„David Pressman állításával szemben a zsidó közösségek Magyarországot tekintik a világ egyik legbiztonságosabb helyének”– zsidó vezető a Mandinernek

2023. december 04. 18:48

Az antiszemita atrocitásokat monitorozó Tett és Védelem Alapítvány nem tekinti zsidóellenesnek a kormány plakátkampányát, mivel a szereplők politikai nézetét kritizálja, és nem utal a származásukra.

2023. december 04. 18:48
PRESSMAN, David

Óriási felháborodást váltott ki David Pressman azzal, hogy a közelmúltban antiszemitizmussal vádolta a kormányt és Magyarországot. Az amerikai nagykövet szerint „az antiszemitizmust Magyarországon a kormány bátorítja, ellentétben a hivatalosan hangoztatott zéró-tolerancia elvével. Egy vigyorgó, Magyarország felett uralkodó zsidó milliárdos látható, és a plakát arra figyelmeztet, hogy ne hagyjuk, hogy Soros nevessen utoljára”.

Ezt is ajánljuk a témában

Nem tekinthető antiszemitának a plakátkampány

Szalai Kálmán, a zsidóellenes atrocitásokat is monitorozó Tett és Védelem Alapítvány (TEV) titkára a Mandiner megkeresésére nem kívánta kommentálni az amerikai nagykövet szavait, ugyanakkor világossá tette: a kormány plakátkampánya nem zsidóellenes. Kiemelte: a plakátok politikai üzenetet fogalmaznak meg, és semmilyen utalás sincs az azon szereplő Alex Soros és Ursula von der Leyen származására. Úgy fogalmazott, 

a 2015-ös és a jelenlegi Soros-kampányban is politikai üzenetet fogalmaz meg a kormány, Soros politikájával nem ért egyet, politikai nézetet pedig miért ne lehetne kritizálni? Ha ezt a kampányt antiszemitának tekintenénk, azzal pont a valótlan, általános antiszemita nézeteknek engednénk teret”

Magyarország az egyik legbiztonságosabb hely

Szalai Kálmán emlékeztetett, a zsidó emberek Magyarországot tekintik a világ egyik legbiztonságosabb helyének, mivel – Nyugat-Európával szemben – nem éri antiszemita atrocitás sem a zsidó embereket, sem a zsidó intézményeket. Az alapítvány titkára felidézte, 

nem csak szavak szintjén hirdetett zéró toleranciát a kormány 2012-ben az antiszemitizmussal szemben, hanem be is tartotta az ígéretét. 

Példaként említette, Magyarországon minden bejelentett esetet kivizsgálnak a hatóságok, de az ügyészségi és bírósági döntések is alátámasztják, hogy a kormány által hirdetett zéró tolerancia nem csak politikai ígéret volt.

A gázai konfliktus az itt tanuló muszlim és zsidó diákok konfliktusa is

A TEV főtitkára ugyanakkor jelezte, hogy a Hamász október 7-ei, Izrael elleni támadása világszerte felerősítette az antiszemitizmust. Ez Magyarországon sem volt másképp. Fontos különbség ugyanakkor, hogy a közösségi médiában megszaporodó antiszemita bejegyzések a világ legnagyobb részén a gázai konfliktushoz köthetők. 

Ezt is ajánljuk a témában

Magyarországon ezzel szemben az általános antiszemita nézetekkel kapcsolatos bejegyzések szaporodtak meg, ezek pedig jól behatárolható, azonos nézeteket valló csoportokhoz kapcsolhatók.

Rengeteg bejelentést kaptunk Magyarországon tanuló izraeli diákoktól arról, hogy atrocitás éri őket a szintén külföldi származású muszlim diákoktól. Tapasztalataink szerint a gázai konfliktus óta világszerte megszaporodtak a zsidóellenesség, az Izrael-ellenesség, és a Palesztina-pártiság. Magyarországon ugyanakkor nem tapasztalhatók ezek az október 7-e óta felerősödött támadások”

– hangsúlyozta Szalai Kálmán.

Egyre többen kritizálják az amerikai nagykövetet

A kormány mellett több hazai zsidó szervezet is elítélte David Pressman antiszemitizmussal kapcsolatos vádjait. Szabó György, a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány (MAZSÖK) vezetője az elmúlt évek legbotrányosabb beszédének nevezte a nagykövet szavait.

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

Turai János holokauszt-túlélő, a Váci Zsidó Hitközség elnöke pedig arra szólította fel a magyarországi zsidó közösségeket, emeljék fel a szavukat Pressman szinte rasszista kijelentéseivel szemben, és becsüljék meg jelenlegi magyarországi helyzetüket. 

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: David Pressman Fotó: MTI/Kovács Tamás

Összesen 79 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Palatin
2023. december 08. 17:56
Mi magyarok, nemcsak a kommunistákból, de még az amerikai követekböl is mindig csak a selejtjét kapjuk. De viseljük méltósággal a sors csapásait, még akkor is, ha már böven megbünhödtük a múltat is és a jövöt is.
Palatin
2023. december 08. 17:53
Fontos lenne, hogy a zsidó közösségek megvédjék a közös hazánkat, mert Orbán és a Fidesz valóban nagyon sokat tett azért, hogy itt a zsidó honfitársaink olyan szabadságban és biztonságban éljenek, mint manapság sehol másutt a világon.
Palatin
2023. december 08. 17:50
Pressmant nem lehet visszaküldeni, az túl durva húzás lenne, az USA nem engedi megalázni magát. Ez a diplomáciában nem járható út. De keményen kritizálni azt szabad, talán elmegy a kedve attól, hogy itt járja a vitustáncát.
Palatin
2023. december 08. 17:47
JELENTÖSEN MEG KELL ERÖSÍTENI ORBÀN SZEMÉLYI VÉDELMÈT. Ö már egyértelmüen igazi nagyvad a nemzetközi porondon, számunkra természetesen pozitív ételemben. Ö már egy olyan politikus, aki iránt a CIA is valószínüleg érdeklödik, és nem szimpátiából. Az amcsik ki szokták nyírni azokat, akik nekik keresztbe tesznek, legyen az "barát" vagy ellenség. Pressman egyik feladata nyilván Orbán megpuccsolása. "Problémás" szereplök esetén az USA számára "barát" és ellenség között csak annyi a különbség, hogy a "barátnál" egy kicsit jobban vigyáznak arra, hogy ki ne derüljön, hogy ök voltak... Ök ennél már sokkal kevesebb "bünökért", - mint amit Orbán nyakába akarnak varrni -, is eltettek nagyon sok "rebellis" politikust, az egész globuszon. Orbán azért veszélyes számukra, mert láthatóan követökre fog találni, valóban ö az elsö fecske. De ez nem veszélytelen. Ezen gondolkodjanak el az illetékesek! A CIA könnyen találna készséges hazai segítöket is, a magukat "igazi demokratáknak" hazudók között.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!