Orbán Viktor dönthet a NATO új főtitkáráról

2024. január 05. 12:29

Mark Rutte holland miniszterelnök pályázik a legnagyobb eséllyel a NATO főtitkári pozíciójára, ám a júliusi sikerhez Orbán Viktort is meg kell győznie a támogatásáról, ami az elmúlt évek konfliktusai után aligha lesz könnyű feladat.

2024. január 05. 12:29

Az Európai Unió két leghosszabb ideje hivatalban lévő miniszterelnöke közötti kapcsolat dönthet arról, ki lesz a NATO új főtitkára Jens Stoltenberg után – írja a szlovák Pravda.

A poszt legnagyobb esélyesének Mark Rutte tűnik, aki 13 év után visszavonul a holland politikától, őt a választáson nagy sikert arató Geert Wilders váltja a kormányalakítást követően. Csakhogy a lap felhívja arra is a figyelmet, hogy az új főtitkárnak a NATO összes tagállamának jóváhagyását meg kell szereznie,

ami Orbán Viktor esetében kérdéses, mert Rutte és a magyar miniszterelnök között többször is „szikrázott a levegő” – a The New York Times szerint a holland politikus volt Orbán Viktor legfőbb ellenzéke az Európai Unióban.

Rutte többek között azt mondta kollégájáról, örül, hogy „nem hasonlít arra az emberre", máskor azzal vádolta Orbán Viktort, hogy szeret zűrzavart okozni. A magyar miniszterelnök ezzel szemben azt kérdezte a nyilvánosság előtt is, hogy Rutte vajon miért gyűlöli őt és a magyarokat.

A döntést júliusban, a washingtoni NATO-csúcson hozzák meg a tagállamok vezetői.

Ezt is ajánljuk a témában

***

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Összesen 165 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
oszeres
2024. január 06. 23:01
Az a baj, hogy Viktor felfedte gyenge oldalát; nehéz helyzetben szeret kávézni és a mosdót látogatni… Remélem Rutte választásánál erőt vesz magán és nem enged a “csábításnak”.
ztibi
2024. január 06. 20:34
Huhh! Honnan jött ide ez a sok unintelligens "szócső"? Mocskoltok mindenkit, de ha szemben állna veletek, talán még meg is tapsolnátok!
alexandrosz-2
2024. január 06. 19:17 Szerkesztve
Semmi gondot nem jelent a vétótlan köpcös geci. A patkány finneket ia beszavazta a natoba. A trianoni rabló horvátok, szlovének, románok és tótok után. Neki a magyarok ellenségei a jó cimborái. Mint a tetű tot ficó. Ha meg mégse, akkor majd kibasszák a teremből. Ismét. Ő meg eltakarodik. Ismét.
Silcon
2024. január 06. 01:36
Baltiak közül valaki vagy lengyel? Jó dolog az, ha égő kanóc vigyáz a puskaporra? Nem most kéne.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!