Rendkívüli: a Fidesz beállt a svéd NATO-csatlakozás mögé

2024. február 20. 09:15

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője közösségi oldalán osztotta meg a hírt. Mutatjuk a részleteket!

2024. február 20. 09:15

„Ezúton kérem Elnök Urat, hogy az Országgyűlés 2024. évi tavaszi ülésszakának első ülésén, a 2024. február 26-i ülésnap napirendjén szerepeljén a Svéd Királyságnak az észak-atlanti Szerződéshez való csatlakozásáról szóló jegyzőkönyv kihirdetéséről szóló T/638. számú törvényjavaslat zárószavazása” – olvasható Kocsis Máté Facebook-oldalán megosztott levelében (cikkünk végén), amelyet a Fidesz frakcióvezetője Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének címzett.

A dokumentumból kiderül: a Fidesz frakció támogatni kívánja Svédország csatlakozását a NATO-hoz.

Rendkívüli bejelentés ez a Fidesztől, hiszen egy két éve zajló ügyre tesz pontot

A Fidesz frakciójának döntése azért is rendkívüli fejlemény, mert lassan két éve lesz, hogy 2022 tavaszán, az ukrajnai háború kitörése utáni hetekben két észak-európai állam, Svédország és Finnország a NATO-csatlakozás mellett döntött. Mindkét állam hagyományosan a semlegesség híve volt, Svédország gyakorlatilag két évszázada, Finnország pedig a világháború óta épített az el nem kötelezettségre.

A két ország aztán a kilencvenes években egyszerre lett az Európa Unió politikai közösségének a tagja, de a katonai semlegesség feladásáról egészen mostanáig nem volt komolyan szó. Oroszország agressziója Ukrajnával szemben változtatta meg mindezt: a finn és a svéd kormányok a háború miatt megváltozó közhangulatra alapozva 2022 tavaszán beadták csatlakozási kérelmüket a nyugati védelmi szövetséghez, a NATO-hoz. Eleinte úgy volt, hogy a két ország együtt és gyorsan tud csatlakozni a NATO-hoz, hiszen fejlett, demokratikus államokról van szó, amiknek alapból jól felszerelt, modern hadseregeik vannak. De Törökország és Magyarország is fenntartásokkal élt, s így a teljes csatlakozási folyamat máig nem zárult le.

Finnország végül külön csatlakozott a NATO-hoz, 2023 márciusában. Oroszországnak ezzel több mint ezer kilométeren keletkezett közvetlen határszakasza a NATO-val. Az immár kizárólag NATO-tagállamok által körülvett Svédországgal viszont tovább húzódott a csatlakozási eljárás. A Törökök 2024. januárjában szavazták meg a svédek csatlakozását, míg hazánk (mint az a Kocsis Máté által kedden megosztott levélből kiderült) február 26-án fog szavazni arról.

Svédország újrát a NATO-csatlakozás küszöbéig ebben a cikkben foglaltuk össze. 

Mutatjuk a Kocsis Máté által megosztott dokumentumot:

Fotó: Kocsis Máté Facebook-oldala

 

Összesen 456 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
koronaszepe
2024. február 20. 19:22
Mi értelme volt ennek a kutyakomédiának? Vehetünk 4 Gripent? Azt amúgy is vehettünk volna.
Conduct
2024. február 20. 16:32
Pipa,ne lègy olyan pipa,mert leesik a kipa!
files32
2024. február 20. 15:22
Menczer Tamás: A finn politikusok sírva könyörögtek, hogy támogassuk a NATO-csatlakozásukat.
2024. február 20. 14:49 Szerkesztve
Valójában nem mi álltunk be a svédek mögé, hanem a svédek álltak be mögénk a sor végére. Mi csak behajoltunk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!