Meloni pártja szerint nincs miről beszélni, de az Európai Parlament csak megtartotta a vitát a Magyarországon fogvatartott olasz antifáról

2024. február 05. 18:33

A kutyát sem érdekelte Katarina Barley műsora.

2024. február 05. 18:33
BARLEY, Katarina
Kohán Mátyás
Kohán Mátyás

Az Európai Parlament mai plenáris ülésén fontos, európai jelentőségű kérdést vitattak meg: a tavaly februári, brutális antifa-támadás elsőrendű vádlottja, az olasz Ilaria Salis börtönkörülményei voltak terítéken. Az ügy oly mértékben időszerű, releváns és az EP kompetenciájába tartozó, hogy a két illetékes, Giorgia Meloni olasz és Orbán Viktor magyar mniszterelnök múlt hét közepén már kimerítően megbeszélték, az olasz miniszterelnök teljeskörű tájékoztatást kapott – de az olasz baloldalnak ez nem volt elég, az Európai Parlamentben is köszörülni kívánták a nyelvüket Melonin és természetesen Magyarországon.

Ezt is ajánljuk a témában

A húsznál nem több képviselő érdeklődését kiváltó ülést Magyarország régi barátja, a már 2020 szeptemberében Magyarország és Lengyelország kiéheztetéséről álmodozó Katarina Barley német szociáldemokrata EP-alelnök vezette.

Az Európai Parlament minden frakciójából egy képviselő kapott szót rövid felszólalásra – Magyarországot, magyar képviselőt az ügyben nem kérdeztek.

Győri Enikő, a Fidesz EP-képviselője a vita legelején napirendi ügyben szót kérve olaszul jelezte, hogy egy Magyarországot érintő kérdésben talán bizony Magyarországot is meg kellene hallgatni. Barley levezető elnök Győri kérését nemes egyszerűséggel lesöpörte, mondván, hogy a parlament elnöke írásban már reagált Győri ezen kérésére.

Az Európai Bizottság álláspontját az ír Mairead McGuinness pénzügyi stabilitásért, pénzügyi szolgáltatásokért és a tőkepiaci unióért felelős biztos képviselte, de a vonatkozó jogszabályok elismétlésén túl nem mondott semmit. Az Európai Néppárt szónoka arra hívta fel a figyelmet, hogy Salis esete nem egyedi, Magyarországon rendszerszintű problémáról van szó. A Szocialisták és Demokraták frakciójának nevében felszólaló olasz baloldali Brando Benifei szerint „Orbán Magyarországának felelnie kell”. Kritizálta Melonit is, aki „felvenné Orbánt a pártcsaládjába, de nem képes tiszteletet kérni egy olasz állampolgárnak”. Emellett a témához szorosan nem kapcsolódva jelezte azt is, hogy 

az Európai Unió nem bankautomata”, illetőleg „méltóságot Ilaria Salisnak!”

A Renew frakcióban politizáló, szintén olasz Nicola Danti arra hívta fel a figyelmet, hogy „egy olyan kormányfő, aki nem tudja megvéden egy állampolgárát, soha nem fogja tudni megvédeni az országát sem”. A Zöldek nevében felszólaló, úgyszintén olasz képviselő az idejét arra használta fel, hogy beszóljon Romániának, ahol nemrég egy Filippo Mosca nevű olasz állampolgárt szintén fogva tartanak.

Az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) frakció nevében az olasz kormánypárti Pietro Fiocchi szólalt fel, aki szerényen jelezte: „ennek a vitának meg sem kellett volna történnie”,

ez voltaképpen csak egy eszköz az olasz baloldal kezében, s csak arról szól, hogy Elly Schlein, az olasz baloldali Demokrata Párt elnöke Melonit szeretné támadni. Felhívta a figyelmet arra, hogy Meloni már beszélt Orbánnal a probléma megoldása érdekében, az ügy le van zárva, nincs itt semmi látnivaló.

Az Identitás és Demokrácia frakció szónoka, a Marine Le Pen pártjába tartozó Jean-Lin Lacapelle volt az egyetlen, aki szót ejtett arról, hogy mivel is vádolják Magyarországon „az erőszakos szélsőbaloldali ideológia által motivált” Salist. Ezen túl jelezte, hogy „ismét egy plenáris, ismét egy magyarellenes vita”, s hogy korábban a magyarországi börtönkörülményeket senkinek eszébe sem jutott felvetni, csak ebben az ügyben használják bunkósbotként. „Mi mindig a szuverén államok pártján fogunk állni!” – tette világossá Lacapelle,

aki arra szólította fel az EP-képviselőket, hogy hagyják szépen, hogy a magyar hatóságok elintézzék az ügyet.

A vitát Mairead McGuinness ismételt felszólalása zárta, aki azzal nyugtatta a képviselőket, hogy a tagállamok börtönkörülményeiről úgyis jelentést készít majd az Európai Bizottság.

Nyitókép: MTI/EPA/Clemens Bilan

Összesen 172 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
masikhozzaszolo
2024. március 04. 14:13
Mekkora paláver volt akkor is, amikor a lengyel meghalt a rendőrségen a hollandoknál. Ja, nem. Valami ilyesmire emlékszem.
vizesnyolcas
2024. február 26. 20:38
Az antifa terror kapcsán is jól meglátszik, mit értenek a Barley-félék európai értékeken, hogyan értelmezik a jogállamot meg a demokráciát. Nagyon résen kell lenni, hogy az eszmetársaik nálunk ne rúghassanak labdába.
Sulammit
2024. február 08. 19:03
Szóval az van, hogy ha mi ütnénk, akkor is mi vagyunk a bűnösök, ha minket ütnek akkor is. Folyamatosan nyilvánosságra kellett volna hozni azokat a képeket, amelyeken az áldozatok sérülései és történetei láthatók. Valahogy nagyon diszkrét csendben tartottuk ezt az ügyet. Ellenben az olaszok élükön egy olyan apával, aki egy terrorista lányt nevelt, még neki áll balhézni, hogy a veszett kutya lányát láncon kísérik amikor bármelyik percben neki támadhatott volna az őröknek, bírónak stb. Tehát ahelyett, hogy szégyellné azt, hogy milyen apa és milyen szadista lánya van, még interjúkat ad, hogy hú, meg ha.
iimre
2024. február 07. 08:29
"bodrigyuri feb05. 20:54 A pedocsávó bűntársának a kegyelmi kérvénye kati előtt átment jucus kezén és nem akadályozta meg." Ha értenéd a tettestárs és a bűntárs közötti különbséget, bodritroll, akkor nem vernéd itt a nyálad… :DDD
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!