Így araszolnak a tűzszünet felé Gázában a felek

2024. január 26. 14:38

Tovább mennek az alkudozások, mint a bazárban, hány túszért hány nap tűzszünet, a CNN elemzése szerint viszont célba is érhetnek.

2024. január 26. 14:38
null

Miközben lassan ötödik hónapja tart a gázai háború több mint huszonötezer palesztin – közte rengeteg civil – áldozattal, Izrael még a közelében sem jár a kitűzött céljának, ami a Hamász teljes megsemmisítése, írja a CNN.

Eddig senki sem állt elő olyan, mindkét fél számára elfogadható javaslattal, amely legalább a konfliktus időleges szüneteltetéséhez vezetne.

Akad azonban néhány ötlet, amely tárgyalási alap lehetne. Katar mint fő közvetítő például állítja, hogy „komoly megbeszéléseket” folytat Izraellel és a Hamásszal egyaránt, és mindkét oldaltól folyamatosan kapnak is válaszokat. Ezek ugyan, ahogyan a Fehér Ház is jelzi, még nem hivatalos tárgyalások, úgy tűnik, a felek mégis lassan közelednek ahhoz, amit Ofer Shelah, az izraeli Nemzetbiztonsági Tanulmányok Intézetének (INSS) vezető kutatója „Zopa”-nak, azaz a lehetséges megállapodás zónájának nevez.

Hétfőn az Axios arról számolt be, hogy Izrael két hónapos tűzszünetet javasolt cserébe a még mindig Gázában fogva tartott több mint száz túsz szabadon bocsátásáért. Még aznap a CNN megtudta, hogy David Barnea Moszad-vezető azt javasolta, hogy ennek kiszélesítéseként a Hamász vezetői száműzetésbe vonulhassanak. Kedden a The Wall Street Journal azt írta, 

„a Hamász már nyitott arra, hogy a harcok szüneteltetéséért cserébe szabadon engedjen néhány túszt”. 

A Reuters pedig arról számolt be, hogy Izrael és a Hamász elvben megállapodott az egy hónapos tűzszünetben, „amelynek során az elraboltakat szabadon engednék, és az izraeli börtönökben fogva tartott palesztin foglyokat elengednék”.

Úgy tűnik, hogy a Hamász „csomagalkut” akar, amely magában foglalná a háborút lezáró megállapodást. De még ha Izrael bele is egyezne ebbe, nem valószínű, hogy betartaná a szavát. 

Azt sem hiszem, hogy a Hamász vezetője, Jahja Szinvar tényleg abban a hitben van, hogy bármilyen túszalku véget vetne az Izrael–Hamász-konfliktusnak. A palesztinok vagy nem akarnak igazán megállapodni, vagy az egész csak egyfajta pózolás” – nyilatkozta Shelah a CNN-nek. 

A Hamász-vezetők száműzetése, úgy tűnik, ugyancsak nem jöhet egyelőre szóba. Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani katari miniszterelnök állítólag azt mondta Antony Blinken amerikai külügyminiszternek, hogy „ez soha nem működne”. A Hamász vezetői ugyanis inkább maradnának Gázában harcolni, mert tudják, hogy akárhol is élnének a világon, a Moszad bárhol lecsapna rájuk. Ez ügyben ráadásul Izrael sem tűnik túlságosan lelkesnek. 

És miközben a politikusok beszélgetnek, az IDF és a Hamász pedig egymás ellen harcol, egyre nagyobb a nyomás az izraeli kormányon, hogy hozza haza a túszokat. A hétvégén tüntetők tábort vertek Benjamin Netanjahu miniszterelnök otthona előtt, és azt követelték, 

hogy minél előbb írja alá az erről szóló megállapodást. 

Szerdán akciónapot tartottak, útlezárásokkal, csütörtökön megakadályozták a Gázába irányuló humanitárius segélyszállítmányok haladását. Az is kiderült, hogy Netanjahu Katart hibáztatta a túszok kiszabadításának lassú menete miatt – ez az emírség külügyminisztériumának rosszallását váltotta ki.

A másik lehetőség az all-for-all (mindenki mindenkiért) megegyezés lenne, aminek lényege, hogy Izrael az összes palesztin foglyot elengedi – azokat is, akiknek Izrael szerint vér tapad a kezükhöz –, cserébe minden túszért. Ezt a hipotetikus forgatókönyvet az Izraeli Demokrácia Intézet szerdán közzétett felmérése szerint az izraeliek több mint fele ellenezné.

Kétségtelen, hogy nincs egyetlen izraeli sem, aki ne szeretné, ha a túszok hazatérnének. Ugyanakkor nem kockáztathatjuk Izrael jövőjét azzal, hogy a Hamász kezében hagyjuk a Gázai övezetet. Mindkettőhöz a legnagyobb katonai nyomást kell gyakorolnunk, hogy a tárgyalásokon maximális pozíciót érjünk el” – mondta Israel Ziv volt IDF-tábornok, a CNN-nek.  

Ziv úgy véli, hogy az IDF-nek akár egy hónapig is eltarthat, amíg a Hamász brigádjait szétzúzza a Gázai övezet déli részén fekvő Khan Júniszban, ahol heves harcok folynak; „bármilyen megállapodás, amelyet Izrael meg akar kötni, nagyobb valószínűséggel lépne életbe, ha az ottani hadművelet már befejeződött volna”.

Természetesen a gázai végjáték a politikától is függ. A legutóbbi felmérések szerint az izraeliek több mint fele úgy véli, hogy Netanjahu háborús politikája önérdekből született. Gadi Eisenkot volt vezérkari főnök, aki most a háborús kabinetben ül, és a fiát nemrég ölték meg Gázában, ezt nem tartja valósnak, de a Hamász elpusztítását irreális célnak tartja. Vagyis messze vagyunk még a befejezéstől, és ahogy Shelah fogalmaz: 

„Izraelnek szinte bármilyen alkuba bele kell egyeznie, amely hazahozza a túszokat. Mert a háborúnak egyelőre úgysem lesz vége.” 

 

Nyitókép: Palesztinok imádkoznak a Khan Yunis és Rafah legutóbbi bombázásában megölt rokonok holtteste előtt a Gázai övezet déli részén fekvő Rafah határvárosban, a csoportos temetést megelőzően, 2024. január 25-én (AFP)

 

Tavaszi kampány

Kapcsolódó cikkek

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sámson
2024. január 28. 20:54
A palesztinokat el kell engedni mindet a börtönökből. A Moszad majd leszedi őket. Tudják is a nyulak ezt, és félnek. A Hamasz vezetői Inkább meghalnának Gázában a háborúban, minthogy a luxusprostik között vadássza le őket az izraeli titkosszolgálat. Modjuk a Hamasz terrorszervezet vezetői többségében nem Gázában éheznek, inkább 5 csillagos luxushotelekben élnek Katarban, még nem vadászták le őket, de ami késik nem múlik...
Tommaso
2024. január 28. 01:01
Az ENSZ palesztinokat segélyező ügynöksége (UNRWA) vizsgálatot indított több munkatársával szemben azok részvétele miatt a palesztin Hamász október 7-i, izraeli célpontok elleni terrortámadásában – tudatta a Világszervezet" NONSZENSZ, hogy a népirtást elszenvedő felet vádolják azzal a bűnnel, amit az arab iszlamista terroristák ENSZ -segitséggel épp ellenük követtek el.
Tommaso
2024. január 27. 15:43
NONSZENSZ, hogy a népirtást elszenvedő felet vádolják azzal a bűnnel, amit az arab iszlamista terroristák ENSZ -segitséggel épp ellenük követtek el.
Agricola
2024. január 26. 15:34
A Die Welt német lap azt írta mai cikkében, hogy a Hamasz harcosainak két harmada meghalt, vagy megsebesült. Azt is írja, hogy van egy kényes övezet, "a philadelphi folyosó", melyet demilitarizált övezetként határoztak meg az Izrael és Egyiptom közötti békemegállapodásban. "Bármilyen izraeli lépés ebbe az irányba jelentős fenyegetést jelentene az egyiptomi-izraeli kapcsolatokra," - mondta Diaa Rashvan, az egyiptomi állami információs szolgálat vezetője hétfőn. Viszont Benjamin Netanjahu Izrael miniszterelnöke szerint Izraelnek a jövőben ellenőriznie kell a philadelphi folyosót, hogy megakadályozza a fegyverek csempészetét Egyiptomból Gázába.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Kapcsolódó cikkek a Háború Izraelben aktában.

Ezek is érdekelhetik