Kína titkolózása a koronavírusról rengeteg kárt okozott a világnak

2024. január 18. 08:23

Pedig a kórokozó korai felismerése kulcsfontosságú lehetett volna a megbetegedések megelőzésében és védekezés kialakításában.

2024. január 18. 08:23
SZENTÁGOTHAI János

Minimum két hétig titkolhatta Kína a Covid–19 vírus megjelenését – írja az Index a The Wall Street Journalra hivatkozva. Szándékosan minősítették „ismeretlen eredetű” vírusos tüdőgyulladásnak a koronavírust, a vuhani járványt, s a Huanan piacot sem zárták le, amely a koronavírus egyik kezdeti epicentruma lehetett. Pedig a kórokozó korai felismerése kulcsfontosságú lehetett volna a megbetegedések megelőzésében és védekezés kialakításában. 

A kongresszusi nyomozók szerint a kínai kutatók már 2019 december végén feltérképezték a Covid–19-et okozó vírust, Peking már legalább két héttel azelőtt tudott a koronavírusról, hogy azt felfedte volna a világnak.

Az amerikai lap szerint egy Lili Ren nevű kínai kutató 2019. december 28-án feltöltötte a vírus szerkezetének csaknem teljes sorozatát az Egyesült Államok kormányának adatbázisába, 

de Kína csak január 11-én osztotta meg az információkat az Egészségügyi Világszervezettel. Az új információk továbbra sem derítenek fényt arra a vitára, hogy a Covid fertőzött állatból vagy laboratóriumi szivárgásból bukkant fel. Az a két hét, amely alatt a kínai vezetés hallgatott, döntő fontosságú lehetett volna a Covid–19 terjedésének meghatározásában és az orvosi védekezés kialakításában.

Nyitóképünk illusztráció: A Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont virológiai kutatócsoportjának munkatársa mikroszkópon ellenőrzi a kutatáshoz használt sejteket a központ laboratóriumában Pécsen 2020. február 7-én. MTI/Sóki Tamás

 

Összesen 67 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csomorkany
2024. január 20. 09:29
Nem volt elegáns, amit a kínaiak csináltak, ha meg tényleg laborszökevény (netán tudatosan a világra szabadított mesterséges vírus) a kovid, akkor végképp nem, de két héten mi múlt? Karikó Katalin már két héttel korábban Nobel-díjat kapott volna?
Uztu
2024. január 19. 07:42
Az hogy "kiderült% az olozott rengeteg kárt. Ha nembszól senki fel sem tűnik.
Tasi János
2024. január 18. 15:42
^^Hogy láthasd a kommenteket, a sorrendet kell babrálni! ^^
pipa89
2024. január 18. 12:28
Kényes téma, miután Kína beengedte az országba az amerikai hasított vírust a vuhani laborba doctor Fauci megbízásából, természetesen jó pénzért. Gondolom azóta Kína bezárta ezt a kis kaput. A Covid-19 így ne lett kínai vírus, ahogy Trump szerette volna átkeresztelni. Egyébként érdekes a kezdetben demokrata színekben indult, mára független Robert Kennedy jelölt, aki kiállt Berlinben a színpadon egy koncertszerűségen és elkezdett erről beszélni, mármint a vírus amerikai kötődéséről. Azóta számos oknyomozói kutatás jutott arra, hogy a vírus amerikai "meló", a világra való rászabadítása pedig feltétezhetően sem véletlen, Langley-munka. Kína tehetetlen volt, erre nem készülhetett fel senki, mert idáig eddig egyetlen kormány sem süllyedt! Ez van, ha őrült pénzügyi érdekkörök ütnek rést a pajzson, becsorognak, majd felvásárolnak mindent: politikust, bürokratát, bírót. Mi marad, ha demokráciából kiveszed a nép jelentésű szót? Demokrá-CIA. Ugye, ugye?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!