Greta Thunberg és társai világossá tették: a klímaharc része az Izrael-ellenesség

2023. november 03. 18:44

A Greta Thunberg klímaaktivista mozgalmához hasonló globális mozgalmak mindegyike Izrael-ellenes, s ezt nyíltan vállalják is. E szervezetek Magyarországon is jelen vannak, de megmozdulásaik alapvetően hidegen hagyják az embereket.

2023. november 03. 18:44
Nagy Kristóf

Egyre többen határolódnak el még saját mozgalmán belül is Greta Thunberg svéd klímaaktivistától. A pénteki klímasztrájkjairól ismertté vált Fridays for Futures (FFF) mozgalom 20 éves vezéralakja azzal keltett világszerte felháborodást, hogy a közösségi médiában keményen bírálta Izraelt és kiállt a palesztin nép mellett úgy, hogy a Hamász terrorszervezet október 7-ei vérengzését nem ítélte el.

Ezt is ajánljuk a témában

Greta Thunberg ezzel arra is ráirányította a figyelmet, hogy az elmúlt években világszerte látványos megmozdulásokkal ismertté vált radikális klímamozgalmak nem csak a klímaváltozás ellen lépnek fel, küldetésük elválaszthatatlan része az Izrael-ellenesség.

Nem most kezdődött Greta Thunberg és a klímaharc Izrael-ellenessége

Már az október 7-e óta tartó izraeli-palesztin konfliktus előtt is fontos témája volt a rendszerellenes, radikális klímamozgalmaknak a független Palesztina ügye.

Az FFF-hez hasonlóan a globális, szintén radikális Extincion Rebellion (XR) mozgalom 2019-es megalakulása óta kiemelt ügyként kezeli a Közel-Kelet konfliktusait, és kiemelten foglalkozik a zsidó-palesztin konfliktussal: a térség összes problémájáért Izrael államot felelőssé téve.

A radikális baloldali szervezet az általuk klímaigazságosságnak nevezett elvek részeként tekint Palesztina ügyére. A szervezet tevékenységei között külön fejezetet szentel a zöld gyarmatosításnak, mint ideológiai megközelítésnek. Ebben Izrael állam 1948-as megalapítását tekintik úgymond zöld gyarmatosításnak, szinte kollektív bűnösként megbélyegezve a zsidó népet.

Terroristák, vagy a „zöld gyarmatosítás” áldozatai?

Az XR külön fejezetet szentel Palesztinának, szerintük a zsidó nép lehetetlenné tette a palesztin őslakosok hozzáférését a zöldterületekhez.

Greta Thunberg klímamozgalma Palesztina-barát aktivistákkal együtt demonstrál 2021 júniusában a brit konzervatív kormány ellen a Fotó: Mark Kerrison/Getty Images

Izrael államot azzal vádolják, hogy megalakulása óta rombolja a környezetet, egyebek mellett kiirtotta az őshonos növényzetet és elpusztította az egykor virágzó palesztin falvakat. Mindezt azért, hogy a palesztin menekülteket elriassza a visszatéréstől és a palesztin lakosságot végleg megsemmisítse. 

A környezet pusztításáért és a palesztinok elüldözéséért az XR mozgalom Izrael állam és a zsidó nép mellett Európát is felelőssé teszi, kiemelten Nagy-Britanniát, mivel a terület 1948 előtt brit mandátumterület volt.

Magyarországon is aktívak a radikális klímamozgalmak, de keveseket érdekelnek

A világ legtöbb államához hasonlóan Magyarországon is létrejött az FFF és az XR fiókszervezete. 

Az aktivisták korábban már szerveztek pénteki klímasztrájkokat, de tüntettek a Formula-1 versenyek ellen, emellett a Budapest Pride szervezői között is feltűntek. 

A közvéleményt idehaza nem mozgatták meg kifejezetten a radikális klímaaktivisták, akik a budapesti megmozdulások során a magyar kormányt – hasonlóan a nem baloldali kormányokhoz – kiáltották ki az éghajlatváltozás felelősévé.

Németország csalódott a klímaharcban

A német közvélemény kiemelten foglalkozott Greta Thunberg Izrael-ellenes kijelentéseivel és arra szólították fel Greta berlini barátnőjét és aktivistatársát, a 27 éves Luiza Neubauert, hogy nyíltan határolódjon el a zsidóellenes, antiszemita, palesztinbarát demonstrációktól.

Nem csak a német közvéleményt sokkolta a klímaaktivisták nyíltan antiszemita kijelentései, de a szövetségi kormány környezetvédelemért felelős minisztere, a zöldpárti Steffi Lemke is arra szólított fel, a németországi FFF világosan határolódjon el Greta Thunbergtől. Ezt Neubeuer meg is tette, világossá téve, a palesztinok emberi jogainak védelme mellett minden olyan erőszakos cselekmény elfogadhatatlan, amelyet a Hamász terroristái elkövettek.

Nyitókép: Greta Thunberg (20) svéd kélímaaktivista. Fotó: EPA/Andy Rain

 

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
KBA98
2023. november 04. 12:46
Minél hülyébb, annál jobb? Mert ez a csak nem 100-as!
makapaka2
2023. november 04. 09:25
Miért mindig fogyatékos fiatalokkal,( mint Pankotai Lili is Greta mellett) próbálják a baloldalt erősíteni, népszerűsíteni?
pipa89
2023. november 04. 05:56
Na, kézifék behúz! Ez a deep states csitri közröhej. Ahogy szállítják ide-oda a vadabbnál vadabb woke-os célokra az már egy elb@szott performance! Ideje lenne lecserélni az arcot, mert megfejtettük!
bagira002
2023. november 04. 02:28
Kommunisták nem csak bezöldültek hanem náci húrokat pengetnek palesztin terroristákat támogatják , szóval terroristák ők is .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!