A szakértő szerint ekkora veszteség érte az oroszokat a háború kezdete óta

2024. február 26. 15:57

A hadtörténész szerint a veszteségek túlnyomó részét a tüzérség okozza, ebben pedig a háború kezdete óta az orosz fél az erősebb.

2024. február 26. 15:57

A háborús veszteségek pontos mértéke mindkét oldalon egyértelműen a legnagyobb katonai titkok közé tartozik – mondta a Magyar Nemzet kérdésére válaszolva Somkuti Bálint az MCC Geopolitikai Műhely kutatója.

A veszteségekről semmilyen megbízható információkkal nem rendelkezünk.

Csak becslésekkel találkozhatunk, amelyekben érvényesülnek az egymásnak ellentmondó narratívák” – tette hozzá.

Nem véletlen, hogy az orosz veszteségeket a Nyugat igyekszik felnagyítani, az ukránt pedig lekicsinyíteni. „Egy dolgot ki szeretnék emelni: a modern háborúkban Napóleon óta a tüzérség okozza a legnagyobb veszteséget” – árulta el Somkuti Bálint.

A szakirodalom szerint a kézifegyverrel rendelkező katonáknak csak a 25 százaléka lő az ellenségre, és általában 2-3 százalék talál is, a veszteségek túlnyomó részét a tüzérség okozza, itt 70 százalék körüli az arány.

A precíziós lőfegyverek és a felderítés javulásával ez az pedig arány tovább nőtt, árulta el a hadtörténész.

A szakértő szerint mivel a tüzérség okozza a legnagyobb emberveszteséget, ebben pedig a háború kezdete óta az orosz fél az erősebb, így joggal feltételezhetjük, hogy nagyobbak az ukrán veszteségek.

Az ukrán jelentések alapján Oroszország több mint 360 ezer katonát veszített Ukrajnában 2024. január 1-jéig.

Ezt a számot az elemző jelentősen eltúlzottnak nevezte.

A Mozhem Obyasnit orosz sajtó megszerezte az állami duma által kiadott 2024-es költségvetési tervezetet, amelyből azt állítja, hogy ki tudta számítani Oroszország tényleges és előrejelzett veszteségeit a háborúban.

Ezen adatok felhasználásával a kiadó úgy számolt, hogy egyszeri kifizetésben részesülnek 102 700 Ukrajnában elesett katona után.

Somkuti Bálint szerint ukrán oldalról az elmúlt két évben viszont 250–450 ezer is lehet a veszteség, ebbe azonban beletartoznak a halottak, a sebesültek, valamint az eltűntek is.

***

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: MIKHAIL KLIMENTYEV / SPUTNIK / AFP

Kapcsolódó cikkek a Háború Ukrajnában aktában.

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Göby
2024. február 27. 13:58
hazugság, mert Zselé elmondta az igazat, hogy 30ezer ukrán esett el ... aztán felkeltek és mentek tovább!!! Oroszok pedig mind meghaltak ... 3szor!
Uztu
2024. február 27. 07:36
Én szakértői számaim alapján 900 milliárd orosz halt meg kötük putyin rákos duplőre is
lajajakab11
2024. február 26. 17:59
MINDEN moszkovitának INGYEN OROSZ RULETT TRIPLA ezüstgolyóval! Körönként prémium VODKA " KREMLIN Special Metanol " grátisz! ínyenceknek polóniumos KAVIÁR extra! Haladóknak noviCSOKI ! KGB RAJONGÓKNAK BAJKÁL-TÚRA ÖRÖKLAKÁSSAL! csak a FÉLkegyelműek válaszoljanak!!
KBA98
2024. február 26. 17:18
Lehetséges, de hányan élnek még Ukrajnában?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!