Szakértőt kérdeztünk, honnan származhatnak a Hamász fegyverei

2023. október 10. 13:07

Sokakban felmerült a kérdés, pontosan milyen fegyverekkel is támadt a Hamász, ki vagy kik küldhették azokat a terroristáknak.

2023. október 10. 13:07
null
Ádám Rebeka Nóra
Ádám Rebeka Nóra

Az Izraeli szörnyű történések kapcsán nyilvánvalóan sokakban felmerült a kérdés, pontosan milyen fegyverekkel is támadt a Hamász, s vajon honnan származhatnak azok, ki vagy kik küldhették a terroristáknak.

A témába kapcsán lapunk megkereste Somkuti Bálintot, az MCC Geopolitikai Műhelyének kutatóját, hogy segítsen az eligazodásban.

Ezt is ajánljuk a témában

Az első és legfontosabb leszögezni azt, hogy a hagyományos kézifegyverek a Közel-Keleten mindig elérhetők. A felvételeken két olyan fegyvertípus is látható – például a kalasnyikovok –, 

amelyek csempészet útján nagyon könnyen hozzáférhetők a térségben” 

– mondja lapunk megkeresésére Somkuti Bálint. „Tehát a kézifegyverek problémaköre – a csempészet megakadályozása – egy megoldhatatlan probléma jelenleg is állami szinten” – teszi hozzá a szakértő, s rávilágít: ugyanez igaz az RPG páncéltörő rakétavetőkre vagy bármely más vállról indítható kisebb eszközökre is. 

Mint fogalmaz: „Ezeket alkalomadtán egy autó csomagtartójába ötösével-hatosával be lehet pakolni, vagy ruházat alatt el lehet rejteni.”

A szakértő szerint az igazi kérdés az, hogy az a több ezer rakéta, amelyekkel Izraelt támadták – amelyeknek jelentős része nem kis hatótávolságú eszköz volt, hanem akár 60-70 kilométerre is elrepülő, tízkilós vagy nagyobb robbanófejjel felszerelt eszköz, s amelyek valamilyen szintű irányítással is rendelkeztek a hírek szerint – azok hogyan kerültek oda. „Ezeket ugyanis nem lehet kisüzemi módszerekkel a sufniban legyártani, úgyhogy ezekre egyelőre nincs válasz. Sokan azonban Iránt sejtik a háttérben, ami akár elképzelhető is – 

a Hezbollah ugyanis rendelkezik valamilyen szintű gyártó kapacitással” 

– jegyzi meg. Ugyanakkor kiemeli: erre egyelőre még nem kaptunk végleges választ.

Fegyveres nem, csak pénzügyi és humanitárius támogatás 

A hatalmon lévő jelenlegi nyugati liberális és neoliberális irányzat a fegyveres konfliktusokat elutasította, éppen ezért volt annyira meglepő, hogy a közelmúltban mennyire hevesen ölelte a keblére az orosz-ukrán háborút” – fejti ki lapunknak a szakértő, hogy eloszlassa az esetleges feltételezéseket, hogy a nyugatról érkező támogatásoknak köze lenne a helyzethez. 

Hozzáteszi: 

Semmiképpen nem beszélhetünk arról, hogy ezek az államok szándékosan fegyverrel vagy bármilyen katonai eszközzel – legyen az akár védő- vagy orvosi felszerelés – támogatták volna a Hamászt vagy bármely palesztin szervezetet. 

Ez teljes mértékben humanitárius és pénzügyi segítség volt. Az egy másik kérdés, hogy alkalomadtán a célszervezetek ezt mire használták fel. Ebben az esetben ugyanis nagyon kevés ráhatása van a donorállamnak” – magyarázza Somkuti.

Nyitókép:Anadolu Agency via AFP

 

Összesen 94 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
anonymtalan2
2023. október 10. 19:42
Iránon keresztül, de vajh mi az eredete?
F1950
2023. október 10. 19:02
Honnan jön a fegyver? Hát iránból! Csak oszt nem tudom mellik iránból.
nempolitizalok-0
2023. október 10. 18:52
A koruupt eurolibsik intézhették az ukrán maffiával együtt.
Tommaso
2023. október 10. 18:06
Tipikus ORBÁNI fake-news, hogy a HAMASZ-nak ukrán fegyverei lennének. Ukrajna épp a fennmaradásáért vív kegyetlenül nehéz hósi háborút, a világ egyik legnagyobb hadserege ellen. Minden kalasnyikovra szükségük van. Hogy honnan származ6nak a terroristák fegyverei, azt egy másik hsz-emből megtudhatjátok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!