Tovább pörgeti az orosz rulettet Emmanuel Macron, most a betegek öngyilkosságát legalizálná

2024. március 11. 19:20

Mindezt az európai katonák Ukrajnába küldésének felvetése és a magzatgyilkosság alkotmányba emelése után.

2024. március 11. 19:20
null
Kohán Mátyás
Kohán Mátyás

Nyitókép: AFP/JOHN THYS

***

Folytatja sikerszériáját a kampány jegyében Emmanuel Macron francia elnök. Miután február végén arról értekezett, hogy Oroszország veresége érdekében nem szabad kizárni azt sem, hogy Európa katonákat küldjön Ukrajnába, majd március legelején indítványára a francia parlament két háza ünnepélyesen az alkotmányba emelte a magzatgyilkosságot, a francia elnök most bizonyos betegek öngyilkosságának legalizálására készül – ráadásul úgy, hogy közben váltig állítja: sem annak passzív, sem aktív formájában nem tervezi engedélyezni az eutanáziát.

Ehelyett az erre kísértetiesen hasonlító „halálhoz nyújtott orvosi segítség” lenne az, ami a közeljövőben a francia jogrendszeren belülre kerülne.

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

Macron vasárnap a Libération és a La Croix lapoknak – utóbbi egy katolikus napilap – adott interjút, melyben leszögezte: az új szabályozás nem engedné meg, hogy akár beleegyezéssel, akár anélkül ki lehessen oltani egy ember életét, és az öngyilkosságban való segédkezést sem legalizálná. Ehelyett azt tenné lehetővé, hogy 

a legkisebb ellenállás útját lehessen választani, amikor a halál már megérkezett”.

18 év feletti, gyógyíthatatlan betegséggel sújtott, vagy rövid- illetve középtávon elhalálozó betegek számára elérhetővé válna egy halált okozó injekció, melyet a beteg kizárólag magának adhatna be – eltekintve attól az esettől, ha erre képtelen.

Az elnök ígéri: a lehetőség nem lesz elérhető olyan betegségeknél, melyek befolyásolják a józan ítélőképességet – ilyen például az Alzheimer-kór –, illetve abban az esetben sem, ha a beteg szenvedését lehet más módon enyhíteni. Ahhoz ugyanakkor a jelek szerint ragaszkodik az elnök, hogy az ügyet a parlament májusban tárgyalja és az EP-választás előtt fogadja el. 

„Ez egy olyan ügy, amelyről a közvélemény már meg lett győzve, így annak van értelme, ha ezt a választás előtt csináljuk meg” – mondta az elnök pártja, a Reneszánsz egyik szóvivője név nélkül a POLITICO-nak.

Mind az ukrajnai háború, mind a magzatgyilkosság, mind az eutanázia a liberálisok fontos kultúrharcos ügyei. Macron pártja a német Szabad Demokrata Párt (FDP) gyengélkedése idején egyértelműen az európai liberális frakció (Renew Europe) vezető ereje. A liberális szavazókat lelkesítő ügyek EP-választás előtti zászlóra tűzésével azt próbálhatja ellensúlyozni a francia elnök, hogy

a liberális frakció számos tagpártja – köztük a Momentum – gyenge teljesítménye miatt júniusban elveszítheti EP-mandátumai ötödét.

Az Europe Elects mandátumbecslése szerint a Renew a jelenlegi 102 helyett már csak 82 mandátumra tarthatna számot, ezzel harmadikról az ötödik helyre szorulna vissza, s megelőzné mindkét konzervatív frakció, melyek eddig messze elmaradtak mögötte.

Kapcsolódó vélemény

undefined

Kohán Mátyás

Mandiner

Idézőjel

Ahol a gyermekgyilkosság nemzeti konszenzus tárgya, ott bizony menthetetlenül hanyatlanak.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 70 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
jostothu
2024. március 12. 09:51
Lehet, hogy az asszonyt szeretné simán elintézni. Látta valaki mostanában?
antal-2
2024. március 12. 09:24
Enélkül is kihalnak!!! A legmagasabb termékenységi rátával rendelkeznek! A nyomorék 1.8-as rekord Európában! Úgy, hogy a niggereik 7.0-as rátája is benne van!!!! Hahahaha!!! 2080-ra nem lesz fehér Franciaországban azaz a Nagy Kalifátusban. Istennek legyen hála! Azaz inkább! Allahu Akbár!
Greffiti
2024. március 12. 07:44
lehet kezdeni a vén feleségeddel.
evpus
2024. március 12. 07:10
Mielőtt végleg le kell lépnie, annyit árt, amennyit csak tud.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!