Így lett „zöld” az atomenergia és a földgáz az EU-ban

2022. július 08. 16:50

Donáth Anna és Cseh Katalin kivetette volna, de az Európai Parlament többsége a földgáz és az atomenergia esetileg fenntartható, zöld besorolása mellett voksolt, egyetértve a Bizottsággal. Miért fontos ez a fejlemény az energiabiztonság szempontjából? Erről írunk az alábbiakban!

2022. július 08. 16:50
null
Pócza István
Pócza István

A hír igaz

Friss hír, hogy az Európai Parlament elutasította az úgynevezett taxonómia rendelet olyan irányú kiegészítését, ami megakadályozta volna, hogy a földgáz- és atomenergia-ágazatok bizonyos tevékenységei környezeti szempontból fenntarthatónak minősüljenek.

Mi fán terem a taxonómia rendelet?

Az uniós taxonómiai rendelet a fenntartható tevékenységek egységes osztályozási rendszere, azaz egy olyan minősítési rendszer,

amely meghatározza, hogy mely gazdasági tevékenység nevezhető fenntarthatónak.

Magyarul ez egyfajta lista, amelyet minden tagállam és EU-s intézmény elfogad. Ezen a listán pedig azok a tevékenységek vannak felsorolva, amelyek fenntarthatónak minősülnek, illetve amelyek segítenek elérni a közösen kitűzött EU-s környezetvédelmi célkitűzéseket. Ez a lista a piaci szereplőket, befektetőket segíti a fenntartható befektetési döntésekben.

Miért zöld a földgáz és az atomenergia?

Az atomenergia kifejezetten az alacsony széndioxid-kibocsátású energiaforrásnak minősül, amely hosszú távon is képes ellátásbiztonságot és kiszámítható működési költségeket, s ezáltal többé-kevésbé előrelátható árakat szavatolni. Mégis nagy viták folytak az atomenergia megítéléséről. Még nagyobbak a földgázéról.

Ez a két energiaforrás azért kerülhetett fel a listára, mert a döntéshozók szerint mindkettő segít a zöld átmenetben. De a listára kerülés

nem jelenti azt, hogy bármilyen földgáz- vagy atomenergia-beruházás automatikusan fenntarthatónak minősül.

Megfogalmazáaztak egy igen szigorú kritériumrendszert, amely alapján lehet az Európai Bizottsághoz fordulni, hogy az adott beruházást nyilvánítsa fenntartható tevékenységnek. Erről a Bizottság hoz döntés – egyesével mérlegelve minden elé kerülő beruházást.

Miért van erre szükség? A megújuló energiaforrások jelenleg erősen kitettek bizonyos külső változóknak – elsősorban az időjárásnak. Ebből fakadóan nem tekinthetők minden esetben megbízhatóan és kiszámíthatóan energiát termelő megoldásoknak. Emiatt a jelenlegi energiaigények mellett óriási szükség van olyan megoldásokra, amelyek alacsony kibocsátással járnak, és stabil alapot tudnak adni az energiaellátásnak.

Az Európai Bizottság javaslata szerint

a földgáz- és atomenergia-ágazatok bizonyos beruházásainak szerepük van a zöld átállásban,

azok hozzájárulnak az éghajlatváltozás mérsékléséhez. Átmeneti jelleggel, adott feltételek és átláthatósági követelmények mellett ezért megengedi, hogy az iparág egyes tevékenységei környezeti szempontból fenntarthatónak minősüljenek.

Az Európai Bizottság által már elfogadott előírás elleni indítványt az Európai Parlamentben a voksoláson részt vevő 639 képviselő közül mindössze 278-an szavazták meg, 328-an ellenezték a javaslatot, 33 törvényhozó pedig tartózkodott.

Ezzel megnyílt az út a javaslat törvényerőre emelkedése előtt. Ha ez megtörténik, akkor az ilyen erőművekbe való beruházások sokkal kedvezőbb megítélés alá esnek majd – kivéve, ha az EU 27 tagállamának többsége elutasítja. A tagállamok részéről történő elutasítás viszont a jelenlegi energiapiaci trendek mellett szinte kizárható.

Miért fontos ez a döntés európai szinten?

Ha a gázt és az atomenergiát egy az egyben kivették volna az említett listából, akkor azzal távol tartották volna a hosszú távú befektetőket ezektől a szektoroktól. Vagyis nem vagy igen kevés ilyen irányú energetikai beruházás valósult volna meg, ezzel pedig jelentősen csökkent volna a kínálat az energiapiacon – pont egy olyan időszakban, amikor az EU tagországai éppen energiahiánnyal szembesülnek.

A földgáz és az atomenergia elutasítására irányuló (egyébként zöld és baloldali) javaslat

minimum politikai ütemtévesztésről tesz tanúbizonyságot.

Ugyanis jelenleg az Oroszországból érkező csökkentett gázmennyiség miatt számos tagállam komoly kihívásokkal szembesül már a jelenben, de különösen a téli hónapokra való előkészületek során, ezért az érintettek közül többen már a jelentős szennyezéssel járó szénerőművek újraindítása és a meglévők teljesítményének növelése irányába kezdtek el gondolkodni. Ez pedig – lássuk be – végképp nem szolgálja a klímavédelmi célokat.

Politikai játszmák a háttérben

Ha elegánsan akarunk fogalmazni, akkor a javaslatot tekinthetjük politikai ütemtévesztésnek is. Hiszen nem időszerű ilyen irányú lépéseket tenni. A javaslat megjelenése viszont közel sem véletlen, ugyanis – több más egyéni képviselői támogatás mellett – azt a Zöldek és a Baloldal egységesen támogatták, illetve jegyezték. A javaslatot ugyan a szavazáson elutasították, de szinte minden képviselőcsoportból kapott több-kevesebb támogató voksot.

Magyar részről támogatta a két momentumos EP-képviselő, Donáth Anna és Cseh Katalin,

ellenezte az összes részt vevő fideszes képviselő, illetve szocialista frakcióból a két DK-s és az egy MSZP-s.

Miért fontos ez a döntés számunkra?

A magyar kormánypárti EP-képviselők már a javaslat felmerülésekor jelezték: ha kiveszik a földgázt és az atomenergiát az említett listából, akkor a rezsicsökkentés és a megfizethető energiaellátás kerülhet veszélybe. S ez éppen egy olyan időszakban, amikor az említett „utánpótlási” problémák miatt a piaci árak már amúgy is az egekben vannak. Ezt pedig most sikerült elkerülni.

 

Fotó: Mandiner archív

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rocktoberi
2022. július 08. 21:55
A javaslatot megszavazók ostoba fajankók.
Vasalo
2022. július 08. 20:17
Már megvan az EU idiota zöld politikájának az első nagy áldozata. A német/finn Uniper, Europa egyik legnagyobb gázszolgáltatoja, csak Németországban 100 várost és lakosainak az ellátását garantálta, valamint több mint ezer nagyvállalatét, ma csödvédelmet kért az államtol. A gondot elsösorban Timmermans idiotizmusa okozta, aki szerint tavaly ösztöl az ilyen vállalatoknak megtiltották a hosszútávu szerzödéseket, ök viszont partnereikkel kivétel nélkül hosszutávu szerzödések alapján és szerzödésben foglalt árakkal kénytelenek számlázni. Közben a gázár megháromszorozodott. A német parlament nagy hirteken ma reggel modositotta a törvényt igy mátol a szolgáltato átháritja az árnövekedést a vevöre. Ez könnyen lehet, hogy egy csödlavinát indithat el, hiszen a helyi gázelosztok és az ipari vállalatok is a szerzödéses árakkal kalkuláltak és a helyi szolgáltatok ( Stadtwerke) még nem hárithatják át az árnövekedést a privát fogyasztokra, igy lehet, hogy amint meglátják az uj szerzödést szintén csödvédelmet fognak kérni. Amugy a sogoroknál még olyan villanyszolgáltato is megnégyszerezte a villany árát, akiknek a portfoliojában a gáz 10% alatt van. ( 5 eurocentröl 20-ra emelték a villany árát kWh-ként. ).
Vermacska
2022. július 08. 18:51
Nem ez a baj. Az a baj hogy 2050-re minden fosszilist meg akarnak szüntetni, de jelenleg kb az összes energia 1/4-e csak a villamos energia felhasználás. Szóval magyarországon kb 6-7 Paks kellene még (PAKS III-IX), és ez így van ausztriűtól , németországon át a franciákig is. Egyszerűen lehetetlen vállalkozás ennyi idő alatt. B tervre meg nem készülnek.
Tikkadt Szöcske
2022. július 08. 18:07
Én azért megkérdeznék egy zöld villamosmérnököt ( feltéve hogy van ilyen ) hogy mégis miből kellene zöld módon villamos eneriát csiholni abban az esetben ha nem süt a nap és nem fú a szél. Gondolok itt elsősorban a nukleáris és gázenergia sötétzöld ellenzőire.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!