Pánikol a Politico: Kezdenek az európaiak rájönni, hogy vajmi kevés ráhatásuk van az Unió működésére

2023. december 11. 07:28

Kijött egy új felmérés, miszerint az uniós állampolgárok úgy érzik, nincs ráhatásuk az EU-ra, a Politico egyből pániküzemmódba váltott.

2023. december 11. 07:28
null

Európa demokráciaproblémája – kezdte meg a szokásos reggeli brüsszeli hírlevelét a Politico. Az írásból kirí, hogy erősen pánikol a lap, ugyanis „egy felmérés szerint aggasztó az uniós demokrácia működésével kapcsolatos elégedetlenség mértéke”.

A Playbook által ismertetett felmérés szerint ugyanis az EU-ban komoly problémát jelent a demokrácia negatív megítélése a jövő júniusi európai parlamenti választások előtt,

mivel a megkérdezetteknek csak a fele vagy annál is kevesebb elégedett azzal, ahogyan a demokrácia működik uniós szinten.

„Az emberek mindenhol sokkal nagyobb valószínűséggel mondták azt, hogy az elmúlt évben romlott az EU-ról alkotott képük, mint azt, hogy javult” – írták. 

Az eredmények különösen lesújtóak voltak abban a kérdésben, hogy a válaszadók úgy érezték-e, hogy van befolyásuk az uniós politikai döntéshozatalra. A lap szerint „a felmérés azonban arra utal, hogy a választók úgy érzik, egyre kevesebb beleszólásuk van abba, hogyan működik az egész gépezet, miközben az EU egyre nagyobb hatást gyakorol az életükre”.

Az Ipsos felmérése Franciaországra, Lengyelországra, Horvátországra, Olaszországra és Svédországra terjedt ki.

Nyitókép: FREDERICK FLORIN / AFP

Összesen 68 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rocktoberi-2
2023. december 12. 06:29
Nálunk véletlenül meg se merték kérdezni......
pandalala
2023. december 11. 13:21
és, képzeljétek csak el, ez a banya lehet a következő NATO-főtitkár ... brrrr ..
ujujuj
2023. december 11. 12:45
Ja, hát ha az eu egy korrektül működő gazdasági tömörülésből egy átláthatatlan működésű, viszont nagyon is átláthatóan korrupt politikacsináló szervezetté kíván előlépni, senki ne csodálkozzon azon, hogy nincsenek kimondottan megelégedve vele a demokráciára oly nagyon vágyó népek.
pandalala
2023. december 11. 12:25
érdekes, most mindenki elkezd a trivialitásokról beszélni .... :-) nagy lehet a pánik a liberálbolsevik nagyon 'demoktratikus' világban!!! :D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!