Íme az első svéd reakciók a Fidesz bejelentésére

2024. február 20. 16:47

„Természetesen üdvözöljük, ha ez teljes értékű szövetségessé tesz minket” – fogalmazott a svéd védelmi miniszter.

2024. február 20. 16:47

Sorban érkeznek a reakciók a magyar kormány azon bejelentésére, mely szerint február 26-án, hétfőn, az Országgyűlés 2024. évi tavaszi ülésszakának első napján napirendre kerül a Svédország NATO-csatlakozásáról szóló zárószavazás. 

Erről Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője is beszámolt közösségi oldalán. A nagyobbik kormánypárt politikusa levélben fordult az ügyben az Országgyűlés elnökéhez, Kövér Lászlóhoz.

A dokumentumból kiderült: 

a Fidesz frakció támogatni kívánja Svédország csatlakozását a NATO-hoz.

„Üdvözöljük”

Pål Jonson, svéd védelmi miniszter úgy reagált a hírre egy, Ukrajnának szánt új svéd csomagról tartott sajtótájékoztatón, hogy 

természetesen üdvözöljük, ha ez teljes értékű szövetségessé tesz minket”

– idézte a Tidningen Näringslivet.

„Ha hétfőn szavaznak erről, akkor az elnöknek, vagy ebben az esetben a házelnöknek alá kell írnia, majd a svéd kormány döntést hoz, és utána a svéd fél átmegy és átadja a csatlakozási jegyzőkönyvet az amerikai külügyminisztériumnak” – folytatta Jonson.

Az összeállításban felidézték Orbán Viktor magyar miniszterelnök szombati évértékelő beszédének azon kijelentéseit is, mely szerint „gigamegállapodás” előtt áll a magyar kormány a svédekkel. Az Index exkluzív információ szerint hetek óta intenzíven tárgyal a két kormány, a felek a megállapodásra törekszenek, amelynek egy hatalmas katonai és hadiipari megállapodás is a része lehet.

Pénteken Magyarországra érkezik a svéd kormányfő

A svéd miniszterelnök is megszólalt a fejlemények kapcsán. Ulf Kristersson azt nyilatkozta, „az elmúlt hetekben volt néhány megbeszélésünk, de nem tudom, hogy konkrétan mit ért ez alatt”

Időközben pedig hivatalossá vált: 

pénteken Budapestre érkezik a svéd miniszterelnök.

A találkozó témája Magyarország és Svédország védelmi és biztonságpolitikai együttműködése, valamint magyar soros EU-elnökségre történő felkészülés lesz.

***

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: STEFAN JERREVANG / TT NEWS AGENCY / AFP

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
muszlim1970
2024. február 21. 06:58
Aláírjuk!Utána folytatják gyalázásunkat!Mint a finnek!
orokkuruc-2
2024. február 20. 22:27
Claudius1 2024. február 20. 20:02 "A maffiakormány megint szájba ejakulált benneteket . Nyeljétek." .. te kis genderlény! Ne fosadék életed napi szo(p)kásából indulj ki!
Claudius1
2024. február 20. 20:02
Tavaly megírtam, hogy tagok lesznek, akárhogy is üvölt a sok mocskos pedofideszjobbágy. Úgy is lett . A maffiakormány megint szájba ejakulált benneteket . Nyeljétek.
fasputin
2024. február 20. 19:21
hopp hopp lehet nyelni a gecit kéremszépen nem kizárt, hogy lesz majd valamilyen tárgyalás arról is, hogy a svédek hogyan tudják a magyar hadiipar termékeivel felszerelni saját haderejüket.(Portfolio) tessék csak tessék, faszerdő lakosai ,mindenkinek jut egy kis fos a szátokba :DDDD
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!