Lekerült az OTP a háborút támogató cégek listájáról

2023. október 02. 20:33

Az ukrajnai Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség elvárja, hogy az OTP Bank haladéktalanul tartsa be a létrejött megállapodást.

2023. október 02. 20:33
Daily Life In Budapest

Az ukrajnai Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NACP) hétfőn közleményt adott ki arról, hogy mivel az elmúlt napokban az Európai Unió Külügyi Szolgálatának részvételével zajló megbeszélések során az OTP Bank számos kötelezettségvállalást tett az orosz piacra vonatkozó jövőbeli terveit illetően, ezért az ügynökség – teljesítve a megállapodás rá eső részét – törölte a bankot a háború nemzetközi támogatóinak listájáról. Az NACP hangsúlyozta: 

elvárja, hogy az OTP Bank haladéktalanul tartsa be a létrejött megállapodást.

Ahogy arról a Mandiner korábban is beszámolt, az Ügynökség azt reméli, hogy Magyarország feloldja az ukrán népnek nyújtott 500 millió eurós, létfontosságú uniós katonai segély blokkolását, és megszűnik annak lehetősége is, hogy Görögország blokkolja a jövőbeni uniós szankciócsomagot, amelynek célja, hogy csökkentse Oroszország képességét a háború folytatására.  

Az Ügynökség mindig nyitott a nemzetközi vállalkozásokkal való együttműködésre, és kész konzultálni a jegyzékből való törléshez szükséges lépésekről – olvasató az Ügynökség hivatalos oldalán.

Nem volt különösebb jelentősége a listának

Ahogy arról a Magyar Nemzet beszámolt, az ukránok még tavasszal tették a háború nemzetközi szponzorainak listájára az OTP Bankot, azzal az indoklással, hogy oroszországi leányvállalata eredménye utáni adójával az agresszort támogatja, a megszállt területeken folytat tevékenységet, illetve kedvezményes hiteleket biztosít katonák számára. Ezeket a vádakat az OTP azonnal tételesen megcáfolta, nem beszélve arról, hogy számos más külföldi bank – az OTP-nél sokkal nagyobb piaci súllyal – szabadon tevékenykedhetett. A lap idézte ifj. Lomnici Zoltánt, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy 

a listának különösebb jogi vagy üzleti következménye egyébként nem volt.

***

Ezt is ajánljuk a témában

Átmenetileg levették az OTP-t a háború szponzorainak listájáról

Az Ügynökség azt reméli, hogy Magyarország feloldja az ukrán népnek nyújtott 500 millió eurós létfontosságú uniós katonai segély blokkolását.

***

Nyitókép: NurPhoto / NurPhoto via AFP

Karácsonyi előfizetési akció

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik