Az amerikaiak felköthetik a gatyájukat, Kína nyerésre áll egy nagyon fontos területen

2023. december 26. 16:54

Kitermelésük és tisztításuk kulcsfontosságú szerepet játszik a szén-dioxid-mentes átmenet elérésében, támogatva az akkumulátortechnológiát, a szélerőművek hatékonyságát és a napelemgyártást.

2023. december 26. 16:54

Az elmúlt években a világpolitika meghatározó szereplői sorra megalkották a kritikus nyersanyagokat meghatározó stratégiájukat, hiszen számos fejlett technológiához és a zöld átálláshoz is nélkülözhetetlen a kitermelésük, feldolgozásuk – áll a Makronóm blog elemzésében. Ám már 2010-ben is Kínából származott a globális ritkaföldfém-oxid 95 százaléka, napjainkra pedig szinte teljesen uralja a piacot az ázsiai ország.

A 17 ritkaföldfém (REE) – ebből 15 kereskedelmi szempontból fontos –, többek között a túlium és a cérium, létfontosságú a modern technológiákban, 

így a mobiltelefonoknál, a szélerőművek mágneseinél, de felhasználják őket az üvegnél és a digitális fényképezőgépek lencséinek mintegy felét teszik ki. Nevük ellenére ezek az elemek bőségesen előfordulnak a bolygónkon, de a gazdaságilag hasznosítható lelőhelyek ritkák. Kitermelésük és tisztításuk kulcsfontosságú szerepet játszik a szén-dioxid-mentes átmenet elérésében, támogatva az akkumulátortechnológiát, a szélerőművek hatékonyságát és a napelemgyártást. 

Kína REE-monopóliumának köszönhetően világszerte felismerték stratégiai jelentőségüket, és mind az Európai Unió, mind az Egyesült Államok kritikus nyersanyagnak nyilvánította azokat. Miután a ritkaföldfémek, a kritikus nyersanyagok jelentősége a világhatalmi szereplők számára felértékelődött és igyekeznek olyan, jellemzően a fejlődő világhoz tartozó államokkal partnerségi kapcsolatokat kiépíteni, 

ahol ezek az az anyagok jelentős mértékben fellelhetők, nyersanyag-nacionalizmusról is lehet beszélni.  

Míg a vállalkozások a monopóliumokat a nagyobb gazdasági előnyök elérése érdekében használhatják, addig a nemzetek gyakran politikai célok érdekében ápolják azokat. A monopóliumok létrehozásán túl, hogy stratégiai fojtópontokat hozzanak létre, létezik egy alternatív és agresszívebb stratégia is: az ellenfél fojtópontjának megcélzása, hogy szándékosan megzavarják létfontosságú ellátását. 

Az Egyesült Államok és Kína közötti versenyben mindkét nemzet alkalmaz fojtópont-stratégiát. Kezdetben az USA kihasználta a félvezető-ellátási láncokban betöltött domináns pozícióját, hogy széles körű technológiai és geopolitikai befolyást gyakoroljon. Ez a manőver hatékonyan fékezi Kína fejlődését a fejlett chipgyártásban. Az ázsiai nagyhatalom válaszul ellenintézkedéseket vezetett be, beleértve a kritikus fémek exportjának ellenőrzését. Ezek a kölcsönös intézkedések túlléptek a gazdasági szankciókon, és a két hatalom közötti gazdasági háború szélesebb formáját jelzik előre. Viszont 

Kína kezében van az ütőkártya: a ritkaföldfémek szétválasztása és finomítása feletti ellenőrzése az ázsiai országban található.

A környezetvédelmi mozgalmak és a szabályozási nyomás az Egyesült Államokban kihívásokat jelentett a ritkaföldfémbányák számára, ami arra késztette a vállalatokat, hogy alternatívákat keressenek vagy áttelepítsék az iparágukat Kínába. Ezzel szemben az ázsiai ország kezdeti lassabb fejlődése a ritkaföldfémek terén az 1970-es évek közepén felgyorsult, ami egybeesett néhány amerikai bánya bezárásával, valamint azzal, hogy Kína alacsony árú REE-kkel árasztotta el a piacot. Ezzel az USA stratégiája kudarcot vallott, mivel az ázsiai nagyhatalom alacsony költségei – a támogatások és a laza szabványok miatt – megelőzték az Egyesült Államok ritkaföldfémiparát, így az 1980-as években kezdődött a két szuperhatalom közötti verseny a REE-ágazatban.

Az 1990-es években Kína meghatározó erővé vált a ritkaföldfémek előállításában. A globális kínálat 85-95 százalékát tette ki, amit bőséges erőforrásaival kihasználva stratégiai szempontból hasznosított a technológiai innovációban olyan ágazatokban, mint az űrkutatás, a védelem és az energia. 

Ez az amerikai vezetésű unipoláris világrend időszakában történt, amikor Kínát még nem tekintették fenyegetésnek. Ezzel egy időben Japán bezárt néhány ritkaföldfém-létesítményt, és a technológiát Kínába helyezte át, ekkor még ők sem tartottak az ázsiai nagyhatalomtól, ami tovább növelte a kínai dominanciát a piacon. 

A kínai feldolgozóktól való függőség, valamint a környezetvédelmi aggályok miatt 2002-ben végül leállították a termelést az amerikai Mountain Passban.

2010-ben a világ ritkaföldfém-oxidjainak a 95 százaléka már Kínából származott. 2011-ben és 2012-ben a spekulációk hatására az árak 500 százalékkal is megugrottak, ami Nyugaton a kínai dominanciával kapcsolatos fokozott tudatosságot eredményezett, és ennek hatására világszerte több mint 200 új projekt indult az ellátási lánc diverzifikálása érdekében. Az USA Mountain Pass bányája így 2012-ben újraindította a kitermelést, és ma már 15 százalékkal járul hozzá a világ ritkaföldfém-termeléséhez, jelezve a Kínától való függőség csökkentésére irányuló stratégiai törekvést.

Az EU, Japán és az Egyesült Államok 2012-ben panaszt nyújtott be a WTO-hoz a ritkaföldfémekre vonatkozó kínai exportkorlátozások ellen, és a döntés eredményeként a kínai gyakorlatot a WTO kötelezettségvállalásaival összeegyeztethetetlennek ítélték. A döntés arra kényszerítette az ázsiai országot, hogy 2015-ben eltörölje a ritkaföldfémekre kivetett exportvámokat, és erőforrásadót vezessen be. 

A kereskedelmi vita azonban a kínai–amerikai kapcsolatok új korszakának kezdetét jelentette, 

amelyben a ritkaföldfémipar a növekvő kölcsönös bizalmatlanságot jelezte. 

A Trump-adminisztráció hivatalba lépésével a republikánus kormányzat elkötelezte magát amellett, hogy a ritkaföldfémek tekintetében ne függjenek a kínai piacoktól. Azt is fontolgatták, hogy vámokat vetnek ki a kínai REE-kre, de a lehetséges gazdasági és diplomáciai következmények miatt ezt az ötletét végül elvetette. 

Ennek ellenére az USA alternatív források után kutatott, és partnerséget alakított ki Ausztráliával, Kanadával és Mexikóval is. 

A Biden-adminisztráció folytatta ezeket az erőfeszítéseket, befektetett a ritkaföldfémek szétválasztási folyamataiba, és 16 milliárd dollárt különített el az infrastrukturális tervre. Ez a kétpárti elkötelezettség azt a közös célt tükrözi, hogy megerősítsék az amerikai ritkaföldfém-ipart, elismerve a stabil hazai ellátási lánc biztosításának stratégiai jelentőségét.

Nyitókép: 123RF

 

 

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nitsahon
2024. január 01. 20:39
Ki szelet wet az WIHART ARAT...
zsocc44
2023. december 26. 20:10
Ritka föld fémek. Amint a nevük is mutatja, NEM találhatók “bőségesen” a bolygónkon. Kedves média segédmunkás, a “zöld” átállás nem egyéb, mint hazugság. Amit az önhöz hasonlóan képzetlen és tájékozatlan politikusok erőltetnek. Nehány kilogramm lítiumért sok-sok tonna földet kell megmozgatni és feldolgozni. Néhány gramm túlium és cerium sok száz tonna érc, föld feldolgozásával hozzáférhető. A finomítás és tisztítás további gigawattokban és sok-sok ezer köbméter vízben mérhető, amik örökre elvesznek. Mivel a víz végleg szennyezett válik.
szemlelo-2
2023. december 26. 18:13
Úgy tudom, a kínai fölény alapja az, hogy ott már régóta társították a ritka földfémek kitermelését a szokásos ércek bányászatához. Vagyis a lerakott meddőből iparszerűen kiszűrik ezeket a fémeket. Ezt persze máshol is meg lehet tenni, de az adott kapacitás eléréséhez sok pénzt kell befektetni és a kiépítés eltart egy ideig.
hannibal2
2023. december 26. 18:10
Az USA még csak fog szerezni magának (elég nagy területet birtokol, és mellett ott a szintén hatalmas Kanada és Mexikó), de mi itt Európában, azok után, hogy Afrikából kivonultunk és Oroszországgal összevesztünk, hogyan fogunk? Vagy majd ugye az USA ezzel is megszán minket dupla áron, mint földgázzal??? Micsoda szánalmas bohóccá lett ez a kontinens 110 év alatt...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!