Óriási nukleáris beruházások lesznek Ukrajnában

2024. január 26. 13:43

Négy új atomreaktor építésére szánta el magát Kijev.

2024. január 26. 13:43

Ukrajna négy új atomreaktor építésébe kezd, és a munkálatok várhatóan már idén nyáron vagy ősszel elkezdődnek – írja az Euractiv.

German Galuscsenko ukrán energiaügyi miniszter kijelentette, hogy ezzel az Oroszországgal vívott háború miatt kieső energiakapacitást próbálja kompenzálni.

Kiderült, hogy mind a négy reaktort az Ukrajna nyugati részén található Hmelnyickij atomerőműbe építenék be.

Jelenleg az Ukrajna által ellenőrzött területeken három atomerőmű termeli az ország villamos energiájának több mint 55 százalékát. Kijev azonban az ágazat további bővítését tűzte ki célul, hogy kompenzálja Európa legnagyobb atomerőművének, Zaporizzsjának elvesztését.

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: BLANCHOT PHILIPPE / HEMIS.FR / HEMIS.FR / HEMIS VIA AFP

Kapcsolódó cikkek a Háború Ukrajnában aktában.

Összesen 96 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nasi12
2024. március 04. 22:21
Itt az alkalom, hogy az amerikaiak meg a franciák összeakasszák a bajszukat. Főleg ha a németekkel fizettetik ki.
Palatin
2024. január 31. 20:51
A Nyugat bele lavírozta magát egy zsákutcába, ahonnan nem tud visszafordulni. Túlságosan elkötelezték magukat Ulrajna gyözelme mellet.Ugyanakkor a vállalást nem fogják tudni teljesíteni. Hacsak nem csinálnak egy "nagy dobást" : Ukrajnát ellátják atomfegyverekkel. Ezt készítik elö a most bejelemtett ukrajnai "energetikai" beruházások. Remélem az oroszok képben vannak.
2024. január 31. 20:44 Szerkesztve
A Nyugat sutyiban Ukrajnából atomhatalmat akar csinálni. Jó lesz ha Oroszország erre idöben reagál. Igy majd nem a Nato dobja le az atombombát Moszkvára, hanem Ukrajna. Az oroszoknak világossá kell tenni, hogy ha ezt az ukránok meglépik, akkor Ukrajna csak a történelemkönyvekben fog elöfordulni.
BBrutus
2024. január 29. 18:21
Az Oroszok meg köszönik szépen a nekik felépített erőműveket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!