Somkuti: Oroszország és Kína csupán haszonélvezői, de nem kirobbantói az izraeli konfliktusnak

2023. október 10. 15:58

Ameddig az izraeli konfliktus tart – a brutalitása, mérete és véres mivolta miatt – mindenképpen árnyékba fogja szorítani a lassan megmerevedő frontvonalak és az állóháború felé sodródó orosz-ukrán háborút – véli a szakértő.

2023. október 10. 15:58
null
Ádám Rebeka Nóra
Ádám Rebeka Nóra

Lapunk korábban utánajárt a sokunkat foglalkoztató kérdésnek, vajon honnan származhattak a Hamász izraeli mészárláshoz használt fegyverei. Most pedig abban is kikértük Somkuti Bálint biztonságpolitikai szakértő véleményét, hogy milyen hatással lehetnek az Izraelben történtek az orosz-ukrán háborúra.

Összefügg-e az orosz-ukrán háború az Izraelben történtekkel?

Nagyon kicsi a valószínűsége, hogy a két konfliktus összefügg. 

Sokkal inkább az izraeli belpolitikai rendszer az, amely a Hamászt támadásra motiválta” 

– mondta lapunknak Somkuti.

A szakértő szerint az Izraelben történtek, csak abból a szempontól fognak hatást gyakorolni az ukrajnai eseményekre, hogy a figyelmet eltereli Ukrajnáról.

Ugyan a Biden-kormányzat megpróbálja összekötni a két ügyet, de ebbe a republikánusok biztosan nem fognak belemenni. A Kongresszus teljes mellszélességgel állt fel Izrael mellett, Ukrajna mellett viszont nem fog felállni” – magyarázza Somkuti, 

aki szerint előfordulhat, hogy csupán egy politikai manőver a Biden-kormányzat részéről,

hogy a kettőt összekösse. Mint fogalmaz: ezt egyelőre még nem lehet biztosra állítani.

Én úgy gondolom, hosszabb távon az orosz-ukrán háborúra abból szempontból fog hatást gyakorolni, hogy ameddig az izraeli konfliktus tart – a brutalitása, mérete és véres mivolta miatt – mindenképpen árnyékba fogja szorítani a lassan megmerevedő frontvonalak és az állóháború felé sodródó orosz-ukrán háborút” – mondja Somkuti. 

Ezt is ajánljuk a témában

Van-e köze Oroszországnak vagy Kínának a történtekhez?

A szakértő ezt az eshetőséget  teljesen kizártnak tartja. „Egy terrorista állam vagy a terrorizmus támogatása jelen esetben nem olyan, mint a hidegháború alatt volt. Nagyon súlyosan visszaüthet az adott országra. Az viszont biztos, 

hogy mind a két említett ország haszonélvezője ennek a helyzetnek.

Sokkal inkább arról van szó, hogy a Nyugat és az Egyesült Államok befolyásának gyengülése, illetve a soft power látszólagos gyengülése azoknak a konfliktusoknak, amelyeket eddig a szőnyeg alá söpörtek, a folyamatos kirobbanásához fog hozzájárulni” – fejti ki a biztonságpolitikai szakember.

Hozzáteszi: 

Oroszország és Kína is igyekszik a háttérből fokozni a feszültségeket. 

„Azonban abban az esetben, ha kimutatható a részvételük egy ilyen típusú támadásban, annak azonnal, és nagyon súlyos következményei lennének. Úgyhogy sokkal inkább azt látom elképzelhetőnek, hogy nagyon finoman, távolról próbálják a szálakat mozgatni. Mert egy közvetlen érintettség nagyon durva következményekkel járhat. 

Tehát ők csupán haszonélvezői, de nem kirobbantói a konfliktusnak”

– fejti ki Somkuti Bálint.

Egy biztos: a háttérben amit lehet, megtesznek azért hogy a rend megváltozzon és felboruljon – szögezi le.

 

Nyitókép: SHAMIL ZHUMATOV | Forrás: AFP 

 

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lájkbajnok
2023. október 10. 17:07
Khm… Lavrov Moszkvában fogadta a Hamász küldöttségét 2022. szeptember 12. 22:01 Az orosz fél hangsúlyozta a palesztin nemzeti egység mielőbbi helyreállításának fontosságát.
connorj
2023. október 10. 16:36
Hááát ez a kép.... Letöltöttem.😂
elégia
2023. október 10. 16:29
A történések a világban általában gauss görbét írnak le. Ukrajna lefelé menő ágon, Izrael felfelé menő ágon.
ujferi
2023. október 10. 16:23
Csak nehogy bevaduljanak az EU- dédelgetett moszlimjai és kibelezzenek pár zsidót itt Eu- ban ...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!