Megdöbbentő kijelentés Putyintól: amerikai eszköz lőtte le az ukrán hadifoglyokat szállító repülőt

2024. január 31. 19:53

Az orosz elnök szerint meg kell akadályozni, hogy az orosz városokat is ilyen hatótávolságú ágyúkkal lőhessék.

2024. január 31. 19:53

Amerikai Patriot légvédelmi rendszer lőtte le az ukrán hadifoglyokat szállító orosz Il-76-os repülőgépet – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök egy szerdai moszkvai választási gyűlésen.

A gépet – ezt már biztosan megállapították – amerikai Patriot rendszer lőtte le. Ezt már megállapította a szakértői vizsgálat”

– mondta Putyin.

A Mandiner olvasói emlékezhetnek rá, hogy múlt hét szerdán lezuhant egy orosz Il-76-os katonai szállítórepülőgép, a fedélzetén 65 ukrán hadifogollyal, valamint hatfőnyi személyzettel és 3 fogolykísérővel az oroszországi Belgorod régióban. Végül az ukrán hírszerzés elismerte a gép lelövését. Ugyanakkor Moszkvát tették felelőssé a történtekért, azt állítva, hogy az oroszok nem osztották meg velük előre a foglyokat szállító gép útvonalát.

Az orosz államfő szerint a Patriot rendszer rakétáit Ukrajna által ellenőrzött területről lőtték ki az Il-76-osra. Putyin hangsúlyozta, hogy Moszkva ragaszkodik az incidens nemzetközi kivizsgálásához, de nincsenek olyan nemzetközi szervezetek, amelyek hajlandók lennének azt elvégezni.

„Hivatalosan mondom: azt kérjük, hogy küldjenek nemzetközi szakértőket, akik elvégeznék ezt az elemzést, értékelnék a rendelkezésre álló fizikai bizonyítékokat, hogy a gépet Patriot rendszerrel lőtték le” – mondta. Kifogásolta, hogy a nyugati média megpróbálja elhallgatni a hadifoglyok lezuhanásának ügyét. Kilátásba helyezte, hogy Oroszország nem fogja elfelejteni azokat a bűnöket, amelyeket a polgárai ellen követtek el.

Putyin azt mondta, nem tudja és nem érti, hogy Kijev miért lőtte le a gépet a foglyokkal együtt.

Megjegyezte, hogy még azt is feltételezve, hogy mindez véletlenül történt, attól még gondatlanságból elkövetett bűncselekménynek minősíthető. Emlékeztett rá, hogy a Nyomozó Bizottság (SZK) az ügyben terrorcselekmény címén indított büntetőeljárást.

Kijelentette, hogy az ukrajnai demilitarizált övezetnek „olyan távolságra kell lennie” Oroszország területétől,

amely biztosítja, hogy az orosz városokat külföldi gyártmányú nagy hatótávolságú ágyúkkal ne lőhessék. Megfogalmazása szerint az orosz hadsereg most éppen azzal foglalkozik, hogy az ellenség állásait eltávolítsa a „létfontosságú lakossági központoktól”. Az RBK orosz gazdasági lap szerint az Egyesült Államok által Ukrajnának eddig leszállított fegyverek maximális hatótávolsága 165 kilométer.

Putyin kijelentette, hogy Moszkva az Il-76-ossal történtek ellenére nem fogja leállítani a fogolycserét.

Az ukrán és az orosz hadifogságban lévő katonák aránya elmondása szerint egy a tízhez. Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy szerdán fogolycsere történt, amely során mindkét fél 195 hadifoglyot adott át a másiknak. A fogvatartottak cseréjét az Egyesült Arab Emírségek segítségével sikerült tető alá hozni.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: NATALIA KOLESNIKOVA / AFP

Kapcsolódó cikkek a Háború Ukrajnában aktában.

Összesen 91 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lajajakab11
2024. február 01. 08:07
moszkovitáknak INGYEN OROSZ RULETT TRIPLA ezüstgolyóval! Körönként prémium VODKA " KREMLIN Special Metanol " grátisz! ínyenceknek polóniumos KAVIÁR extra! Haladóknak noviCSOKI ! csak a félkegyelműek válaszoljanak!!!"
lauderstenonis-2
2024. január 31. 23:54
Valahogy a ruszkik még mindig nem tették közzé az utaslistát. Miért hazudik az ügyben ilyen vehemensen a KGB-s bunkergoblin?
Felhasználo74
2024. január 31. 21:59
Hm nem tudom de van olyan verzió hogy a patriott és a repcsi árát megkapnám én ! Esküszöm abba nem halna bele senki 😁
FeketeFehér
2024. január 31. 21:38
Ukrajna azért kapott Patriot rendszert, hogy lelőjje a támadó orosz gépeket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!