Zelenszkij részletesen beszámolt arról, milyen veszteségeket szenvedtek összesen a háború két évében

2024. február 25. 22:17

Bár más becslések jóval többet saccolnak, az ukrán elnök azt állítja, eddig 31 ezer ukrán katona halt meg a háborúban. Mindezt azután közölte, hogy ukrán védelmi miniszter felelősségre vonta Kijev nyugati szövetségeseit a katonai segélyek késedelme miatt.

2024. február 25. 22:17
ZELENSZKIJ, Volodimir

Bár más becslések jóval többet saccolnak, Volodimir Zelenszkij azt állítja, eddig 31 ezer ukrán katona halt meg a háborúban, és több tízezer civil áldozat van, ám utóbbi téren a valódi adatok nem ismertek – írja a BBC. Az ukrán elnök a sebesültek számáról nem beszélt, mondván, azzal az oroszokat segítené.  Mindezzel az Oroszország által közzétett, szerinte „túlzó számadatokra” is reagált.

31 ezer ukrán katona halt meg a háborúban. Nem 300 vagy 150 ezer, vagy bármit is mond Putyin és a hazug köre. De minden egyes veszteség ugyanolyan nagy veszteség számunkra” 

– közölte az ukrán elnök, aki szerint 180 ezer orosz katona halt meg és több tízezer megsebesült. 

Más, külső becslések szerint ugyanezek a számok kicsit máshogy festenek. Az amerikai védelmi minisztérium például hetvenezerre saccolja az elesett ukrán katonák számát, a BBC Russian a Mediazona weboldallal közös projektjében eddig több mint 45 ezer elesett orosz katonát azonosított névvel, bár jóval többre becsülik a számukat, a brit védelmi minisztérium ugyanakkor azt valószínűsíti, hogy összesen 350 ezer orosz katona halt meg vagy sebesült meg.

Zelenszkij mindezt azután tette közzé, hogy Rusztam Umerov ukrán védelmi miniszter felelősségre vonta Ukrajna nyugati szövetségeseit a katonai segélyek késedelme miatt, ami további életekbe és területi veszteségekbe kerülhet. Umerov úgy fogalmazott, az utánpótlás hiánya miatt Ukrajna további hátrányba kerül „a háború matematikájában”.

Németország még novemberben hívta fel a figyelmet arra, hogy az Európai Unió terve, amely szerint márciusig egymillió tüzérségi lövedéket szállítanak Ukrajnába, nem fog teljesülni. Így is történt: januárban az EU illetékes tisztviselői közölték, az ígért mennyiség csak  2024 végéig lehet meg. 

Zelenszkij úgy véli, a fegyverek hiánya volt az egyik oka annak, hogy Ukrajna tavaly nem indította el korábban a várva várt ellentámadást. Ami így nagyrészt kudarcot is vallott. Közben a múlt héten bejelentették, hogy az ukrán csapatok kivonultak a kulcsfontosságú keleti Avdijivka városból, ezzel Moszkva hónapok óta a legnagyobb győzelmét aratta. Az ukrán elnök ezért is részben a nyugati fegyverellátás akadozását okolja, a Biden-kormányzat szerint pedig az újabb, Ukrajnának szánt 60 milliárd dolláros amerikai segélycsomag a kongresszusban való megszavazásának elmaradása szintén hozzájárult a város elestéhez.

Néhány nyugati vezető szombaton Kijevbe utazott az orosz invázió kezdetének második évfordulója alkalmából. Ott jelentették be többek között, hogy Olaszország és Kanada biztonsági megállapodást írt alá Ukrajnával, megerősítve a támogatást, amíg az ország csatlakozhat a NATO-hoz. 

A kanadai megállapodás több mint hárommilliárd kanadai dollár (1,7 milliárd font) pénzügyi és védelmi támogatásról szól.

De nemcsak Ukrajna küzd a katonai célokra fordítható források hiányával: nyugati tisztviselők szerint Oroszország ugyancsak nehezen tud lőszert és fegyvereket biztosítani a harcolóknak.

Nyitókép: Az ukrán elnöki sajtóiroda által közreadott képen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (k) látogatást tesz a 14. gépesített dandár parancsnoki állásán a kelet-ukrajnai Kupjanszkban 2024. február 19-én. (MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtóiroda)

 

Összesen 107 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pandalala
2024. február 26. 17:06
Azé', a nagy számháború mellé : a háború szempontjából nem csak a halottak száma számít .... hanem a sebesültek nagy száma is! ....
falcatus-2
2024. február 26. 10:03
jan36 2024. február 25. 23:04 Vajon van olyan épeszű ember, aki ezt a 31000-et elhiszi?" Sokan, akik nem képesek, vagy nem akarnak 2 számot elosztani. 2 év =730 nap 31 000 : 730 = 43 halott naponta ! Akkor mi a fenénk kell vadászni ágyútöltelékekre, öregeket, fogyatékosokat, nőket behívni. Követelni, hogy a nyugatra szökötteket zavarják haza?
Kotucso
2024. február 26. 08:08
Ez még hazugságnak is gyenge. Ha egy nullával többet hazudott volna, azt könnyebb lenne elhinni.
Uztu
2024. február 26. 07:33
A többi? Megtalálták Narniát?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!