Rendkívüli!

Híres vezető-gyilkosságok, melyek megfordították a világtörténelem menetét

Hadrendbe állt a Politico, sikerült négy nap alatt ötvenszer orbánozniuk

2023. december 14. 16:03

Akkora vehemenciával támadták Orbán Viktort, hogy még önmaguknak se voltak restek ellent mondani.

2023. december 14. 16:03
null

A Politiconak van egy jó szokása. Minden reggel hét óra tájékában megjelentetik a brüsszeli ügyekkel foglalkozó Brussels Playbook című hírlevelüket, amely kiváló kávépótló tud lenni. A héten – cikkünk megjelenéséig, azaz csütörtökig – a megjelent négy hírlevél mindegyikében „orbánoztak” egyet. 

Hétfő: Európa demokrácia-problémája

Erős pánikolással kezdte a hetet a Politico, amikor arról számoltak be, hogy kezdenek az európaiak rájönni, hogy vajmi kevés ráhatásuk van az Unió működésére. Kijött ugyanis egy új felmérés, miszerint az uniós állampolgárok úgy érzik, nincs ráhatásuk az EU-ra.

Ezt is ajánljuk a témában

Ebben a hírlevélben számoltak be arról is, hogy Orbán a legjobb napjait éli, s nem tetszett nekik az, hogy „a diplomatáknak nem sikerült kimozdítaniuk a Magyarország által kialakított patthelyzetet az Ukrajna finanszírozásával és a csatlakozási tárgyalásokkal kapcsolatban az uniós vezetők e hét végi találkozója előtt”

Ezt is ajánljuk a témában

Kedd: EU milliárdok Putyin haverjának

Kedden kiemelt szinten kezelték a hazai EU-s források kérdését a Politiconál. És ez volt az a nap, amikor olyan vehemenciával „putyinozták” össze Orbánt, hogy sikerült még saját maguknak is ellentmondaniuk. De ennyire ne szaladjunk előre.

Kedd volt az a nap, amikor mindenki arra számított, hogy az uniós biztosok megadják a 10 milliárd eurót Magyarországnak

Ezt is ajánljuk a témában

Ez Orbán Viktor, a magyar autokrata győzelme, 

aki blokkolja az uniós döntéshozatalt és megtorpedózza az uniónak az orosz háborúra adott válaszlépéseit.”

A vesztes pedig a lap szerint Ursula von der Leyen, aki – szintén a Politico meglátása alapján – a pénzek feloldásával veszélybe sodorhatja a pozícióját és újraválasztását. Valamint Macron és Scholz lesz a bűnbak – vélik.

Keddre előrántottak név nélküli magas rangú diplomatákat és tisztviselőket, akik szerint Macronnak és Scholznak 

meg kell majd magyarázniuk polgáraiknak, hogy adójukból miért finanszíroznak egy olyan kormányt, amely valójában Oroszországot támogatja”.

A keddi hírlevélben egyébként megszólaltatták Daniel Freundot is, biztos ami biztos alapon.

A cikk arról természetesen nem tesz említést, hogy ezt a pénzt nem ajándékba kapja Magyarország, a magyarok befizetése pedig már rég ott pihen az uniós kasszában, a szerződéseknek megfelelően.

Mellesleg kedd volt az a nap, amikor mint borjú az új kapura, rácsodálkoztak arra, hogy nem működnek a szankciók. Tették ezt azután, hogy arra alapozták a miniszterelnök oroszpártiságát, hogy ellenzi a szankciókat.

Ezt is ajánljuk a témában

Szerda: Orbán megnevezi az árát

Manfred Weber, az Európai Néppárt vezetője a hírlevél szerkesztőinek elmondta, hogy az EU vezetőinek „szükség esetén Magyarország nélkül is” jóvá kell hagyni az Ukrajnának nyújtott támogatást, valamint leárulózta Orbán Viktort. Iratxe García, a szocialisták és demokraták vezetője pedig azt mondta a Playbooknak, hogy „ha most engedünk Orbánnak, akkor tovább fog zsarolni minket”.

Beszámoltak cserébe arról, hogy Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója bejelentette, hogy „Budapest csak akkor oldaná fel vétóját, ha Brüsszel átadná az összes befagyasztott pénzt”, ami mintegy 30 milliárd eurót tesz ki.

Egy névtelen tisztségviselő azt nyilatkozta a Playbooknak, hogy „a megoldás lehetséges”, „valamit adnunk kell [Orbán Viktornak]. Ez fáj, de ez így megy”.

Ezt is ajánljuk a témában

„Természetesen” ebben a cikkben is putyinoztak egy kört, név szerint Manfred Weber nyilatkozta azt, hogy a magyar kormányfő elhagyta az „Európa-csapatot” és csatlakozott az „Oroszország-csapathoz”.

A szocialista Iratxe García pedig azt a kérdést tette fel, hogy 

ki tudja még megszámolni, hogy Putyin trójai falova hányszor hígította fel az Oroszország elleni uniós szankciókat és késleltette az Ukrajnának nyújtott pénzügyi támogatást?”.

Csütörtök: „Putyin ül az asztalnál” az EU vezetőinek történelmi csúcstalálkozóján

Csütörtökön sem volt különösebben visszafogott a Playbook. Ekkorra már feloldottak 10 milliárd euró uniós forrást. A Politico pedig megszólaltatta Jens Geiert, a német szocdemek európai parlamenti frakcióvezetőjét, aki így fogalmazott: 

Ezt is ajánljuk a témában

Orbánnak hála Putyin is a csúcstalálkozó asztalánál ül.

Ugyanis csütörtökön kezdődött meg a tárgyalás Ukrajna csatlakozása kapcsán.

Két név nélkül nyilatkozó uniós tisztségviselőre hivatkozva pedig arról írnak, hogy Orbán júniusig, azaz az uniós választásig nem akarja, hogy komoly tárgyalások legyenek Ukrajna csatlakozásáról, ugyanis az „árthat a pártja eredményeinek”.

Ami viszont a Politico szerint „csak a legutóbbi budapesti indok, miután Orbán Viktor először azzal érvelt, hogy a blokád Ukrajna jogállamisági és korrupciós problémái miatt van – amit sokan viccnek tartottak, tekintve, hogy Orbán kormánya folyamatosan újabb és újabb mélypontokat ér el a nemzetközi demokrácia- és korrupciós indexekben.”

Ennyiszer sikerült orbánozniuk a reggeli hírlevélben

Hétfő5
Kedd12
Szerda16+4 (előbbi 16 Orbán Viktor emlegetése, utóbbi 4 Orbán Balázs volt)
Csütörtök17

Ezt is ajánljuk a témában

 

Nyitókép: Politico

Összesen 76 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
naezsokk
2023. december 14. 22:20
Orbán volt, van. A Mi Hazánk lesz!
google-2
2023. december 14. 18:53
Nehéz napok ezek a Politiconak. Sajnálnunk kellene őket?
bubajbela
2023. december 14. 18:45
Azéé mee teljessssen eeevan szigetlődve! Senki se nem foglalkozik vele a zunnijjjóba!
Poldi bácsi
2023. december 14. 18:34
Csak, ahogy szokott a miniszterelnök úr! Kedden elszigetelődött, csütörtökön pedig megbukott. Vagy nem? :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!