Terjeszkedő Kína, felemelkedő India – a világ 2023-ban

2023. december 29. 09:10

A világot sújtó válságok kapcsán a nevető harmadik szerepében rögtön két keleti hatalom van: Kína és India, amik idén is tovább építették befolyásukat. Folytatódik Demkó Attila évértékelése!

2023. december 29. 09:10
null

Demkó Attila (MCC) Mandiner hetilapban megjelent évértékelő írásának újabb fejezete
 

Ha a 2023-ban is erősödő nagy trendeket nézzük, az látszik, hogy inkább befelé mentünk a válságok sorába, mint kifelé belőlük. A háborúk mellett láttunk elképesztő természeti katasztrófákat. A líbiai árvíztragédiát együtt okozta az infrastruktúrának a 2011-es nyugati beavatkozás és a gyakorlatilag máig tartó polgárháború miatti elhanyagolása és a Mediterráneum keleti felét sújtó óriási vihar. A klímaváltozás számos jelét tapasztalhattuk az Amazonas-medencétől Görögországig, és mivel minden mindennel összefügg, ezek is hatással voltak világunk biztonságára. Az enyhe tél viszont segített az Európai Unió országainak átvészelni az orosz gázról való részleges leválást, az őszünk pedig rekordmeleg volt, ami megkönnyítette a 2023–2024-es télre való felkészülést. A szerencse azonban nem stratégia, és a nem is tart örökké.

Jó hír, hogy sem az izraeli–palesztin, sem az orosz–ukrán háború nem eszkalálódott. 

2023-ban igazán nem dőlt el semmi a világban. 

Ez a patthelyzetek éve volt, senki nem merte borítani a sakktáblát, mindenki kivárt – okkal.

2024-ben több mint hetven választás lesz, a bolygó lakosságának nagyobbik fele, 4,2 milliárd ember járul urnák elé. Választ az USA és az Egyesült Királyság, választ Oroszország és Tajvan, választ India és az Európai Unió is. Az utóbbi választásnak, bármit képzelnek is magukról az Európai Parlamentben, nem lesznek globális konzekvenciái – igaz, az EU jövője szempontjából fontos. Az amerikai elnökválasztás viszont mindenkire hatással lesz. Vár Peking, vár Moszkva, mert annak fényében fog továbblépni, hogyan dönt az amerikai nép.

A Nyugat helyzete és az ukrajnai háború állása után most a keleti nagyhatalmakról ejtünk szót!

Ezt is ajánljuk a témában

Kína és India csendes térnyerése

A nevető harmadik szerepében két nagyhatalom áll. Sőt, az egyik szuperhatalom. 

Kína és India alkupozíciója 2023-ban minden szempontból erősödött.

 Márciusban Peking hozta össze Iránt és Szaúd-Arábiát, csapást mérve Washington presztízsére a Perzsa-öbölben. Kína már egy ideje a szaúdiak legnagyobb vevője, megelőzve Dél-Koreát és Japánt. A 21 százalékos részesedés a szaúdi olajból önmagában nem érdemelne ekkora befolyást, de Rijád láthatóan ráunt az amerikai kioktatásra, és olyan új partnert keres, amely érdemi hatással tud lenni Iránra – mert az amerikai szankciók nem jutottak sokra. 

Nos, Irán esetében Kína a kitermelt olaj 91 százalékát vásárolja meg. Ez 2011-ben csupán 26 százalék volt, hihetetlen a növekedés. 2023-ban a kínai érdekek nyugtatólag hatottak a Hamasz izraeli támadása után kialakult feszült helyzetben. Ha van ugyanis ország, amelynek nem érdeke, hogy a Hormuzi-szorosban is elszabaduljanak az indulatok, az Kína, hiszen onnan szerzi importált olajának jelentős részét.

Amennyiben a katonai együttműködést nézzük, Irán fő partnere Oroszország. De az igazi nehézsúlyú a kialakulni látszó hármasban mindenképpen Kína. 

Peking a legkevésbé hangos, a legóvatosabb, de a legnagyobb hatalmú szereplő.

Oroszország és Irán agresszív és kockázatvállaló. Nem formális szövetség ez, nem is a bizalom a kötőanyag a Keleten, hanem a Nyugattal szembeni ellenérzés. 

Kína persze nem problémák nélküli ország. Gazdasági növekedése 2023-ban nem lesz túl erős. Az 5,2 százalék a korábbi évek fényében szinte sokkoló. De a brit –0,6, a német 0,1 vagy az amerikai 1,4 százalék még kevésbé acélos. A magához képest igencsak gyengélkedő Kína egyértelműen közelebb került az USA-hoz 2023-ban.

Az indiai gazdaság 6,1 százalékos bővülése sem égrengető, de nem szabad lebecsülni azt a magabiztosságot, amit most Újdelhi szerez. Érzi, hogy fontos lett a többi nagynak, és ezt ki is használja. Peking és Újdelhi olcsóbban juthat hozzá az orosz ásványkincsekhez, amíg a szankciók tartanak. Oroszország Kínából sok mindent tud vásárolni, Indiában viszont az olajért kapott rúpiával nem tud mit kezdeni. De még így is eladta az olajat 2023-ban, amit finomítva az indiai cégek hatalmas nyereséggel adtak tovább. 

Narendra Modi miniszterelnök fajsúlyos szereplővé tette a világ legnagyobb lakosságúvá váló országát, 

2023-ban már nem lehetett megkerülni Indiát – sem megsérteni. Ezt tanulta meg a maga kárán Kanada, amikor egy állítólag az indiai titkosszolgálat által ott elkövetett gyilkosságot a nyilvánosság szintjére emelt. Az indiai szolgálatok, akárcsak a kínaiak, már régóta beszivárogtak a Nyugat országaiba, ez nem új dolog, és néha túllépnek bizonyos határokat. Újdelhi, ha igazak a vádak, megtette, amit a többi nagy is tesz – az oroszok és az amerikaiak biztosan. Kanada viszont megpróbált „jó ember” lenni. Nos, 41 diplomatával és jó pár gazdasági lehetőséggel lett szegényebb – meg azzal az illúzióval, hogy angolszász szövetségesei majd kiállnak mellette. 

Nem tették, mert a mai Indiával szembemenni nem kifizetődő.


Folytatjuk!
 

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitóképen: Narendra Modi indiai kormányfő a világhatalmak vezetőivel az indiai G20 csúcson ősszel (fotó: PIB / AFP)

 

Összesen 62 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nempolitizalok-0
2023. december 29. 16:00
Kína, india és az oroszok fogják egyre jobban kiverni a zsidó háttérhatalmat. Nagy hiba volt, hogy belekötöttek az oroszokba. Az oroszokat azért kellett provokálni ukrajnában (ez több ezer orosz halálával járt), hogy az oroszokat az amerikaiak leszedjék afrikáról és európáról, továbbá az oroszokat elüldözzék a Fekete tengerről. Igen rendesen mellényúltak.
nemmondom
2023. december 29. 15:17
A képen baloldalon menetelő kínainak miért nem jutott sál?
polárüveg
2023. december 29. 13:42
A kiegyenlítődés nagy léttörvénye e téren is igazságosan működik, íme. A lenyomott két ázsiai tradiconális gazdasági és hatalmi súlypont visszaemelkedik, az őket lenyomó Nyugat lejjebb süllyed.
2023. december 29. 12:47 Szerkesztve
A kabzsiság vitte oda a nyugatot, most meg a fejünkre nönek. Mert nem mondják, hogy az ö ideológiájuk ránk nézve kötelezö. Ellentétben a nyugat árukapcsolásával. Ideológia export is ha az árukapocs nem szájunk szerinti. Amiért Biden diktátorozza Xi t.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!