Uniós vagy konzorciumi hadikölcsön Ukrajnának?

2023. november 15. 06:15

A globalisták eltaktikázták magukat.

2023. november 15. 06:15
Kiszelly Zoltán
Kiszelly Zoltán
Mozgástér

„Az Ukrajnának szánt amerikai támogatás 96 százaléka elfogyott, friss pénzre alig van kilátás. Biden háborúpárti demokratái már más pénzalapokat csapolnak meg, hogy víz fölött tartsák a kijevi kormányt és finanszírozzák a háborút. Oroszország ráér, az idő nekik dolgozik. Ebben a környezetben kéne Brüsszelnek átvenni a háború finanszírozását, amit nemcsak a magyar kormány ellenez.

A globalisták eltaktikázták magukat. A nagy dirrel-dúrral beharangozott »tavaszi« ukrán ellentámadáshoz késve és kevés fegyvert adtak Ukrajnának és egy olyan katonai doktrínát erőltettek rájuk, amihez hiányzott a légi fölény. Zelenszkij elnök ráadásul ragaszkodott a szimbolikus jelentőségűvé vált Bahmut város visszafoglalásához, megosztva az ellentámadásra felhalmozott katonákat és fegyvereket. Ahogy láthatóvá vált az ellentámadás kudarca, a globalisták és Kijev egymást kezdték el a kudarcért vádolni: »Az ukránok nem jól alkalmazták a nyugati taktikát« — mondták Nyugaton. »A Nyugat nem adta meg azt a támogatást, amit Kijev kért« — mondják az ukránok. Augusztusban az európai NATO-főparancsnok és a brit vezérkari főnök egy »tisztázó« beszélgetésre hívta az ukrán vezérkari főnököt, hogy a még el nem égetett ukrán katonai erőt végre egy támadási irányba fordítsák. Mindhiába, Zelenszkij továbbra is ragaszkodott Bahmut visszafoglalásához.

Ki állja a cechet?

Az ukrán hadikölcsön ráadásul egy precedenst teremt. Ha az 50 + 20 milliárd eurót négy évre (2024-2027) megszavazzák, mi garantálja, hogy ez elég lesz? Amikor ez a pénz elfogy, már lehet az előző hadikölcsön(ök)re hivatkozni és — az USA kivonulása esetén — a háború költségeinek zömét az EU-ra lőcsölni. Ez is mutatja, hogy a háború finanszírozása helyett a mihamarabbi fegyverszünet és béketárgyalás nemcsak emberéleteket és vagyontárgyakat kímél meg, hanem az uniós polgárok pénztárcáját is megkíméli.”

***

Ezt is ajánljuk a témában

Újabb fejlemény Hunter Biden ügyében: levadásznák az ukránok Joe Biden ellenségét

Nem nézik tétlenül, hogy az amerikai elnököt kritika érhette, lecsaptak egy ellenzéki politikusra.

Nyitókép: Ludovic MARIN / AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Kapcsolódó cikkek a Háború Ukrajnában aktában.

Ezek is érdekelhetik