Svédország útja a NATO-ba – ezek voltak a legfőbb állomások

2024. február 22. 09:49

Két év diplomáciai csatározás után a magyar parlament hétfőn megszavazhatja Svédország csatlakozását a NATO-hoz. Hosszú út vezetett ide.

2024. február 22. 09:49
Sweden - NATO - Photo Illustration

Miután Oroszország megtámadta Ukrajnát, Finnország és Svédország is úgy döntött: szakít a semlegességgel és csatlakozik a NATO-hoz. A BBC leírása szerint Vlagyimir Putyin inváziója összetörte a régóta fennálló stabilitás érzését Észak-Európában, és mindkét országot sebezhetővé tette. 

Alexander Stubb finn ex-miniszterelnök azt nyilatkozta, hogy országa számára a szövetséghez való csatlakozás „elintézett ügy” volt, amint az orosz csapatok tavaly megszállták Ukrajnát. Finnország tavaly áprilisban hivatalosan is csatlakozott a védelmi szövetséghez, így a tagállamok száma 31-re emelkedett. 

Az északi országok csatlakozásával kapcsolatban Törökország, valamint Magyarország is fenntartásokat fogalmazott meg. 

Ankara azzal vádolta az északi országokat, hogy támogatják az általa terrorcsoportoknak tartott szervezeteket, köztük a kurd fegyveres PKK-t és a Gülen mozgalmat, amely Törökország szerint felelős a 2016-os puccskísérletért. Fő követelése az volt, hogy a svédek szüntessék be a fegyveresek politikai, pénzügyi és fegyvertámogatását

Svédország 2023 júniusában frissítette a terrorizmusról szóló törvényeit. 

Ezt is ajánljuk a témában

Meddig bővül még a NATO?

Tavaly a háború ellenére az időközben 31 tagúra bővült védelmi szövetségből csupán 7 tagállam költötte a GDP 2 százalékát védelemre. Ezt Jens Stoltenberg főtitkár is megjegyezte éves jelentésében. Ez azért érdekes, mert a csatlakozás előtt álló svédektől és finnektől most kifejezetten megkövetelik a 2 százalék elérését. Elemzéssorozatunk harmadik részében a NATO-bővítéssel foglalkozunk.

A magyar kérés

Magyarország aggályai más jellegűek voltak. 2023 tavaszán delegáció utazott a két országba, hogy a magyar kormány sérelmeivel szembesítsék a helyi politikai vezetőket, mivel Budapest 

Svédország és Finnország az elmúlt években rendre alaptalanul bírálta a magyar jogállamiságot. 

Ahogy a Mandiner korábban beszámolt róla: az Európai Parlamentben a finn konzervatív Petri Sarvamaa, a svéd baloldali Malin Björk és a svéd szociáldemokrata Evin Incir rendre támadták Magyarországot a jogállamiság lebontása miatt, és pénzügyi megbüntetéséért lobbiztak. „Orbán lábbal tiporja mindenki jogait, lábbal tiporja a demokráciát, lábbal tiporja a bíróságok függetlenségét. Pontosan ezt akarják Svédországban is csinálni a Svéd Demokraták – ha nem vigyázunk. Ne hagyjuk, hogy ez terjedhessen. Az EU ne fizessen ki pénzt Magyarországnak” – fogalmazott 2022 november 21-i strasbourgi felszólalásában Malin Björk. 

Végül Magyarország külön választotta a két ország kérelmét és megszavazta a finn csatlakozást, de a svédek kérelme nem került napirendre a tavaly nyári NATO csúcstalálkozó előtt. Orbán Balázs a miniszterelnök politikai igazgatója tavaly még a finnek csatlakozásának megszavazása előtt elmondta,

 „a helyzet a napnál is világosabb: támogatjuk a svéd csatlakozást is, a kormány már döntött róla, a parlamenten a sor, de van egy kis bökkenő”. 

A magyar parlamenti képviselők közül néhányan nem nyugodtak, mert azt látták, az elmúlt években svéd kormányzati szerepelők sportot űztek abból, hogy folyamatosan megkérdőjelezték a magyar demokrácia állapotát, sértegették a magyar választókat, a képviselőiket, s ezáltal egész Magyarországot – mondta.

A vita vége

A török parlament végül elfogadta a svéd korrekciókat és idén januárban megszavazta Svédország csatlakozását a NATO-hoz. Orbán Viktor miniszterelnök a török szavazás napján meghívta Magyarországra a svéd miniszterelnököt, hogy személyesen tárgyalhassanak. Ulf Kristersson Svédország miniszterelnöke január 23-án pénteken érkezik Budapestre. 

A látogatás előtt a Fidesz frakció bejelentette, hogy támogatni kívánja Svédország csatlakozását a NATO-hoz.

Pål Jonson, svéd védelmi miniszter úgy reagált a hírre egy, Ukrajnának szánt új svéd csomagról tartott sajtótájékoztatón, hogy „természetesen üdvözöljük, ha ez teljes értékű szövetségessé tesz minket” – idézte a Tidningen Näringslivet.

„Ha hétfőn szavaznak erről, akkor az elnöknek, vagy ebben az esetben a házelnöknek alá kell írnia, majd a svéd kormány döntést hoz, és utána a svéd fél átmegy és átadja a csatlakozási jegyzőkönyvet az amerikai külügyminisztériumnak” – folytatta Jonson.

A svédek a 90-es években jelentősen leépítették a hadseregüket – írja a BBC. Svédország katonai kapacitása jelenleg 57 000 fő. Az ország 2018 elején visszahozta a sorkötelezettséget, miután 2010-ben felfüggesztette, és a jelenlegi legfeljebb 6000 sorköteles létszám 2025-re 8000-re emelkedik.

Ezt is ajánljuk a témában

A csatlakozás ára

A hírek szerint új védelmi megállapodásról tárgyal a két kormány, amely részeként új Gripeneket vehet a magyar légierő. Az Index információi szerint hetek óta intenzív tárgyalások folynak, a felek a megállapodásra törekszenek, amelynek egy hatalmas katonai és hadiipari megállapodás is a része lehet.

Ha a magyar parlament hétfőn megszavazza a svédek kérelmét, akkor ezzel közel két éves diplomáciai huzavona érhet véget, és Svédország hamarosan a NATO harminckettedik tagjává válhat. 

Nyitókép: Jonathan Raa/NurPhoto via Getty Images

 


 

Összesen 133 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2024. március 02. 15:36
Az értelmetlen szemétkedés mintapéldája. Európa szégyene már az orbán-rezsim.
konfucius
2024. február 22. 16:40
Ne szavazzák meg! Egy jegyzék nélkül ne! A jegyzékben, amelyben a svédek a mindenkori svéd állam nevében kötelezettséget vállalnak a mindenkori Magyarország felé arra, hogy eminens szövetségesként állnak hozzánk ezután, mindenben támogatnak, semmiben nem akadályoznak vagy gátolnak meg. Ennek fejében szabad csak megszavazni a tagságukat, enélkül semmi esetre sem!
lájkbajnok
2024. február 22. 15:33
Szegény orbánistákat megüti a guta.
dzso bacsi
2024. február 22. 14:36
A legnagyobb poén lesz, ha Kövérrel íratják alá a svéd nato csatlakozást. :D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!