Humbug lehet az egész 5 milliárdos ukrán segély a Politico szerint

2024. március 14. 09:08

Hiába a hurráoptimizmus, valójában „kettős könyveléssel” akár nulla cent is lehet az Ukrajnának jutó katonai segély az EU részéről, írja a brüsszeli lap hírlevele.

2024. március 14. 09:08
null

Nyitókép: Volodimir Zelenszkij és Ursula von der Leyen egyezményt ír alá KIjevben február másodikán – forrás: STR / Ukrainian presidential press-service / AFP 

***

„Vállon veregették magukat az EU vezetői szerdán, amiért látszólag megállapodtak egy 5 milliárd eurós alapról az Ukrajnába irányuló új fegyverszállítmányok finanszírozására. Az alap azonban az újracsomagolás és átcímkézés mintapéldája”írja a brüsszeli Politico hírlevele.

Az EU-tagállamok ugyanis hosszas civakodás után megállapodtak abban, hogy az év végéig további 5 milliárd euróval segítik Ukrajnát. Mindehhez eredetileg az Európai Békekeret (EPF) szolgált volna formálisan, amit 2022-ben hoztak létre arra, hogy az európaiak saját haditechnikai eszközeikkel lássák el Kijevet, míg az EPF cserébe kifizeti ezeket az adományokat az egyes országoknak.

A további finanszírozás elleni magyar vétó után (Budapest nehezményezte ugyanis az OTP feketelistázását Kijev részéről) sokáig vitáztak a tagállamok, hogyan kellene hatékonyabbá tenni az eszközt.

A németek, akik eddig is csaknem 20 milliárd eurót áldoztak Ukrajna támogatására, ragaszkodtak hozzá, hogy amennyi haditechnikát adtak, azt természetbeni hozzájárulásként levonhassák befizetésükből, a franciák meg kizárólag az EU-ban gyártott fegyverek vásárlását akarták lehetővé tenni az EPF-ből.

Ezt is ajánljuk a témában

Ennek a civódásnak került pont a végére szerdán az ukránok finanszírozására szánt „Ukrajna Támogatási Alap” létrehozásával, ahova érkezhetnek ezek a felajánlások, ugyanakkor,

mint arra a Politico rámutat, az ördög a részletekben rejlik.

Ugyanis, mint a lap írja, a befizetett új pénz nagy része valójában nem új és nem pénz. Ugyanis elszámolhatóak részben az úgynevezett kétoldalú fegyverszállítmányaik is az alaphoz való hozzájárulásként – a németek egyből közölték is, hogy nem fizetnek 1,2 milliárd eurót, hanem saját fegyverszállítmányaikat tekintik hozzájárulásnak. 

Vagyis hamisak azok az örömujjongások, mint például Josep Borellé, miszerint „az üzenet egyértelmű: támogatni fogjuk Ukrajnát mindenben, ami a győzelemhez szükséges.”

A Politico szerint ez nem más, mint a vereség eltitkolása:

ami új finanszírozásként van feltüntetve és volt tervezve, „Patyomkin-faluvá vált”, lényegében „kreatív könyvelés” történt.

A lapnak diplomaták magyarázták el: az Ukrajnába irányuló kétoldalú fegyverszállítmányok az alaphoz való pénzügyi hozzájárulással egyenértékűek, körülbelül 50 százalékos szinten, de ez nem jelenti azt, hogy egy ország csak a kifizetéseinek felét vonhatja le, hanem az adományozott fegyverek ellenértékének a felét is. Németország a közös kalapba 1,2 milliárd eurót fizetne be, de amíg el tud számolni 2,4 milliárd eurónyi fegyveradományt, egy centet sem kell adnia. S ez a többi országra is igaz.

A Politico megjegyzi: az általuk szerdán megkeresett diplomaták egyike sem tudta megmondani, hogy valójában mennyi pénzt fizetnek be az „Ukrajna Támogatási Alapba” – de egyetértettek abban, hogy az összeg elméletileg akár nulla is lehet.

Összesen 66 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-75
2024. április 27. 02:09
🍓 ️ ­A­­ ­d­­ö­­g­ö­­­s­­­ ­­l­­­á­­­n­y­­­o­­k­­­ ­v­­á­­­r­n­­­a­­k­­­ ­r­á­d­­ 👉 𝗪­𝗪­𝗪­.­­­𝗖­­­𝗨­­­𝗠𝟰­­.­­­𝗙­­𝗨­𝗡
Reszelő Aladár
2024. március 14. 19:28
Itt az a helyzet, mostanra sikerült lekönyvelni az eddig nagylelkesen odaadott kacatokat.
2024. március 14. 11:32 Szerkesztve
Ugyanakkor a helyreállítási alap már átneveződött azóta... Mert az eredetileg a Covid miatt felvett "közös hitelből" most már az "energiaátállás" és "biztonságpolitikai" dolgokat is lehet belőle finanszírozni... Hja, tartok tőle, hogy pl az elcseszett német energiaátállás finanszírozására, meg a hadseregfejlesztésükre elég sok pénz fog elfolyni a közösből... Míg egyesek nem lesznek elég "jogállamiak"... Kib@szott durva dolgok folynak az EU-ban!!! És a nyugat európai "bezzeg" országok rohadt jól járnak az egésszel!!!
piramis-2
2024. március 14. 11:12 Szerkesztve
Mi vaaaaan? Hogy Ursuláék lopnak? Von der Pfizer-ék???? Ááááááááá olyna nincs! Az meg pláne nem igaz, hogy az ukrán náci rezsimmel összejátszva teszik mindezt! Miközben az ukránok meg hullanak, mint a tavaszi légy! A dolog egyetlen megkérdőjelezhető pontja, az az hogy most ki, kit akar kinyírni, ezzel a cikkel egy tőről metszett liberánáci szennylapban!!??
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!