A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Scholz mindenkit nyugalomra intett: A Nyugat nem akar konfliktust Oroszország és a NATO között

2024. február 17. 12:00

A német kancellár azt is hangsúlyozta, hogy az orosz győzelem Ukrajnában többe kerülne az EU-nak, mint Kijev támogatása.

2024. február 17. 12:00
Olaf Scholz

Több témával, egyebek között az ukrajnai háborúval és a Gázai konfliktussal is foglalkozott felszólalásában a német kancellár a müncheni biztonságpolitikai konferencia szombati ülésén.

Olaf Scholz leszögezte, hogy a Nyugat nem akar konfliktust Oroszország és a NATO között, ezért a szövetség nem küld katonákat Ukrajnába. A kancellár szerint két kérdés központi jelentőségű: egyrészt az, hogy „az orosz fenyegetés valós, ezért védelmi és elrettentő képességeinknek hitelesnek kell lenniük. (...) A másik, hogy ahogy már korábban többször bejelentettük,

nem akarunk konfliktust Oroszország és a NATO között,

ezért mindenki, aki támogatja Ukrajnát, a háború kezdete óta egyöntetűen egyetért abban, hogy nem küldjük katonáinkat Ukrajnába”.

A német kormány honlapjára ugyancsak szombaton felkerült videóüzenetben a kancellár azt mondta, hogy az orosz győzelem Ukrajnában többe kerülne az EU-nak, mint Kijev támogatása. Egyben elismerte, hogy a német állampolgárok érzik az Ukrajnának nyújtott segítség „pénzügyi következményeit”.

A müncheni konferencián a kancellár azt mondta, hogy az Ukrajnának már megadott, vagy tervezett német segítség összege csaknem 28 milliárd euró.

Olaf Scholz szerint Európa biztonsága elsődleges, és szerinte ezért más országoknak is arra kell törekedniük, hogy költsenek többet Ukrajna védelmére, még akkor is, ha a forrásokat esetleg máshonnan hiányoznak. Elmondta: „Más európai kollégákkal együtt határozottan támogatom, hogy minden európai fővárosban hasonló döntések szülessenek. Tudom, hogy ez nem könnyű. Németországnak sem könnyű. Más országokhoz hasonlóan, itt is bíráló hangok hallatszanak, kérdések merülnek fel. A pénz, amit a biztonságunkra költünk most és a jövőben fogunk költeni, hiányzik valahol más területen.

Ezt érezzük, de azzal tisztában kell lenni, hogy biztonság nélkül nincs semmi”.

Olaf Scholz német kancellár arra a kérdésre válaszolva, miszerint kormánya szállít-e Taurus rakétákat Ukrajnának, kitérő választ adott. Úgy fogalmazott, hogy „Németország mindent megtesz annak érdekében, hogy Ukrajna megvédje magát, és a döntéseket a megfelelő időben születnek”.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: SVEN HOPPE / DPA / DPA PICTURE-ALLIANCE VIA AFP

Kapcsolódó cikkek a Háború Ukrajnában aktában.

Összesen 111 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2024. február 18. 07:35 Szerkesztve
https://www.youtube.com/watch?v=XWAIhIwGL3s Tegnap szembe jött velem egy érdekes kis videó a neten. Nem szeretem az összeesküvés elméleteket, de figyelmesen hallgassák meg az első egység átadási időpontját. Ezek készültek valamire, már jó előre. Tudtak valamit. A Jamal gázvezeték, Lengyelországon keresztül, mióta nem működik? Mikortól működik a cseppfolyósító? Érdekes!
muszlim1970
2024. február 18. 07:01
Köcsög USA kutyája!Döglenél meg!
2024. február 17. 23:19 Szerkesztve
Az orosz fenyegetés nem volt valós amíg nem piszkáltátok a medvét. Donbaszban Odesszában. De ha már felbosszantottátok beinditotta a hadiipart, katonáit, melyekböl sokat vesztett. Kármentésül már többet kér mint az elején. A te országod cseszik rá legjobban. De úgy teszel mint aki nem látja. Ha satuban vannak a golyóid lemondhatsz.
madárinfluencer
2024. február 17. 19:20
"az orosz győzelem Ukrajnában többe kerülne az EU-nak, mint Kijev támogatása" Ez vérlázító cinizmus! Szóval nem az elvek miatt segítik Ukrajnát, hanem azért, mert így jobban járnak anyagilag! Az, hogy ukrán katonák tíz- és százezrei halnak meg a fronton, az mellékes. Nekik az ukrán emberek élethez való joga nem számít, csak a melegek és az illegális menekültek jogai. Legalább küldenének plüssmacikat az ukrán frontra! A pénzügyi mérlegben valószínűleg nem szerepel a német gazdaságot (is) sújtó energia áremelkedés és a hatalmas orosz piac elvesztése sem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!
Mindent egy helyen az olimpiáról