Kezdjünk atombunkert építeni? – szakértőt kérdeztünk a harmadik világháború kirobbanásának veszélyeiről

2024. január 30. 11:30

„Néhány tucat nukleáris robbanófej elég arra, hogy a földi élet jelentős részének a végére pontot tegyen” – mondta a történész a Mandinernek. Miközben a hírek a harmadik világháború kitörésével ijesztgetik az olvasókat, kevesen vannak, akik ki is mondják, hogy ez egyet jelentene egy atomháborúval.

2024. január 30. 11:30
null
Hajdú Tímea
Hajdú Tímea

1945 augusztusában megváltozott a világ: az Egyesült Államok ledobta Hirosimára és Nagaszakira az atombombát. A pusztítás képei bejárták a világot, a földdel egyenlővé vált városok rémképe olyan látvány volt, amit az akkor élő emberek soha nem felejtettek el. Az atomháborútól való rettegés hosszú évtizedekre a nyugati világ lakosságának általános állapotává vált.

Az atomháború réme a hidegháború alatt

„A háború lezárása után megkezdődött az atomfegyverkezési verseny, és sorban jelentették be a különböző kísérleteket: föld alatti, levegőbeli, vízfelszín alatti kísérletek történtek. 

Az 1960-as évek elején, különösen a kubai rakétaválság idején a nyugati társadalmak lelkiállapotává vált a tömegszorongás. 

Ennek hatására megjelentek a különböző túlélőkészletek, családi atombunker, levegőszűrők stb.” – fejtette ki Máthé Áron történész, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának az alelnöke.

A kommunista blokk országaiban is jelen volt a félelem, itt azonban az emberek (a szűk elit kivételével) maximum a pincéjükbe menekülhettek volna az atombomba elől. A történész elmondta, hogy az MSZMP vezető testületének egyik ülésén elhangzott: „akik Hirosimában az árokba feküdtek, túlélték”. A ’80-as évek elején pedig Hódmezővásárhelyen egy polgári védelmi gyakorlat keretében azt próbálták el, hogy a Népkert állomásra atom-töltetű rakéta esett. Az egyik teendő: a Hódiköt kötőgépeit porvédő ponyvával húzzák be… Miközben ma már tudjuk: szovjet atomtöltetek voltak Magyarországon is, és a NATO tervezői számoltak egy Magyarország elleni atomcsapással.

Nyugaton részben a fentebb vázolt rettegés ihlette az 1960-as ’70-es évek békemozgalmait mondta a történész. „De ezek a mozgalmak a szovjet propaganda termékei is voltak. Az egyik jelszavuk az volt (némi túlzással): »inkább legyen szovjet uralom, mint nukleáris holokauszt«. Ez volt az az emlékezetes időszak, mikor a 80-as évek elején a fiatalok keresztbe feküdtek az úttesteken, meg a vasúti síneken, hogy ne lehessen úgymond az »amerikai imperializmus« rakétáit telepíteni.”

A történész arra is emlékeztet, hogy

1983-ban nagyon közel került a világ az atomháborúhoz, 

hiszen az Able Archer hadgyakorlat során csak néhány ember józanságán múlt, hogy végül nem tört ki háború. A gyakorlat annyira jól sikerült, hogy a szovjetek igazinak vélték a fenyegetést, és ilyenkor a korabeli doktrína szerint a legfontosabb elsőként tömeges csapást mérni az atomfegyverekkel.

Ezt is ajánljuk a témában

Visszatérő félelem

A Szovjetunió megszűnésével az atomháború veszélye lekerült a napirendről – mondta Máthé Áron. A félelem más irányba terelődött, új formákat nyert.

„A nukleáris terrorizmus kérdése az megmaradt. Komoly kérdés volt, hogy mi lesz a sorsa azoknak a különböző robbanófejeknek, amelyek a volt szovjet köztársaságokban voltak tárolva... De igazából innentől kezdve három évtizedig nem téma az atomháború” – mondta a történész. Majd hozzátette: természetesen Észak-Korea valamint Irán kapcsán is időnként felmerült az atomkérdés, de mégsem olyan mértékben, mint korábban. Pakisztán és India szembenállása is felvet problémákat, de egyikük sem birtokol olyan mértékben atomtölteteket és az azokat hordozni képes fegyverrendszereket, mint az USA és mint a volt Szovjetunió vagy ma Oroszország.

S akkor 2022 februárjában az orosz hadsereg megtámadta Ukrajnát. A történész elmondta: többször felbukkan a hírekben a „harmadik világháború” réme, de sokan nem gondolnak bele, hogy a harmadik világháború egyben atomháború is lenne. 

„Néhány tucat nukleáris robbanófej elég arra, hogy a földi élet jelentős részének a végére pontot tegyen – legalábbis, ami az embereket illeti” 

– mondta Máthé Áron, aki hozzátette: sokkal több országnak van atombombája, mint a hatvanas években. 

A zöld aktivisták igazi ellensége: az atomerőmű 

Csernobil traumája a mai napig kihat, az elmúlt években számtalan népszerű filmes alkotás készült a témában. Az atomerőművek esetleges baleseteivel kapcsolatban sokkal több aggodalom fogalmazódik meg, mint a nukleáris fegyverek miatt. A különböző zöld pártok mindent megtesznek, hogy bezárassák az atomerőműveket a nyugati országokban (lásd Németország – a szerk.).

Én ezt egy elmebajnak tartom, hogy a békés célú atomenergiától félünk, és a nukleáris fegyverektől meg nem. Senki nem mondja el, hogy az orosz vezetés igenis kész bevetni a nukleáris fegyvereket, hogyha olyan helyzetbe kerülnek, és ezt világosan le is szögezték, nem is egyszer” – jelentette ki Máthé Áron.

Ezt is ajánljuk a témában

Miért ne történhetne meg?

A történész az iraki-iráni háború (1980-1988) egy epizódjával illusztrálta, hogy egy szorult helyzetben levő ország bizony képes olyan fegyvert bevetni, amiről azt gondolnánk, hogy senki nem meri használni. 

„Szaddám Huszein csak azzal tudta a saját túlélését biztosítani, hogy tömegpusztító fegyvert vetett be: mérges gázt. Válogatás nélküli alkalmazta a gázt, nemcsak a harcmezőn, hanem a kurd felkelőkkel szemben-, illetve végül az iráni civil célpontokra mért csapásokban is. Ha egyszer már volt olyan a történelemben – nem is régen –, hogy egy rendszer saját túlélése érdekében tömegpusztító fegyvert vetett be, amikor rosszul állt a szénája, akkor nem látom be, hogy 

egy olyan nagyhatalom, mint Oroszország, amelynek az opciója a vereség esetén a szétesés, miért ne vetné be az atomfegyvert, mint egyfajta vészféket” 

– fejtette ki Máthé Áron.

A történész elmondta: komolyan kellene venni ezt a veszélyt, és éppen ezért nem szabadna a harmadik világháború kitörésére törekedni. 

„Volt már olyan a történelemben, hogy egy hatalom, a Lengyel Népköztársaság erőszakot alkalmazott a saját társadalmával szemben. Ez a lengyel hadiállapot 1981-től a 80-as évek végéig. Hadiállapotnak nevezzük, de nem fegyver által, hanem politikai úton szenvedtek vereséget a lengyel kommunisták. Persze a hasonlat részben sántít, de amíg nincs kimerítve minden politikai eszköz, addig nem szabadna egy olyan eszkaláció irányába érdemes terelni a dolgokat, aminek a végén azért ott rezeg a léc, hogy esetleg valaki megnyom egy piros gombot” – zárta Máthé Áron.

Nyitókép: Alex Vámos/Unsplash

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lajajakab11
2024. január 30. 17:41
moszkovitáknak INGYEN OROSZ RULETT TRIPLA ezüstgolyóval! Körönként prémium VODKA " KREMLIN Special Metanol " grátisz! ínyenceknek polóniumos KAVIÁR extra! Haladóknak noviCSOKI ! csak a félkegyelműek válaszoljanak!!!
nempolitizalok-0
2024. január 30. 14:19
Eygszerűbb, ha soha nem szavazol idegen hatalmak kijáróira. Libsikre, bolsikra és különféle klónjaira. (Zöldek, Jobbik, Kétfarkú, stb.)
Bodzay
2024. január 30. 14:08
Az eddigi világháborúkat kontroll alól elszabadult geopolitikai elképzelések és zavaros diplomáciai mozgolódások előzték meg. Olyasmi, ami most megy vakon össze-visdza.
szarvas-2
2024. január 30. 12:54
Láthatóan a deep state urai ettől sem riadnak vissza.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!