Bemutatjuk az ügyészt, aki 400 évre zárná börtönbe Donald Trumpot

2023. június 22. 09:16

Már többször is vádolták Jack Smith különleges ügyészt azzal, hogy politikai alapon folytat eljárásokat politikusok ellen. A háttérben pedig Soros György alapítványai is feltűnnek.

2023. június 22. 09:16
null

Ahogy arról portálunk is beszámolt, új vádiratot nyújtottak be Donald Trump korábbi amerikai elnök ellen, a 37 vádpont alapján akár 400 év börtönre is elítélhetik Trumpot. Mostani cikkünkben annak igyekezetünk utána járni ki is áll a vádemelés mögött. Ismerjék meg Jack Smith különleges ügyészt!

Harvardról New Yorkba 

Smith a Harvard jogi karán végzett, 1994-ben a manhattani kerületi ügyészségen ügyészként kezdte meg pályafutását az amerikai jogi világban – írta a Reuters. Egyébként a jelenlegi manhattani főügyész, Alvin Bragg a Smit-féle ügyekkel párhuzamosan egy másik ügyben helyezte vád alá Donald Trumpot. Bragg és Soros György és a demokrata politikai elit kapcsolatáról portálunk is beszámolt már korábban.

Így támogatják Sorosék a Trump ellen vádat emelő amerikai ügyészt

Nyíltan vallja Soros György, hogy a támogatja és finanszírozza az ő nézeteit képviselő ügyészeket, illetve kampányaikat: a Trump ellen vádat emelő New York-i ügyész, Alvin Bragg is egy közülük. Portrénk!

 

Jack Smith 1999-ben került át az állami szintről a szövetségi szintre, amikor New York keleti kerületének ügyészségén, Brooklynban vállalt munkát. Később az Igazságügyi Minisztériumban a közbizalmi részleg vezetőjeként dolgozott 2010-2015 között. Ez idő alatt a kirendeltség felügyelte két prominens amerikai politikus, a demokraták korábbi alelnökjelöltje, John Edwards és az akkori virginiai kormányzó, Bob McDonnell ellen indított büntetőeljárást.

Amint arról az Associated Press is beszámolt, a McDonnell elleni eljárást később 9-0 arányban hatályon kívül helyezte a Legfelsőbb Bíróság, míg Edwardsot egy vádpontban felmentették, a többiben az esküdtszék megosztott volt, emiatt az ügyészek úgy döntöttek, hogy nem folytatják az eljárást.

A Nyílt Társadalom Alapítvány is megjelenik a háttérben

A Trump ellen most emelt vádak alapja jórészt a kémkedés elleni törvény képezi, a Federalist szerint ugyanakkor nem teljesen világos, hogy miért van szükség éppen annak a törvénynek az alkalmazására a korábbi elnök ügyében, amelyet elsődlegesen „kiszivárogtatási ügyekben és külföldi kémek esetében” rendeltek alkalmazni.

A cikk szerint a Trump elleni mostani eljárás is újabb bizonyítéka annak, hogy az Igazságügyi Minisztérium valójában bunkósbotként alkalmazza a kémkedés elleni törvényt a politikai ellenfelekkel szemben. A cikk arra is felhívta a figyelmet, érdekes egybeesés, hogy a Just Security nevű jogi szervezet által a közelmúltban nyilvánosságra hozott „vádirat-mintamemoranduma” szolgálhatott Smith számára alapul. A Federalist szerint Just Security által elkészített dokumentumot különféle nyilvános és nem nyilvános állításokkal támasztják alá, a cikk szerint a „vádirat-minta” kiszivárgott és koholt információk keveréke. Azt is megjegyzik, hogy a Just Security úgy hirdeti magát, mint „a biztonság, a demokrácia, a külpolitika és a jogok szigorú elemzésének online fóruma”, valójában viszont

Soros György Nyílt Társadalom Alapítványai finanszírozzák,

és a Trump elleni jogi támadások egyik fontos szereplője.

Független ügyész demokrata kapcsolatokkal

Habár Smith hivatalosan független ügyészként van nyilvántartva, figyelemre méltó, hogy Smith felesége, Katy Chevigny 2020 szeptemberében két 1000 dolláros

valamint a Biden Victory Fund super PAC-nak is. 

Továbbá ezt megelőzően Chevigny 2008-ban adományozott Rashida Tlaib demokrata képviselő kampányára is. Chevigny a Big Mouth Productions nevű, általa alapított cég szerint segített a 2020-as Michelle Obamáról szóló dokumentumfilm, a Becoming elkészítésében is.

Jack Smith szabotálta Trumpot? 

Smith többször dolgozott ügyészként Európában is, először 2008-2010 között a Nemzetközi Büntetőbíróság ügyészi hivatalának nyomozási koordinátoraként, majd a Koszovói Speciális Kamara és Ügyészség (KSC) különleges ügyészeként háborús bűnökkel foglalkozott – írt a Breitbart. Viszont

az ekkori ténykedésével kapcsolatban is felmerült az a vád, hogy politikai motivációk befolyásolták munkáját.

A KSC-t 2011-ben hozták „a Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) tagjai által 1998. január 1. és 2000. december 31. között Koszovóban Koszovó vagy a Jugoszláv Szövetségi Köztársaság állampolgárai vagy azok ellen elkövetett háborús bűnök elkövetésének kivizsgálására”. 2020 nyarán Smith bejelentette, hogy tíz vádpontban vádat emel az akkori albán elnök, Hashim Thaçi ellen az 1990-es években, Jugoszlávia felbomlása során elkövetett állítólagos háborús bűnökkel kapcsolatban.

Ezzel kapcsolatban Richard Grenell, aki a Trump-kormányzat idején a koszovói és szerbiai kapcsolatokért felelős különmegbízottként dolgozott, azt állította, hogy Smith azért emelt vádat akkor az albán elnök ellen, mert épp a küszöbön állt Thaçi és Aleksandar Vučić szerb elnök találkozója, amely véget vetett volna a bírósági eljárásnak és ezzel együtt Smith állásának is. 2020 júniusában Koszovó és Szerbia már 19 hónapja nem folytatott nyilvánosan tárgyalásokat, amikor Grenell és a Trump-kormányzat Washingtonban fogadta volna Thaçit és Vučićot diplomáciai megbeszélésekre.

Grenell szerint a találkozóra június 27-én került volna sor. 2020. június 24-én Smith hivatala hirtelen kiadott egy sajtóközleményt, amelyben bejelentette, hogy két hónappal korábban, április 24-én vádat emelt a hivatalban lévő elnök ellen a tíz vádpont miatt – olyan vádakkal, amelyeket a jelek szerint addig nem hoztak nyilvánosságra.

 

Thaçi letartóztatása végül

Kritika az FBI-tól

Az évek során Smith szakmaiságával kapcsolatban is felmerültek kérdések, habár korábbi kollégái közül sokan dicsérték. Jeffrey Cortese, aki 2011-ben az FBI közvádas korrupciós osztályának megbízott vezetője volt, azt mondta, hogy nem látta Smith-t hatékonynak a köztisztviselők elleni büntetőeljárásokban – írt a Washington Post„Abban az időben úgy tudtuk, hogy

– idézte a lap Corteset.

***

Nyitókép: Mandel NGAN / AFP

Összesen 88 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
akkor ki
2023. augusztus 25. 09:06
4000 re, az már valami. De hülyék ezek Istenem!
roughneck
2023. június 23. 12:05
Ranezesre kemeny kazar torzsbeli a ficko! Mi mas lenne?
Kamcsatka5
2023. június 22. 14:46
Persze ez egy küldetéstudatos kretén belga! Mire számítottálo?
elfújta az ellenszél
2023. június 22. 13:19
Mindig megtalálják maguknak a vérbírókat ezek. Ősi receptkönyvük van hozzá, Krisztust is így tudták taccsra tenni
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!