A kormánypárt harcolni tud de együttműködni nem, és ennek mi isszuk meg a levét

2024. március 04. 06:30

Nincs most olyan közös érdek, ami megalapozná a visegrádi országok együttműködését.

2024. március 04. 06:30
Fodor Gábor
Fodor Gábor
Facebook

„Érthető, hogy bizakodóan igyekezett fogalmazni a magyar miniszterelnök, de a tényleges helyzet sajnos nem ez: Visegrád fontos, de nem él. A közép-európai országok együttműködése újra üres formalitássá vált, hiszen a mostani prágai találkozón is elmaradt a közös fellépés. Egyetlen egy fajsúlyos politikai ügyben sem sikerült egységes álláspontot kialakítani. Nincs tehát most olyan közös érdek, ami megalapozná e négy ország együttműködését.

Pedig lenne értelme az együttes akaratnak. Az Orbán-kormánynak 2010 után kézzelfogható külpolitikai sikereként jelent meg a V4-ek koordinációja, amelyben Magyarország meghatározó szerepet játszott. Örömmel nyugtáztam ezt az eredményt, hiszen régóta fontosnak tartom a Közép-Európa-gondolatot és biztos vagyok benne, hogy számtalan történelmi, gazdasági és kulturális szál köt össze minket. Bibó Istvánnal, Czeslaw Milosz-sal, Milan Kunderával, Vacláv Havellal és Göncz Árpáddal együtt meggyőződésem, hogy létezik olyan sajátos identitás, amely csak erre a régióra jellemző. Egy államot alkottunk valaha Osztrák-Magyar Monarchia néven, és mindannyian szenvedtünk Moszkva elnyomásától, amely a kommunizmus köntösében jelentkezett.

Miniszterként éreztem én is a ’90-es évek derekán, majd a 2000-es évek második felében, hogy az udvariassági gesztusokon túl szinte lehetetlen fontos, konkrét ügyekben megállapodni a partnereinkkel. A csehek a nyugat részének szeretnék látni magukat, és sokszor ballasztnak tekintik a »közép-európázást«. A lengyelek nagyhatalomként tekintenek önmagukra és az USA-t tartják elsődleges partnerüknek. A szlovákok pedig gyanakodva méregetik a magyarokat és a cseheket egyaránt. Időnek kellett eltelnie ahhoz, hogy mindenkiben megérlelődjön az a gondolat, hogy nemcsak közös múlttal rendelkezünk, hanem léteznek közös érdekeink is. Ráadásul együtt sokkal többet tudunk elérni, mint külön-külön.”

Fotó: Peter Schulz

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
qtipti
2024. március 26. 13:46
Fodor Gábor megnyilaatkozásairól a rendszerváltás és az azt követő állapotok jutnak ezsembe. A szavahihetőség!? '89 előtt a kerekasztalnál a szabadelvűek voltak a rendszerváltás élharcosai!!! Majd '89 után megalakul a Horn kormány és puszilkodnak a közös kormányban azok akik addig egymással szemben állatk (ültek az asztal körül!). Szavukat vesztették, erre van "pesties" mit csináltak a szájukból! Szabadelvűek mentek a "lecső"? Nem nevet változtattak, linerálisoknak nevezik magukat! Fodor Gábor egy-egy (ezt itt a kérdésben), saját magának mond ellen! Igazad vagy igazatok van, de !!! és kifejti hogy mégsincs igazuk! Ennek a szellemnek megfelelően olvasom és hallgatom gondolatait! Amiit megfogalmazott meddig marad hiteles és mikor fog részben vagy egészben ellentmondani neki!? Szabadelvűség és liberalizmus ... ?
pollip
2024. március 04. 17:48
Adjunktusnak hazudta magát. Innentől hiteltelen.
letsgobrandon-2
2024. március 04. 14:40
nem azért szavaztam a Fideszre , hogy "együttműködjön" , hanem hogy képviselje az érdekeinket
konfucius
2024. március 04. 13:58
Te hülye. Kapásból a bevándorlás, a háborúhoz való viszony, mind közös érdek. Amelyik hülye pedig nem ismeri fel a saját érdekét, annak el kell magyarázni. Ezek mind-mind közös pontok. Te miről is makogsz?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!