Jobbra fordul idén Európa egy Sorosék által támogatott szervezet szerint

2024. január 24. 13:56

Az idei európai parlamenti választás várható kimeneteléről közölt részletes előrejelzést az ECFR agytröszt.

2024. január 24. 13:56
null

Európa legbefolyásosabb agytrösztjei közé tartozik a Nemzetközi Kapcsolatok Európai Tanácsa (ECFR). A különböző országok neves politikusait és más szakembereit tömörítő szervezet az európai politika formális és informális kapcsolódási és találkozási pontja, amelyet többek között a Soros-féle alapítványok is támogatnak.

Az ECFR most előrejelzést közölt arról, mi várható szerintük az idei európai parlamenti választáson. 

A válaszuk: jobbra tolódás.

Összefoglalójuk szerint Európa számos országa jobbra fordul idén, a populista, radikális jobboldali pártok szavazatokat szereznek, míg a középbalos és zöld pártok gyengülni fognak.

Úgy számolnak, kilenc országban „Európa-ellenes populisták” fognak nyerni, ezek közé tartozik Ausztria, Belgium, Csehország, Olaszország, Hollandia, Lengyelország, Szlovákia – és ide sorolják a biztos Fidesz-győzelemre készülő Magyarországot is.

Emellett e táborhoz tartozó pártok futnak be a második vagy harmadik helyen Bulgáriában, Észtországban, Finnországban, Németországban, Lettországban, Portugáliában, Romániában, Spanyolországban és Svédországban.

Az ECFR szerint várható lesz, hogy az EP centrista „koalícióján” – az Európai Néppárt, a szocialisták és a liberálisok hagyományosan együtt szavazó hármasán – kívüli pártok fogják megszerezni majdnem a felét az Európai Parlament székeinek. Sőt, 

előfordulhat, hogy az Európai Néppárt és a tőle jobbra lévő két pártcsalád (ECR és ID) együtt első alkalommal többségbe tudnának kerülni,

kisebbségbe szorítva az európai baloldalt.

Az agytröszt szerint az európai jobbra tolódásnak jelentős következményei lesznek több európai politikában is, például egy új, jobbos többség elvetheti a radikális klímapolitikát a kontinensen.

Az ECFR felhívja a figyelmet, hogy a „szélsőjobb” már egyre dominánsabb az egyes országok belpolitikáiban is, Hollandiában nyerni tudott Geert Wilders, a Le Pen-féle Nemzeti Tömörülés pedig ellenzékből alakítja a francia politika irányvonalát.

Az EP-választásra készült kutatások szerint az idei voksoláson az Európai Néppárt 173, a szocialisták 131 helyhez juthatnak az európai törvényhozásban. Őket a radikális jobboldali ID pártcsalád követheti 98 székkel, majd a liberálisok 86, a konzervatív ECR 85, a zöldek 61, a szélsőbal pedig 44 székkel rendelkezhet majd, 42 képviselő pedig pártcsaládokon kívül juthat be az EP-be. Ismert, 

a Fidesz jelenleg pártcsalád nélkül van jelen az európai törvényhozásban,

és az EP-választásig valószínűleg már nem is történik ebben változás.

Az ID pártcsaládot csak Franciaország 30 (Nemzeti Tömörülés), Németország pedig 20 (AfD) erősítheti nyáron. Az ECR legnagyobb erejét Olaszország adná 26 képviselővel Giorgia Meloni olasz kormányfő Fratelli d'Italia pártjából. A pártcsaládokon kívüli erők legnagyobbika pedig európai szinten is a Fidesz lenne, amely az ECFR felmérése szerint 14 képviselőt tud majd küldeni az EP-be.

Az ECFR külön megjegyzi, hogy az Európai Parlamentben az idei évtől több mint egyharmadnyi, 37 százalékos részvétellel ülnek majd az „EU-kritikus” erők, akár jobb-, akár baloldaliak. Ez pedig automatikusan fel is fogja erősíteni hangjukat az európai politika következő éveiben.

 

Fotón: Európai Parlament (MTI/EPA/Ronald Wittek)

 

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csigorin
2024. március 31. 17:24
a neppart vastagon balos es haboruparti koze nincs a jobboldalhoz
pipa89
2024. január 24. 16:41
1. Az ECFR-t Soros alapította. 2. Marhára nem érdekel a Soros-klán érdeke. 3. Ki kell pucolni az NGO-hadseget a kontinensről. 4. Ehhez a jobbra tolódás nem lesz elegendő. Forradalomra van szükség a szavazófülkékben júniusban! 5. Ha ez nem következik be, ezek bedöntik egész Európát, még fel is gyújthatják...
gyaloggos
2024. január 24. 16:30
A HELYZET az, hogy az ÉRTELEM, értelmes EP -képviselők felé kellene elmozdulni, FÖLÖSLEGES már jobbozni, meg balozni!
remi
2024. január 24. 16:03
Az okfejtés minimum ott sánta, hogy az EPP nevében sem jobbos, a valóságban meg szélsőbalos, kiemelten a cédéuval kezdve, ami a legnagyobb párt ebben a moslékban, ami amúgy annyira jobbos, hogy a tagpártok között legalább 3 van ami a nevében is szerepel a cucilista. Az még nem a következő ciklus lesz amikor az EP-t jelenleg 75-80%-ban uraló balszéli csürhének már egyszerű többsége se lesz. Addig pedig minden marad a régiben.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!