Ezt nem láttuk jönni! Orbán Viktor újabb téren kapott nemzetközi elismerést, az ellenzéknek megint marad a fejvakarás!

2023. december 05. 19:34

Tudományos ENSZ-állásfoglalás született, igazolva a magyar energiapolitikát.

2023. december 05. 19:34
Kacsoh Dániel
Kacsoh Dániel

Már csak ez hiányzott, kiálthatott fel Greta Thunberg és Ungár Péter egyszerre, amikor kiderült, a klímamentési csúcstalálkozón olyan határozat született, miszerint 2050-ig a klímasemlegesség nem érhető el atomenergia nélkül.

Ezúttal Dubajban ültek össze a világ kisebb és nagyobb hatalmasságai, hogy ismét megvitassák a Föld megmentésének különböző módszereit és lehetőségeit.

Az elmúlt évtizedekben aligha született érdemi megoldás a sokak szerint vitatott pusztulási folyamat feltartóztatására, és benyomásom szerint különösen igaz ez az igazán nagyok által sokszor bojkottált ENSZ-tanácskozásokra.

Félreértés ne essék: az emberiség előtt álló kihívások között előkelő helyen szerepel a klímaváltozás elleni küzdelem, amit nyilván globálisan kellene abszolválni. Ám valahogy mégsem az az érzésünk, hogy amikor 80 ezer ember odarepül egy elképesztő energiabefektetéssel élhetővé tett helyszínére a világnak, ami ráadásul a jórészt fosszilis energiahordozók értékesítéséből meggazdagodó Egyesült Arab Emírségekben található, akkor abból valami fene nagy környezetvédelmi projekt kerekedik majd ki.

Nem elvitatva jó pár résztvevő pozitív hozzáállását és tenni akarását: amíg Kína vagy az Egyesült Államok nem teszi oda magát, addig érdemi következmény nem várható ezen a téren.

De nem is ez most a lényeg magyar nézőpontból, sokkal inkább az, hogy megerősítést nyert: atomenergia nélkül nincs karbonsemlegesség.

Legalábbis a tudomány jelenlegi állása szerint. Erről a német kancellár, Olaf Scholz biztos jó kis előadást tarthatott volna a csúcson, tekintve hogy a germánok épp szénerőműveket nyitnak, miközben atomerőműveket zárnak. Ja, és veszik az atomenergiával megtermelt francia áramot. Egyelőre.

Mindenesetre az első pofont még az Európai Bizottság, majd a Parlament vitte be, amikor klímaszempontból támogathatónak és elfogadhatónak nyilvánította az atomenergiát. Aztán most itt van ez a tudományos állásfoglalás, amit olyan államok jegyeznek, mint a házigazda Egyesült Arab Emírségek, az Egyesült Államok, Franciaország, Nagy-Britannia, továbbá Belgium, Finnország, Japán, Lengyelország, Svédország, Ukrajna – és persze Magyarország.

Ezt is ajánljuk a témában

Így lett „zöld” az atomenergia és a földgáz az EU-ban

Donáth Anna és Cseh Katalin kivetette volna, de az Európai Parlament többsége a földgáz és az atomenergia esetileg fenntartható, zöld besorolása mellett voksolt, egyetértve a Bizottsággal. Miért fontos ez a fejlemény az energiabiztonság szempontjából? Erről írunk az alábbiakban!

A dokumentum szerint a fosszilis tüzelőanyagoktól való függőség csökkentése érdekében 2050-re a 2020-as szinthez képest meg kellene háromszorozni az atomerőművek hálózatára kapcsolt áramellátó kapacitást világszerte. A nyilatkozat emellett a pénzügyi intézményeket is felszólítja az atomenergia-fejlesztő beruházások finanszírozására. 

Hoppá! Az atomenergia ettől még aligha lesz új kedvence a zöldmozgalmároknak. Ugyanakkor – bár a virológus és a biztonságpolitikai diplomám mellé még nem sikerült környezetvédelmi képesítést szerezni – az általam megismert információk alapján nekem úgy tűnik, ez a kérdés eldőlni látszik. Azaz

a környezet és a Föld jövője iránti felelősséggel nagyjából összeférhet az atomenergia támogatása, s miután napelemekkel Magyarország is kezd szépen feljönni, sőt, felkészülnek a szélturbinák, a hazánk elleni vádak listájáról ezt a tételt lassan kihúzhatjuk. Pipa.

Vagyis: Orbánnak már megint igaz volt és lett egyszerre. Akárcsak a migráció kapcsán, ahol bár maradtak még megvívni való csaták bőven, a határvédelem és az illegális bevándorlás elutasítása lassan ugyancsak lekerül az elfogadhatatlan álláspontok listájáról. Már ami a politikai közbeszédet illeti, hiszen a társadalmak ezen a döntésen már alighanem túl vannak.

Aztán itt van ez a David Pressman, aki elővette a lejárt szavatosságú posztliberális antiszemitavádat az Orbán-kormánnyal szemben, csak mert ismét beleálltunk Sorosba, ezúttal az ifjabbikba. Csakhogy ez a szélsőséges muzulmánok és terroristák által fenyegetett nyugati zsidóság nehézségeinek, valamint a magyarországi zsidó közösség biztonságérzetének ismeretében már kacagni való otrombaságnak hat.

Ezt is ajánljuk a témában

A nyugati mainstream és kudarcról kudarcra bukdácsoló hazai ágenseik aligha fogják elismerni, hogy Orbán Viktornak igaza van vagy lehet bármilyen kérdésben – tisztelet a kivételnek! Pedig nagyon úgy fest, erre egyre több alkalmuk lehetne. Túl azon, hogy Európának, illetve az EU vezetőinek bőven lenne dolguk a kontinens előtt tornyosuló nehézségek leküzdésével, ahelyett hogy az (egyelőre) különutasokat vegzálják, legalább az itthoni barátaik megtehetnék olykor, hogy az evidens érdekeinkkel nem mennek szembe. Pláne nem a sajátjukkal! Lelkük rajta, de

a jelek szerint akárhány egységnyi dollár érkezik ügyük megtámogatására, az ellenzéki politikusok zöme nem tanul a hibáiból.

Azzal, hogy azoknak tapsolnak, akik kintről vegzálják a magyar miniszterelnököt, akit aztán jó pár ügyben a valóság és a dolgok alakulása igazol, nos, így nem jutnak egyről a kettőre. Fogalmazhatunk úgy is: hátra mennek, nem előre!

Aztán amikor a szolgamód tisztelt, egyre bolondabb zöldaktivistákkal is leterhelt Nyugatról még elismerés, jóváhagyás, bólintás (vagy akár EU-forrás!) is érkezik Orbán Viktor politikája irányába, jöhet a fejvakarás! Ezek szerint muszáj az oviba bejárni...

Nyitóképünk illusztráció: John MACDOUGALL / AFP

Összesen 63 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2023. december 10. 02:05
Hoppának ideje lenne szemorvoshoz fordulnia, mert nagyon nem látja, hogy mi jön. Előbb-utóbb elgázolja valami.
istvanpeter
2023. december 06. 11:15
Orbán Viktor miniszterelnök úr nagyon komolyan veszi a magyar nemzet és az emberi társadalom szolgálatát. A Jóisten áldja meg!
Namond
2023. december 06. 05:09
Nem értem én ezt az állandó dicsőítő orbánozást. Hacsak nem egy Messiásában hívő kakastojás, vagy a kormányzati káptalan, kb száz felszentelt kommunikációs propagandista kikiáltó, tudatlan jobbágya csinálja.
konfucius
2023. december 06. 01:23
A kurva anyádat basszad szájba az anglicizmusért, kedves cikkíró kretén.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!