Ha egy üzlet egyszer beindul: az USA több mint 500 új szankciót vetett ki Oroszországra

2024. február 23. 22:05

Navalnij halála is befolyásolta a büntetés mértékét.

2024. február 23. 22:05

Az amerikaiak nem viccelnek: az EU szankciói után ők is mintegy félezer büntetőintézkedést vezettek be Oroszország ellen, elsősorban a fő bankkártyás fizetési rendszerük, a pénzügyi és katonai intézményeik és mindazok ellen, akiknek része volt Navalnij bebörtönzésében.

Ezt is ajánljuk a témában

Joe Biden amerikai elnök, aki Navalnij özvegyével és lányával is találkozott SanFranciscoban csütörtökön,

közölte, semmi kétsége nincs afelől, hogy az orosz elnök a hibás az ellenzéki politikus haláláért.

Ezt is ajánljuk a témában

Az új amerikai büntetőintézkedések emellett csaknem száz vállalatot is érintenek, elsősorban exporttilalom formájában; mások az állami tulajdonú Mir fizetési rendszert, ami a Visa és a Mastercard kivonulása után ezek helyére lépett. Azok a vállalatok, amelyek Oroszország háborús erőfeszítéseit segítik elő, vagy fejlesztik az ország jövőbeli energiatermelését és együttműködését Iránnal drónok kapcsán, szintén megkapják a magukét.

Egy tucatnál is több Oroszországon kívüli érintett – beleértve embereket Kínában, az Egyesült Arab Emirátusokban, Vietnámban vagy éppen Liechtensteinben  – szintén szankciók alá kerültek, azzal a váddal, hogy az orosz hadsereg beszállítóival állnak kapcsolatban.

Mint a cikk is megjegyzi, a szankciók nem valószínű, hogy megrengetnék az orosz gazdaságot,

amely már most is a legdurvábban szankcionált a Földön, és nem igazán van már olyan része, amely ne állna valamilyen amerikai vagy európai büntetőintézkedés vagy korlátozás alatt, az orosz bankok és a hadiipari vállalatok pedig alkalmazkodtak és kifejlesztették a szankciók elkerülésének módjait (az egyik módszerről a balti országok esetében a Politico készített riportot).

Ezt is ajánljuk a témában

Például ukrán illetékesek rámutattak, amerikai és európai mikrocsipeket és más technológiákat találtak elfogott orosz drónokban, számos közülük egy harmadik ország, például Kína vagy India közbeiktatásával jutott el az oroszokhoz.

Ezt is ajánljuk a témában

Egyébként ezzel az új csomaggal együtt összesen négyezer különféle orosz szereplőt helyeztek büntetőintézkedések alá; s újabbakat is terveznek, ehhez azonban nemzetközi együttműködésre lesz majd szükség.

Emlékezetes, az EU pénteken szintén bejelentette a 13. szankciócsomagot amely mintegy 200 magánszemélyt és vállalatot céloz meg, köztük olyanokat, akik például Észak-Koreából segítettek fegyvert szállítani Oroszországba.

A szankciók kapcsán Joe Biden amerikai elnök és Josep Borell, az EU külügyi megbízottja is kemény szavakat harsogott az orosz hadigépezet megsemmisítéséről meg a magas árról, amit Putyin majd fizet a háborújáért (az oroszok nyilván a viszonosság elve alapján közben kitiltottak egy rakás uniós meg amerikai tisztviselőt az országból); egyelőre azonban sem a nemzetközi letartóztatási parancs, sem a közvetlen családtagjait elérő intézkedések nem rendítették meg az orosz elnököt.

Aki nem mellesleg az orosz gazdaság teljesítményét dicsérve kijelentette, hogy az erősödik, míg a Nyugat hanyatlik – Nyugati tisztviselők szerint azonban a szankciók hatása egy maraton, nem pedig sprint, és évekbe telhet, amíg a valós eredmények láthatóvá válnak. Mások szerint meg akkor sem.

Ezt is ajánljuk a témában

***

Kép forrása: Nyitókép: Mandel Ngan / AFP

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
urban63
2024. február 24. 12:08
... és mindent vissza adnak amit felharácsoltak az elmúlt két évben, titántól a dúsított uránig a kőolajon keresztül a gyémántig :)
ringwoodite
2024. február 24. 12:00
Eddig mindig kikerültek benneteket a ruszkik balfaszok. Ti hoztátok a globalizmust a világra, és jól ki vannak épitve már a surranópályák is a világgazdaságban. Fogtok ti még uránért meg nemesfémekért kéregetni nem csak a ruszkik házatáján.
atti64
2024. február 24. 09:55
REMÉLEM EZ A VÉN BOTLADOZOS ELMEHÁBORODOTT ELTUNIK HAMAR A FÖLD SZINÉRÖL!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Majdmegmondom
2024. február 24. 07:37
Nagyon vicces ez az USA. Most, hogy az oroszok okosan elintézték az USA által gusztustalanul háttérből támogatott hazaárulójukat, úgy szankcióznak látványosan, hogy a nekik fontos árukat (pl: urán) elfelejtették letiltani... Akár kitörhetett volna egy világháború is, mert Amerika nem először más országok belügyeibe avatkozott, ráadásul elég durván...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!