Republikánus szenátorok: Zelenszkij személyes meggyőzési kísérlete kudarcba fulladt

2023. december 15. 17:59

Az ukrán elnök nem számolt azzal, hogy az illegális migráció és a határvédelem Amerikában is egyre nagyobb társadalmi feszültségeket szül.

2023. december 15. 17:59
null

Ahogy azt korábban megírtuk, az amerikai szenátusban komoly ellenállásba ütközött Joe Biden azon törvényjavaslata, amely többek között Ukrajna további anyagi támogatásról szól. A törvényjavaslat támogatásért cserébe a republikánusok a jelenleginél szigorúbb határbiztonsági intézkedéseket követeltek. Ezt követően Zelenszkij Amerikába utazott, hogy személyesen próbálja meggyőzni a republikánus szenátorokat Ukrajna támogatásáról.

A Business Insider értesülései szerint azonban ez a meggyőzési kísérlet kudarcba fulladt.

Az ukrán elnök kedden a Capitoliumban egy 30 perces találkozón vett részt a republikánus szenátorokkal és a Ház elnökével, Mike Johnsonnal. A találkozót követően Zelenszkij X-en írj bejegyzésében foglalta össze a találkozó tanulságait. Tájékoztatta Johnsont és a szenátorokat Ukrajna előrehaladásáról, és elmondta, hogy

sikerült visszaverniük Oroszország invázióját.

Zelenszkij szerint ebbe beletartozik „a 2022 óta oroszok által elfoglalt területek felének felszabadítása, a Fekete-tengeri csata megnyerése és az ország átalakítása annak érdekében, hogy jövőben önálló lehessen”.  

Azonban a megbeszélést követően a törvényhozók nyilatkozatai azt sugallták, hogy az ukrán elnök nem járt sikerrel.

A lap értesülései szerint a szenátorok ragaszkodtak az általános álláspontjukhoz, miszerint nem nyújtanak további segítséget Ukrajnának, hacsak a Fehér Ház nem teljesíti követeléseiket az amerikai-mexikói határ szigorúbb ellenőrzésére vonatkozóan.

Lindsey Graham dél-karolinai szenátor azt mondta, az új finanszírozás támogatásától való vonakodás gyakorlatilag megtorlás volt a Biden-adminisztráció felé, mivel az éveken át figyelmen kívül hagyta a republikánus párt aggályait a határvédelem kapcsán.

Álláspontja szerint „az a megszállottság, hogy három évig nem foglalkoznak a határbiztonsággal, most visszaütött és utolérte őket”.

Nulla esély van arra, hogy egy segélycsomag Ukrajnának és Izraelnek a Házban átmenjen valódi, jelentős határvédelem nélkül

 – nyilatkozta Markwayne Mullin oklahomai szenátor. 

A CNN szerint a ház többi republikánus szenátora is hasonlóan gondolkodik a kérdésről.

Múlt szerdán az összes szenátori republikánus, valamint Vermont szenátora, Bernie Sanders is az ellen szavazott, hogy elfogadják az elnök, Joe Biden által javasolt 110 milliárd dolláros csomagot, amely 61 milliárd dollárt különített volna el Ukrajnának Izrael és Gáza mellett.

 A Fehér Ház szerint az Ukrajnának szánt finanszírozás létfontosságú, mivel anélkül az ország elveszítené a háborút Oroszországgal szemben. Ezzel a legtöbb katonai szakértő is egyetért.

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Chip Somodevilla / Getty Images

Kapcsolódó cikkek a Háború Ukrajnában aktában.

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nasi12
2023. december 16. 17:09
A szenátorok ránéztek a fekete tengerre és még mindig sötétnek látták.
P_F_Juli
2023. december 15. 22:08
"Zelenszkij Amerikába utazott, hogy személyesen próbálja meggyőzni a republikánus szenátorokat Ukrajna támogatásáról. Azonban a megbeszélést követően a törvényhozók nyilatkozatai azt sugallták, hogy az ukrán elnök nem járt sikerrel. ...nem nyújtanak további segítséget Ukrajnának, .... az amerikai-mexikói határ szigorúbb ellenőrzése fontosabb." Még Bernie Sanders sem támogatja az elnöki adminisztrációt, a Republikánusok pedig döntöttek, véget vetnek a feneketlen pénzköltésnek. Vagyis az USA "kiszáll" a háborúból - nem tudom, ez az EU-nak mit jelent? Felfogták-e, hogy az ukrán gond innentől az EU gondja? Csakhogy itt sem fogják egységesen támogatni az ilyen feneketlen pénzszórást, még akkor sem, ha most látszólag aláveti magát ennek 26 ország. A fekete leves az ukránok számára most lesz feltálalva, még az elmenekültek számára is. Vissza fogják őket kényszeríteni a hazájukba - érdekes kilátások következnek.
figyelő4322
2023. december 15. 19:46
Pandaka pygmaea 2023. december 15. 12:06 "D ez tényleg ennyire hülye?" ENNYIRE talán nem! Viszont a helyzet az, hogy a Zselé egy gyakorlott SZÍNÉSZ. Most elnököt játszik - tehát úgy dumál, ahogy a rendező (mélyàllam) előírja. Nem boszorkányság ez... 😂
Arisztokrata
2023. december 15. 19:26
"sikerült visszaverniük Oroszország invázióját" "Hazudtunk reggel, éjjel, meg este."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!