Putyint újra kellett éleszteni, fel akarják osztani Ukrajnát, Brüsszel lefagyott a kínai pofontól

2023. december 26. 13:52

A konteók rendkívül népszerűek, de ugyanakkor rendkívül veszélyesek, de az is, ha az Európai Unió keménykedni akar Kínával, amely két termék exporttilalmával nagyon fájdalmas döntést hozott.

2023. december 26. 13:52

Bár nem túl idős még Putyin, 71 éves, az utóbbi hónapokban megannyi feltételezés látott napvilágot a rossz egészségügyi állapotáról. Nem egyszer olyan hírek is felröppentek, hogy már nem is él, dublőrök helyettesítik. Az orosz elnök és a környezete mindig tagadta ezeket az állításokat, s bár valóban 

jelentek meg furcsa videófelvételek róla, eddig semmi komoly bizonyíték nem támasztotta alá, hogy nagyon beteg lenne.

De más típusú konteók is megjelennek olykor-olykor. Scott Ritter, az Egyesült Államok fegyveres erőinek volt hírszerző tisztje nem egyszer mondott már vad és nagyon veszélyes dolgokat. Egyik YouTube-interjújában például kijelentette, a háború következményeként nemcsak Oroszország, hanem Lengyelország, Románia és Magyarország is lecsíp Ukrajna területéből, hazánk Kárpátalját kapná meg.

Nyáron röppent fel a hír, hogy Kína exportkorlátozást vezetett be a zöld átállásban nélkülözhetetlen kritikus ásvány, a galliumra és a germániumra. 

Brüsszel ugyanis addig hajtogatta a „kockázatmentesítés” kifejezést (amely Peking világkereskedelmi szerepének visszaszorítását jelenti a gyakorlatban), 

és addig mantrázta, hogy ezen a téren is diverzifikációra törekszik, amíg Kína a lehető leghatározottabban meg nem mutatta, milyen lesz egy kereskedelmi háború, ha az Európai Unió az USA akaratának megfelelően elkezdi átpolitizálni a gazdasági együttműködéseket.

Newsweek: Putyint újra kellett éleszteni, miután a biztonságiak hallották, hogy a földre esik

Az orosz elnök egészségügyi állapota kapcsán egyes médiumok arról adtak hírt, hogy újra kellett éleszteni egy szívmegállás miatt, míg mások óvatosságra intenek az ilyen hírekkel kapcsolatban. A Newsweek szerint a 71 éves Vlagyimir Putyint az újraélesztés után egy speciális intenzív osztályra szállították, miután a biztonságiak hallották, hogy a földre esik. 

A hosszú ideje fennálló egészségügyi pletykák és a Kreml titkolózása miatt a spekulációknak nincs határa. 

Az újságírók és orvosok az orosz elnök nyilvános szerepléseiből próbálnak támpontokat találni Putyin valós egészségi állapotára vonatkozóan. Bár néhány felvételen furcsa mozog, és orvosi beavatkozások nyomai láthatóak, eddig egyértelmű bizonyíték nem került napvilágra.

Ezt is ajánljuk a témában

Putyin gyakran eltűnik a nyilvánosság elől, de az utóbbi időben több hosszú utazást tett, tárgyalásokon vett részt, élő sajtóbeszélgetést is tartott. Azok, akik kétségbe vonják ezeket az eseményeket, azt állítják, dublőrök helyettesítik az elnököt. Az orosz elnök és az orosz kormányzat továbbra is tagadja az egészségi problémákat, és ez valószínűleg igaz is, hiszen nyilvános rendezvényeken jelenik meg és látszólag jó egészségnek örvend.

Amerikai exhírszerző: Fel akarják osztani Ukrajnát, Romániának, Lengyelországnak és Magyarországnak is juthat belőle

De más típusú összeesküvés-elméletek is napvilágot látnak időnként. Scott Ritter, az Egyesült Államok fegyveres erőinek volt hírszerző tisztje egy YouTube-on megjelenő interjúban kijelentette, Magyarország, Lengyelország és Románia fel akarja osztani egymás között Ukrajna területét, ami az állam szétesésével fenyeget. A háborúban álló országot szerinte darabokra fogják tépni, hazánk  Magyarország visszaszerezheti Kárpátalját.

Ezt is ajánljuk a témában

Ritter gyakorlatilag a háború kirobbanása óta tesz extrém állításokat, diplomáciai szempontból is életveszélyes, teljesen képtelen kijelentéseket. Volt, hogy arról beszélt, az amerikaiak provokálták Oroszországot a háború megkezdésére, de azzal is megvádolta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, hogy brit kém.

Brüsszel lefagyott a kínai pofontól

Az Európai Unió semmit nem tud reagálni a Kína által júliusban bejelentett exportkorlátozásra, amelyet Peking két, a zöld átállásban nélkülözhetetlen kritikus ásvány, a gallium és a germánium kapcsán vezetett be. Brüsszel addig hajtogatta a „kockázatmentesítés” kifejezést (amely Kína világkereskedelmi szerepének visszaszorítását jelenti a gyakorlatban), és addig mantrázta, hogy a zöld átálláshoz nélkülözhetetlen kritikus ásványok és nyersanyagok tekintetében is diverzifikációra törekszik, amíg Peking vállat nem vont, majd a lehető leghatározottabban meg nem mutatta, 

Ezt is ajánljuk a témában

Brüsszel lefagyott a kínai pofontól

Az Európai Bizottság annyira meglepődött a kínai exportkorlátozáson, hogy döbbenetében reagálni is elfelejtett. Pedig ha valami, ez nagyon várható volt.

milyen lesz egy kereskedelmi háború, ha az Európai Unió az USA akaratának megfelelően elkezdi átpolitizálni a gazdasági együttműködéseket.

A két anyag kulcsfontosságú a csipgyártás, a távközlés és az elektromos járműipar számára, a zöldátállás lázában égő EU pedig a jelek szerint még fel sem fogta, milyen figyelmeztetést kapott. A kínai csapás csak ízelítő, a célja éppen az, hogy figyelmeztesse Európát: nincs olyan opció, amely lehetővé tenné az elszakadást a kínai nyersanyagoktól, mint ahogyan Peking azt sem fogja tétlenül nézni, hogy az EU az ő kárára szerepet vállaljon az Egyesült Államok hegemón gazdasági törekvéseiben.

Ha egyedül Kínából lehet beszerezni valamit, az ázsiai ország pedig nem adja azt, akkor az összes terv, amely az elkövetkezendő évtizedek EU-s ipar- és gazdaságpolitikáját meghatározhatta volna, megy a kukába. Valóban megdöbbentő, hogy az Európai Unió ennyire csak a saját forgatókönyvét írta meg, és fel sem vetődött benne, hogy 

Kína nem fogja tétlenül figyelni a kereskedelmének fékezésére irányuló kísérleteket. 

A pekingi bejelentés az után érkezett, hogy Hollandia az Egyesült Államok nyomására tudatta, hogy exportellenőrzést vezet be a világ egyik legmodernebb csipgyártó berendezéseinek alkatrészeire. Bár hangsúlyozta, a tiltás nem Kína ellen irányul, valójában teljesen egyértelmű volt a célja. Peking vette is az adást, az EU pedig szépen a saját szabályrendszerének a csapdájába került: miután a kereskedelem uniós hatáskörbe tartozik, egyetlen ország döntése miatt is az egész közösségnek kell tartani a hátát.

 

Nyitókép: Twitter

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ottoka-0
2023. december 29. 12:33
Ukrajna felosztása lassan elkerülhetetlenné válik. Sajnos Ukrajna szétesett, Az újjáépítésnek is így van realítása. Akárhogy is, a béke a legfontosabb Európa számára. Ha marad Ukrajna, ha szétosztják, akkor is. Európa jövője nagyrészt ettől függ,
Reszelő Aladár
2023. december 28. 00:34
Az EU mintha képtelen lenne az ellenfél lépéseit előre kiszámítani. De méginkább úgy tűnik, hogy képtelen azt is felfogni, hogy az ellenfélnek vannak lépései. Pl mekkora a meglepetés, hogy Oroszországnak nem csak hidegháborús készletei vannak, hanem fegyvert GYÁRTANI is képes, ha pedig olcsóbb, akkor akár VENNI is. Ez biztosan komoly meglepetés lehetett…
Totya66
2023. december 27. 13:28
Nem Ritter az extrém hanem a valóság. Ha az igazság megdöbbentő akkor máshol van a hiba.
Fed74
2023. december 27. 09:44
A fejét levágni neki, ha még nem döglött meg ez a tömeggyilkos törpe szarházi!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!