„Kétállamos megoldás már nem lehet” – Világrend

2023. november 08. 18:10

Hogyan alakulnak át a közel-keleti hatalmi viszonyok? Lehet-e izraeli-palesztin rendezés a gázai háború után? Geopolitikai elemzés a Közel-Kelet-szakértővel podcast-műsorunkban.

2023. november 08. 18:10
null
Maráczi Tamás
Maráczi Tamás

Egy illúzióval kevesebbje van Izraelnek a Hamász október 7-i támadása után: teljesen világossá vált, hogy a palesztin kérdés megoldása nélkül nem tudja normalizálni kapcsolatait az arab államokkal. 

Izrael nyilvános elismerése nem történt meg, ami nehéz is, hiszen ehhez az is kellene, hogy egy államnak meglegyen a nemzetközi jogilag meghatározott területe - itt ugye megszállt területekről van szó, amely fölött a nemzetközi jog nem ismeri el az izraeli szuverenitást” – magyarázta a Világrend adásában N. Rózsa Erzsébet. 

Izrael évekig sikeresen jegelte a palesztin kérdést, miközben adminisztrációs-katonai eszközökkel folyamatosan egyre nagyobb területek felett terjesztette ki ellenőrzését Ciszjordániában. A feszültség berobbant, de a Hamász brutális akciója az egész Közel-Kelet hatalmi struktúráit megrengette.

Az izraeli háború geopolitikai összefüggéseiről szóló beszélgetésben a következőkről esett szó:

– Miben különbözik a korábbi izraeli-arab háborúktól a mostani? 

– Elindulhat-e bármilyen békefolyamat a fegyveres konfliktus lezárulta után?

– Volt-e esélye a szaúdi-izraeli kiegyezésnek, és ezzel a nagy amerikai projektnek, a szunnita arab-izraeli szövetség létrejöttének Irán ellen?

– 

A műsor vendége: N. Rózsa Erzsébet, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa.

--

A beszélgetést itt nézheti meg:

--

Az adást az alábbi linken hallgathatja meg:

--

 

Összesen 66 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
powerage
2023. november 09. 08:49
Nekem tulajdonképpen mindegy hogy egy vagy két állam lesz-e arrafelé. A lényeg az, hogy Európába egyik oldal lakosságát se telepítsék át. Oldják meg egymás között, írtsák ki egymást, mindegy, csak ide ne jöjjenek.
MaBaker
2023. november 09. 00:31
Jól tele van trollkodva a kommentszekció kamu accountokkal. Látszik, hogy valaki nem akarja, hogy valódi emberek valódi párbeszédet végezhessenek a témában.
MaBaker
2023. november 09. 00:24
"gázai kataklizma" Elírtad a népirtást firkász!
NáciVadász
2023. november 08. 22:13
Ha Magyarországon, magyar nyelven, egy „mandi” fórumon ebben a témában ilyen szinten egymásnak esnek az „EMBEREK” akkor mi a ’faszt’ várunk tőlük, akik ott vannak?’ Igaza volt Doctor Manhattan-nek. atomot az egészre.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!