Itt van 2024, a sorsdöntő választások éve

2024. január 02. 07:25

2024-ben a világ lakosságának majdnem a fele vehet részt választásokon, Amerikától kezdve Indián át az Egyesült Királyságig közel négymilliárd állampolgár vonul majd a szavazóurnákhoz. Megnéztük, mely választások lehetnek legnagyobb hatással a világpolitikai folyamatok alakulására!

2024. január 02. 07:25
null
Hajdú Tímea
Hajdú Tímea

2024-ben szinte nem lesz olyan hónap, mikor ne kerülne sor egy jelentős szavazásra. 

Ki lesz a szabad világ vezetője? 

Az év leginkább várt és sok szempontból legmeghatározóbb választására 2024 novemberében fog sor kerülni, mikor az amerikaiak dönthetnek arról, kik legyenek Washington urai. A kongresszusi választások és az elnökválasztás mellett számtalan alacsonyabb szintű választásra, sőt népszavazásokra is sor fog kerülni. 

A 2024-es évet dominálhatja az elnökválasztási kampány, amely a világpolitikára is kihathat. Az orosz-ukrán háború fontos szerepet játszhat a kampányban és 

a háború kimenetele szempontjából is nagy jelentősége lehet, hogy kiket választanak meg az amerikaiak. 

Másrészt hatalmas belpolitikai káoszra lehet számítani, ha Donald Trump valóban a republikánusok jelöltje lesz. Ha sikerül a demokratáknak megállítania őt, annak beláthatatlan következményei lehetnek; de amennyiben megnyeri a választást, az is jelentős felbolydulást fog okozni. Mivel az Egyesült Államok a világ vezető hatalma és a legfontosabb gazdasága, ezért az egész világ nyomon fogja követni az eseményeket. 

Ezt is ajánljuk a témában

Vége lesz a brit konzervatív kormányzásnak? 

Bár az elmúlt években jobboldali hullám söpört végig Európán, vannak országok, ahol inog a konzervatívok uralma. Ilyen hely az Egyesült Királyság is, ahol idén valószínűleg választásokat fognak kiírni. 

2019-ben Boris Johnsonnal egy rendkívül népszerű konzervatív kormány került hatalomra, amely aztán többször lecserélte minisztereit, miniszterelnökeit, és erősen bezuhant a népszerűsége is. 

Rishi Sunak miniszterelnök nem lelkesíti a választókat, akik több mint egy évtized konzervatív kormányzás után változást szeretnének. Hiába szürke és érdektelen a Munkáspárt, akkora az utálat a toryk iránt, hogy 

a legtöbb felmérés elsöprő baloldali győzelmet jósol a következő választásokon. 

Európa választ

Az idén sor kerül az európai parlamenti választásokra is. Az uniós polgárok több mint fele (57%) érdeklődött a közelgő európai parlamenti választások iránt decemberben, ami jelentősen, 6 százalékponttal magasabb, mint az előző, 2019-es választások előtt – írta az Euronews. A megkérdezettek közül sokkal többen mennének el szavazni, mint az előző választáson. 

Az elemzők a felmérések alapján a jobboldali blokk megerősödésére számítanak,

és várhatóan jelentős számban be fognak jutni a parlamentbe olyan radikális jobboldali pártok is, amelyek bevándorlásellenesek és nacionalisták. A Politico cikke szerint különösen érdemes figyelni a német és a francia EP-választásokra. 

Választás és háború 

Oroszországban is elnökválasztásra kerül sor 2024-ben. Vlagyimir Putyin orosz elnök decemberben kijelentette, hogy ismét indul, és ezzel várhatóan legalább 2030-ig hatalmon marad. A választást három napon át, március 15-17. között tartják, a győztest pedig májusban iktatják be – írja a Reuters. 

A szavazást Ukrajna jelenleg orosz erők által ellenőrzött részein is megtartják. 

Egyes orosz közvélemény-kutatások szerint Putyinnak 80%-os támogatottsága van, ami magasabb, mint az ukrajnai háború előtt.

A Kreml szerint Putyin az orosz nép elsöprő támogatását élvezi, azonban az is bizonyos, hogy nem lesz valódi kihívója, így garantált a győzelme. 

Eközben Ukrajnában nem világos, hogy sor kerül-e a 2024-re tervezett elnökválasztásra, mivel a háború sújtotta országban jelenleg hadiállapot van érvényben – írja a TIME magazin. 

Ezt is ajánljuk a témában

Fontos választások Ázsiában

A Guardian cikke szerint Indiában szinte biztosan győz a Narendra Modi miniszterelnök vezette BJP, s ezzel indulhat Modi harmadik vezetői ciklusa. A Bharatiya Janata párt (BJP) decemberben három nagy állami választást is megnyert, 

Modi ezt követően magabiztosan azt jósolta, hogy garantált a párt győzelme. 

Pakisztánban is választásra fog sor kerülni. Azonban az ország legnépszerűbb politikusa, Imran Khan volt miniszterelnök jelenleg börtönben ül, miközben pártját elnyomták, támogatóit pedig letartóztatták a februári választások előtt – írja a TIME. Így az egyébként is mindig forrongó Pakisztánban erős indulatokat válthat ki a voksolás. 

Kevés figyelmet kap, de hamarosan fontos elnökválasztásra kerül sor Tajvanon is, hiszen az új vezető hozzáállása Kínához komoly kihatással lehet a sziget és a nagyhatalom kapcsolatára és jövőjére. 

Lapunk minden jelentős választást nyomon fog követni az új évben is!

 

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Biden- és Trump-gumimaszkok Japánból (Behrouz MEHRI / AFP)

 

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MaBaker
2024. január 02. 19:08
"A szabad világ vezetője" Ha-ha! Pontosan milyen szabadságról is van szó? Cenzúra, egészségügyi diktatúra, aminek cégei összefonódnak az állammal, szándékos energiakrízis előidézése és a lakosság kifosztása/szankcionálása, egy-egy háború államilag kötelező támogatása vagy ellenzése. Ezek mennek mostanság, nem a szabadság
Genusnextgen
2024. január 02. 18:30
Már megint egy iújabb sorsdöntő év Buksikáim. Kerjetek egy KV-t viktortól:)
Kybon
2024. január 02. 10:20
Én ehhez nem szólok! Nem tudom eldönteni, hogy akarok vagy csak szeretnék...
ottoka-0
2024. január 02. 10:15
Trump rendet vág a világban
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!