Az ukrán kormány figyelmeztet: „Magyarország hagyjon fel a szankciók blokkolásával"

2023. november 17. 19:57

Az ukrán vezetés szerint Magyarország a bot a küllők között.

2023. november 17. 19:57
null

Az ukrán kormány figyelmezteti Magyarországot, hogy Oroszország „szövetségeseként” hagyjon fel az Európai Unió által tervezett szankciók blokkolásával. Ukrajna szerint a magyar kormány azon fáradozik, hogy megakadályozza az EU szigorúbb fellépését Oroszország inváziója ellen – írta meg a Politico.

Farid Safarov, ukrán energiaügyi miniszter-helyettes azt nyilatkozta, hogy Magyarországnak fel kell hagynia az ellenállását a 12. szankciós csomagban tervezett szigorításokkal szemben, amelyekről jelenleg is tárgyalások folynak Brüsszelben.

Safarov szerint azzal, hogy Magyarország nem hajlandó támogatni az új uniós korlátozásokat az orosz olaj-, gáz- és atomenergia-export terén, 

közvetetten a Kreml imperializmusát támogatja.

Az ukrán tisztviselő hangsúlyozza, hogy az orosz imperialista törekvések valószínűleg nemcsak Ukrajnára, hanem Magyarországra is kiterjednek majd, és a moszkvai energiaforrásoktól való függés Magyarország számára is biztonsági kockázatot jelent.

Putyin-függőség

Safarov továbbá rámutatott, hogy az EU energiaügyi biztosa, Kadri Simson is figyelmeztette a közelmúltban Magyarországot a „Putyin-függőséggel” járó veszélyekre, és arra, hogy ez a jó kapcsolat lehetőséget ad Oroszországnak az európai piac további manipulálására. 

A lap szerint Kijev és az EU tehát egyaránt arra sürgeti Magyarországot, hogy változtassa meg az energiapolitikáját, és szakítson az orosz energiafüggőséggel. 

Az ukrán tisztviselő követelte, hogy az EU hozzon szankciókat az orosz nukleáris szektor ellen, de rámutatott, hogy az EU eddig ezt vonakodott megtenni.

A Politico szerint a magyar kormány azonban továbbra is Oroszország szövetségese marad az energia terén, és Orbán Viktor miniszterelnök azt jelentette ki, hogy megvétózza bármilyen nukleáris szankciót.

***

Nyitókép: Andrei Pugnovschi/Bloomberg via Getty Images

 

Karácsonyi előfizetési akció

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik