„Orbán legfőbb ellenzéke” volt – így szomorkodik Rutte bukása miatt a New York Times

2023. július 11. 12:05

A lap szerint Rutte „az EU döntéshozatalának egyik kulcsfigurája” volt.

2023. július 11. 12:05
null

Mint ismert, 13 év után visszavonul Mark Rutte holland miniszterelnök. „Rutte országa méretéhez képest óriási befolyást szerzett a politikában, és az EU döntéshozatalának egyik kulcsfigurája lett” – fogalmazott a New York Times

A lap emlékeztetett, hogy az Unióban végzett munkájának egyik legfőbb eredménye az volt, hogy a pandémia utáni újjáépítési alap pénzeit a jogállamisághoz kapcsolódó gyakorlatoktól tették függővé.  Hangsúlyozták, hogy ez a lépés Magyarországot célozta, ahol „Orbán Viktor miniszterelnök felügyelete mellett zajlik az igazságszolgáltatás rendszerének leépítése”.

„Rutte éveken át kitartott elvei mellett, és 

az illiberális, populista Orbán Viktor egyik legfőbb ellenzéke lett az EU-n belül”

 – írta a New York Times.

***

Ezt is ajánljuk a témában

***

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a Mandiner.hu számára.

 

Nyitókép: Németh Balázs Facebook-oldala

Összesen 75 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2023. július 20. 15:16
Egy miniszterelnöknek nem ellenzéknek kell lennie, hanem kormányoznia kellene. Ugyanez volt a probléma Gyurcsány miniszterelnökkel is. Nem kormányzott, hanem csupán az ellenzék ellenzékét játszotta, ahogyan ez a Rutte is. Az ő politikája az EU-ban nem ellenzéki politika, hanem a fő irányvonal. Így annyi, hogy ellenzi az ellenzékét komolytalan, messze nem elfogadható politika.
Reszelő Aladár
2023. július 15. 08:20
Akkora volt a holland demokrácia, hogy tök mindegy mennyit ért a legutóbbi választáson, mindig ő lett a miniszterelnök. Amúgy Dr Miniszterelnök nem legitim mert 48% nem szavazott rá. Rutte mindig legitim volt, mert általában 20% körül kapott.
bagira002
2023. július 15. 06:29
Rutte féle görögdinnyék saját vagyonukkal másokon nem segítenek inkább más országot szeretnek elnyomni kommunista módszerrel vagyonuktól megfosztani.
Bájron
2023. július 14. 22:24
A szarok tünnek el, Viktor marad!!!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!