„PiSztácia” és „KOriander” – kofastílusban szivárogtatják a lengyelek a választási eredményeket

2023. október 15. 18:13

Kampánycsend van, mindenféle részeredmény közhírré tétele tilos, a választási iroda csak és kizárólag a részvételi adatokat közli. Itt jön képbe lengyel barátaink leleményessége.

2023. október 15. 18:13
-
Varga Mátyás Zsolt
Varga Mátyás Zsolt

Lengyelország választ, a hétvégén pedig kampánycsend honol szláv barátainknál. A politikusok szívesen beszélgetnek az emberrel, viszont mihelyt egy kicsit is aktuálpolitikai irányba fordul a beszélgetés, egyből jelzik: itt van a beszélgetés határa; igaz ez a kormánypárti Jog és Igazságosság (PiS) és fő riválisa, a Polgári Koalíció (KO) arcaira is.

Csak hát erősen látszik a választás okozta felfordulás, az emberek csoportosan mennek el a körzeteikbe, egyesek valamiféle családi programot kanyarítottak az urnákhoz való elzarándoklás köré. Közben senki sem tud semmilyen eredményt. Mindenféle részeredmény közhírré tétele tilos 21 óráig, a választási iroda csak és kizárólag a részvételi adatokat közli. Itt jön képbe lengyel barátaink leleményessége.

Bazárt nyitottak a közösségi médiában.

Mindenfélét lehet kapni, főleg PiSztáciát és KOriandert, mellettük pedig mindig szépen feltüntetik az adott termékek árát – így szivárognak ki különféle részeredmények, meglehetősen kétes megbízhatósággal persze. A lengyel kreativitást jól mutatja, hogy ki-ki a maga vérmérsékletének megfelelően például „orosz gombócnak” hívja a Harmadik Utat, az Új Baloldalt pedig „vöröskáposztának”. 

A lengyelek az eredményközlés érdekes módja mellett rendesen kielemzik, hogy például a PiSztáciák reggel fogynak a legjobban, az import áruk (értsd, az átjelentkezett közel kétmillió szavazó, illetve a külföldről jövő szavazatok) pedig nem a PiSztáciák árának növekedésének kedvez.

Két dolog biztos a választás kapcsán: „tudjuk, hogy nem tudunk semmit”, valamint az, hogy erősen úgy tűnik, hogy rekordarányú lesz a részvétel idén, ami a PiSnek kedvez a választási szakértők szerint, míg erősen árt a 3 kicsi pártnak. Mint ahogy az egyik bazáros bejegyzés alatt elemeztek: „A vásárlók száma hatalmas! Tönkreteszik az olcsó termékeket”.

Ezt is ajánljuk a témában

***

Kövesse vasárnap 19 órától a Mandiner Facebook-oldalán vagy YouTube-csatornáján a lengyel választások eredményeit élő műsorunkon keresztül! 

Élő bejelentkezésünk során percről percre, több helyszínről is tájékoztatjuk Önöket a legfrissebb hírekről. Mindemellett a Mathias Corvinus Collegium szervezésében kerekasztalbeszélgetéssel készül Tóth Bálint, Szalai Zoltán, Szánthó Miklós és Magyar Levente. Stúdiónkban Mráz Ágoston Sámuel és Kiszelly Zoltán szolgáltatják a szakértői véleményeket, de elemzi az eseményeket többek között Kiss Rajmund, Demkó Attila és Somkuti Bálint is, akik az MCC-ből csatlakoznak majd be. Továbbá élőben kapcsoljuk Lengyelországot is: a Mandiner munkatársai a helyszínről szolgáltatják a helyiek reakcióit!

Facebook-oldalunk elérhetősége: https://www.facebook.com/mandiner.hu 

YouTube-csatornánk elérhetősége: https://www.youtube.com/@MandinerTV 

***

Addig is ajánljuk figyelmükbe hangoló videónkat, ahol minden fontos információt megmutatunk, amit vasárnap este előtt tudni érdemes!

 

Nyitókép: Jaap Arriens / AFP

Kapcsolódó cikkek a Lengyel választás aktában.

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bastyaelvtars
2023. október 15. 19:58
A politico szerint a pis lesz a befuto de nehéz lesz a koalíció alakítás bárki is nyer.
figyelő4322
2023. október 15. 19:45
A jobboldali , most kormányzó párt a pistachio- nut? Az igaz, hogy egy nagyon egészséges mogyoró- féle. 13 gramm tartamaz kb. 700 kalóriát és a napi protein/ fehérje szükséglet kb. 50%-át. Ha tényleg ez PiS (Jog És Igazságosság), akkor még mi, konzervatív magyarok is örülhetünk. Az igaz, hogy az ukrán háborúban nem értünk/ értettünk egyet, de már kezdenek ők is észhez térni. Na ja, csak akkor örülhetünk, ha ez az egész mogyoró biznisz nem valami libernyák trükk... 😳
bokrosbirka
2023. október 15. 19:35
Reményeim szerint nem Donald Tuskóék nyernek!
Pandaka pygmaea
2023. október 15. 19:17
Jávor Benedek vajon ma mikor posztol? :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!