik a változás és ezért dumálnak össze-vissza.
453682
2024. március 05. 11:28
"akik hűségesek maradtak Ukrajnához" ez konkrétan mit jelent? Folyamatosan jelentettek vagy parancsra bármit megtettek?
Ehetős Odó
2024. március 05. 09:50
"Kiemelte, hogy jelenleg orosz személyzet tartózkodik a zaporizzsjai atomerőműben, akik viszont szerinte nem tudják megbízhatóan üzemeltetni a létesítményt" Bezzeg a tapasztalt csernobili ukrán szakemberek!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!