Még Soros szervezete szerint is egyre pesszimistábbak az európaiak az ukránok esélyeit illetően

2024. február 21. 10:39

A megkérdezettek mintegy negyven százaléka szerint a háború kompromisszumos lezárása várható.

2024. február 21. 10:39

A Nemzetközi Kapcsolatok Európai Tanácsa (ECFR) 12 európai ország lakosait kérdezte meg, hogy mit gondolnak az orosz-ukrán háború lehetséges kimeneteléről. Habár a felmérést még az ukrán hadsereg avgyijivkai visszavonulása előtt készítették, a megkérdezettek többsége pesszimista volt az ukránok esélyeivel kapcsolatban.

Ahogy azt a Mandiner is megírta 2023 decemberében, az ECFR-t 2007-ben alapította meg a Soros György Nyílt Társadalom Alapítványa által fenntartott Project Syndicate szerzője, Mark Leonard.

A berlini székhelyű szervezet, amely további hat európai fővárosban (London, Madrid, Párizs, Róma, Szófia, Varsó) rendelkezik irodákkal, a kezdetektől a Nyílt Társadalom Alapítvány társfinanszírozza.

Az ECFR Tanácsának kilenc magyar tagja van: a magyar tagok közé számít George és Alexander Soros, de ott ül Bajnai Gordon volt miniszterelnök, a Bajnaihoz köthető DatAdat tulajdonosi körében helyet foglaló Dessewffy Tibor szociológus, Dobrev Klára DK-s EP-képviselő, Kalotai Péter, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank igazgatóhelyettese, Korányi Dávid, az Action for Democracy elnöke és Karácsony Gergely volt városdiplomáciai főtanácsadója, Meszerics Tamás CEU-s oktató, az LMP volt EP-képviselője, valamint Orbán Anita, a Vodafone Magyarország külkapcsolati vezetője.

Kompromisszumos lezárásra számítanak az európaiak

A kutatásból az is kiderült, hogy a válaszadóknak csak a 10 százaléka gondolta úgy, hogy Ukrajna nyeri a háborút. Míg 20 százalék szerint Oroszország. 

A legoptimistábbak a lengyelek, svédek és portugálok voltak,

de közülük is csak 17 százalék számít ukrán győzelemre. A legkevésbé a görögök (2 százalék) és a magyarok (4 százalék) várnak ukrán győzelmet.

A legtöbben (37 százalék) a háború kompromisszummal történő befejezésére számítanak.

Egyre többen a béke pártján?

A felmérést készítők arra is kíváncsiak voltak, hogy az európaiak szerint az öreg kontinensnek miként kellene viszonyulnia a háborúhoz.

A válaszadók 31 százaléka azt mondta, hogy támogatnia kellene Ukrajnát megszállt területeinek visszaszerzésében. 

A megkérdezettek 41 százaléka ugyanakkor egyre inkább tárgyalóasztalhoz ültetné Ukrajnát.

Az ukrán területek visszaszerzését a svédek (50 százalék), portugálok (48 százalék) és lengyelek (47 százalék) támogatják a leginkább, a magyarok (16 százalék) és görögök (16 százalék) pedig a legkevésbé – derült ki a kutatásból.

Jobbratolódásra számít a Sorosékhoz köthető agytröszt

Lapunk nemrég egy másik tanulmányát is közölte az agytrösztnek, melyben szakértőik arra igyekeztek választ találni, hogy mi várható szerintük az idei európai parlamenti választáson.

A válaszuk rövid és tömör volt: jobbratolódás.

Összefoglalójuk szerint Európa számos országa jobbra fordul idén, a populista, radikális jobboldali pártok szavazatokat szereznek, míg a baloldali és zöld pártok gyengülni fognak.

***

Ezt is ajánljuk a témában

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép illusztráció. Fotó: WOJCIECH GRZEDZINSKI / ANADOLU / ANADOLU VIA AFP

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
snfbvksan
2024. február 21. 14:45
Én optimista vagyok. Oroszország győzelmét várom.
pipa89
2024. február 21. 10:48
Herótom van Soros NGO-hadseregtől. Soha semmit sem csinálnak "csak úgy". Minden tevékenységük irányított, célzott. Ez is. Mérik a közvéleményt, hogy meddig mehetnek el büntetlenül az európai háborúsdival. Ezzel az Ukrajnát birtokló befektetői alapoknak és a hadiiparnak visz információt Európáról, európai adófizetői pénzből. Komolyan! Meddig kell még eltűrni ezt a mocskos pénzügyi érdekkört Európa nyakán?????
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!