„Rémülten állapítom meg, hogy lassan már Orbán-rajongó leszek!” – miszlikbe robbant a külföldi lapok kommentszekciója a mai „Orbán-show” után!

2023. december 14. 16:43

A hozzászólók többsége szinte könyörög a magyar miniszterelnökhöz kitartásért, kicsike „gall faluként” minősítve Magyarországot. De azért vannak kőkemény kritikusok is.

2023. december 14. 16:43
null
Francesca Rivafinoli
Francesca Rivafinoli

Szokás mondani, hogy nevetséges dolog kommenteket szemlézni, mert mégiscsak mindenki azt írogat akár tíz álnéven, amit akar, és egyébként is, semmi nem biztosítja a reprezentativitást – a mostanihoz hasonló alkalmakkor azonban, amikor Európa szeme a magyar miniszterelnökön, mégis tanulságos lehet beleolvasgatni a nyugati hírfogyasztók meglátásaiba.

Elvégre gondosan moderált kommentszekciókról van szó, ahol a hozzászólási lehetőséghez akár fizetni is kell, így hát az átlagnál úribb közönségről beszélhetünk.

Hátha kirajzolódik szavaikból valamiféle tendencia – és valóban.

Ezt is ajánljuk a témában

Vegyük a nyugati értelemben vett „konzervatív” Die Welt Orbán Viktor ellenállásáról szóló cikkét. A hozzászólók többsége Orbán-párti ugyan, szinte könyörögnek a magyar miniszterelnökhöz kitartásért, kicsike „gall faluként” minősítve Magyarországot, akár olyan dicshimnuszokra is ragadtatva magukat, hogy „Szemlátomást

a maga nemében az utolsó a (teljesen eladósodott) fénylő Nyugaton, akit még a racionalitás és a realizmus jellemez,

nem pedig az illúziók és az álmodozások” – érdekesebb azonban a kommentek másik két kategóriája. Amelyeket a kifejezetten Orbán-ellenes olvasók fogalmaznak meg.

Bármennyire is kevéssé csípem Orbánt, Ukrajna EU-csatlakozása tekintetében maximálisan igaza van”; „Nem szeretem, nem is kell szeretnem, de ebben egyszerűen igaza van. Paradox, hogy pont ő menti meg az EU-t ettől a masszív esztelenségtől”; 

Rémülten állapítom meg, hogy legalábbis bizonyos tekintetben lassan már Orbán-rajongó leszek” –

írják Welt-olvasók, akikhez csatlakozik a messzemenően balliberális Die Zeit értelmiségi közönségének egy része: „Józanul szemlélve a dolgokat, Ukrajna valóban nem érett az uniós tagságra. Mindegy, hogy Orbán mondja-e vagy valaki más”; „Tulajdonképpen soha nem értek egyet Orbánnal, de egy háborúban álló országgal csatlakozási tárgyalásokat folytatni, annak valóban nincs értelme”.

Ezt is ajánljuk a témában

Egy országgal arrébb, a France Info oldalán az egyik hozzászóló a „nem szeretem Orbánt, de ezen a téren maximálisan támogatom” vallomás mellett külön felhívja a figyelmet

egy berlini agytröszt friss felmérésére, amely szerint a franciáknak mindössze 29 százaléka szeretné, ha Ukrajna csatlakozna az Európai Unióhoz

(a vizsgált országok közül egyébként ez az arány Ausztriában 28, Romániában 32, Németországban 37 százalék; a leglelkesebbek a dánok, kereken 50 százalékkal – a berlini agytröszt egyébként mindezt „Az európaiak nyitottak Ukrajna uniós csatlakozására” címmel volt képes a közönség elé tárni). Akad továbbá kommentelő, akinek az ukrán baromfiexport miatt fáj a feje, más az EU pénzügyi egyensúlyának teljes felborulását prognosztizálja – adatokkal, konkrét tapasztalatokkal vagy különféle érvekkel.

És itt érkezünk el a hozzászólások harmadik kategóriájához, a magyar miniszterelnökkel semmiben egyet nem értőkhöz.

Momentán inkább szeretném Ukrajnát az EU-ban Magyarország helyett”; „Az Orbán-féléket ki kell zárni az EU-ból, Magyarországra pedig Oroszországhoz hasonlóan szankciókat kell kiróni” (Die Zeit);

A 26 tagállam csinálja Magyarország nélkül, a Magyarországnak járó pénzeket pedig utalják át Ukrajnának. Akkor aztán Magyarország tiltakozásképpen elhagyhatja az EU-t és csatlakozhat az Oroszországi Föderációhoz”; „Mielőbb meg kell szabadulni Orbántól. Sajtószabadság nélküli országoknak semmi keresnivalója az EU-ban” (Die Welt); „Esetleg felmerülhetne a Magyarország és Ukrajna közötti áttelepítés lehetősége, úgy, hogy a magyarok élhessenek Oroszország szomszédságában, az ukránok pedig az EU-ban”; „Nem értem, hogy lehet ennyi kommentelő ilyen vak, és hogy ignorálhatják, hogy Orbán minden médiaorgánumot propagandamédiává alakított” (Neue Zürcher Zeitung). „Orbán Magyarországának semmi keresnivalója Európában. Ott rosszabb a helyzet, mint Ukrajnában, és számukra még háború se szolgál mentségként” (Le Point).

Ezt is ajánljuk a témában

Olyan hozzászólásra, amely az eltörléskultúrának való áldozás helyett konkrét, objektív, valós, okos érvekkel cáfolná Orbán Viktor szavait, német, francia, belga, osztrák és spanyol hírportálok saját kommentszekcióinak három órán át tartó tanulmányozása alatt sajnos nem sikerült rábukkannom;

biztos furfangosan elbújtak. Ellenben a Neue Zürcher Zeitung egyébként Orbán-ellenes cikke alatt szembejött egy spontán apróhirdetés, ezúton meg is osztanám:

Új hazát keresek, Magyarország előnyben. Pénzt viszek.”

(Nyitókép: Fischer Zoltán/MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda)

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 250 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2023. december 31. 14:41
A liberális propagandakiadványok ijesztő európai fölénye ellenére az istenadta nép kezd ébredezni ott is. Mert aki ahhoz is veszi a fáradságot, hogy ide jöjjön az végleg Orbán uszályába kerül mert a tények köszönőviszonyban sincsenek az fuldokló Orbán gyűlölettől vezérelt nyugati médiában. Aki meg csak figyelgeti Orbán érvelését a ritka külföldi interjúi során az lassan, de biztosan Orbán hívő lesz. Végül voltak emberek, akik utánanézvén a dolgoknak már eleve Orbán kedvelők voltak. És ez a tömeg lassan, de biztosan növekszik.
omega
2023. december 18. 14:14
Akkor is el van szigetelődve.
catalina11
2023. december 18. 07:13
„Rémülten állapítom meg, hogy lassan már Orbán-rajongó leszek!” akkor milyen rémült leszel, ha erre német, francia stb. rendőrség is rájön...
Kormánypárti2
2023. december 15. 17:18
"és soha többet nem jön el Magyarországra, mert aki ilyen politikusokat választ, annak ne legyenek turistái." :)) Na hiszen! Az ilyen smucig osztrák turisták eddig is csak kárt okoztak, csak a potyára ácsingóztak. Na de nem baj, ne is jöjjön, legfeljebb nem lesz protkója, mert otthon úgysem bírja, vagy nem akarja megfizetni a szarevője!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!