Fordulóponthoz érkezhet Izrael Hamász elleni háborúja

2024. április 09. 16:40

Az IDF támadást indítana Rafah ellen, a nyugati hatalmak tűzszünetet követelnek, és Törökország gazdasági háborút jelentett be Izrael ellen. Összefoglalónk az izraeli háború legfrissebb eseményeiről.

2024. április 09. 16:40
Israeli Soldiers near the Border with Gaza

Nyitókép: Dima Vazinovich / Middle East Images / Middle East Images via AFP

 

A múlt hét végén az IDF bejelentette: egy dandár kivételével kivonja a csapatait a Gázai-övezetből, hogy felkészüljenek a Dél-Gázaban található Rafah elleni hadműveletre. A bejelentés után a nyugati sajtóban spekulációk láttak napvilágot miszerint: Izrael lefújhatja a bevonulást az enklávé déli terülteire. Ezt azonban Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök határozottan tagadta és kijelentette: már meg van a rafahi bevonulás időpontja. 

Netanjahu hétfőn közölte, hogy kitűzte az IDF várva várt offenzívájának időpontját – számolt be a Times of Israel. 

„A győzelemhez be kell hatolni Rafahba, és ki kell iktatni az ottani terrorista zászlóaljakat. Ez meg fog történni. Már meg van a dátum” 

– mondta Netanjahu egy videóban, amelyben nem árulta el a tervezett hadművelet időpontját. Az izraeli híroldal emlékezetet, hogy a miniszterelnök az elmúlt két hónapban legalább négyszer bejelentette, hogy engedélyezi az IDF rafahi hadműveleti terveit. A héber nyelvű média szerint a közeljövőben nem várható offenzíva, különösen azután, hogy az IDF vasárnap teljesen kivonult Gáza középső részéről.

A feltételezések szerint négy Hamász-zászlóalj állomásozik Rafahban több mint egymillió civil közé bújva, akik az övezet más részein zajló harcok elől menekültek az övezet legdélebbi városába. Itt lehetnek a Hamász vezetői, valamint a még életben levő túszok. 

A nagyszabású offenzíva tervei heves nemzetközi ellenállást váltottak ki, többek között az Egyesült Államok részéről is. Az amerikaiak szerint nem megvalósítható, hogy Izrael több, mint egymillió embert evakuáljon a városból. 

Lesz bevonulás vagy nem lesz bevonulás? 

Izraelen belül is vita zajlik a rafahi hadművelettel kapcsolatosan. Itamár Ben Gvír nemzetbiztonsági miniszter a Netanjahu megbuktatását követelte, ha nem történik meg a bevonulás. 

Joáv Gallant védelmi miniszter hétfőn közölte, hogy az izraeli csapatokat azért vonták ki Khan Júnisz térségéből, hogy felkészüljenek az offenzívára. A múlt hónapban az IDF közölte, hogy a Rafahban rekedt 1,4 millió kitelepített palesztin jelentős részét a terület közepén lévő „humanitárius szigetek” felé tervezik irányítani. A Wall Street Journal februárban arról számolt be, hogy Izraelnek van egy evakuálási terve a civilek számára. A terv 15, egyenként 25 ezer sátrat tartalmazó területet jelölne ki Gáza szerte.

A nyugati hatalmak azonban nyomást helyeznek Izraelre, hogy a bevonulás helyet kössön tűzszünetet a Hamásszal.

Mindeközben folynak a túsztárgyalások Katar közvetítésével, amelyek november óta nem jutnak dűlőre. Bár a közvetítő Katar rendszeresen „előrehaladásról” számol be a Hamász nem akarja feladni azt a kitételt, hogy csak a háború lezárásával engedi el a túszokat. 

Netanjahu és a népharag

A közvélemény-kutatások szerint az izraeli lakosság közel háromnegyede azt szeretné, ha Benjamin Netanjahu miniszterelnök lemondana vagy most, vagy közvetlenül a háború után, és az ország fele előrehozott választást szeretne – írta a Times of Israel.

A Kan közszolgálati műsor-szolgáltató és a 12-es csatorna is közölt felméréseket vasárnap. 

Mindkét felmérés szerint a jelenlegi kormány megbukna, ha azonnal választásokat tartanának.

A hétvégén Tel-Avivban tömegtüntetést tartottak a túszok mellett és Netanjahu lemondását követelték. A tüntetők úgy érzik a kormány nem tesz eleget az elrabolt izraeliekért. 

Ezt is ajánljuk a témában

Kereskedelmi háború 

Nemcsak a nyugati országok próbálnak nyomást helyezni Izraelre, Törökország gazdasági eszközökkel nehezítené a zsidó állam helyzetét. 

Törökország kedden izraeli exportkorlátozásokat jelentett be, miután Jeruzsálem elutasított egy török kérést, hogy segélyszállítmányt dobhasson le a Gázai övezetbe – számolt be a JNS. 

Recep Tayyip Erdoğan kormánya, amely nyíltan támogatja a Hamászt az Izrael elleni háborújában, közölte, hogy a kereskedelmi intézkedések 54 különböző kategóriára vonatkoznak, és addig tartanak, amíg tűzszünetet nem hirdetnek Gázában. A török kereskedelmi minisztérium közölte, hogy a korlátozott export többek között vas- és acéltermékeket, építőipari berendezéseket és anyagokat, gépeket és egyebeket foglalna magában. Izrael Katz izraeli külügyminiszter az X-en reagált a lépésre, és azt írta, hogy Erdoğan  „feláldozza a török nép gazdasági érdekeit.”

A törökországi ellenséges légkör miatt az izraeli Nemzetbiztonsági Tanács utazási figyelmeztetést adott ki az izraelieknek, hogy ne látogassanak el az országba. 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:12
🍓 ️ ­­­A­­­ ­­d­­­ö­g­­­ö­s­ ­­­l­­­á­n­­­y­o­­k­­ ­­­v­­­á­r­­n­­a­k­­­ ­­r­­­á­­d­­ 👉 𝗪­­𝗪­𝗪­.­­­𝗖­­𝗨­­­𝗠𝟰­­.­­𝗙­𝗨­­­𝗡
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!