Macron ötlete: Alakuljon nemzetközi koalíció a Hamász ellen!

2023. október 25. 15:22

Izrael az elmúlt 24 órában Szíriában, Libanonban, Gázában és Ciszjordániában is légicsapásokat hajtott végre, miközben a Hezbollah és a Hamász vezetői Bejrútban találkoztak, hogy a „végleges győzelemről" tárgyaljanak. Összefoglalónk!

2023. október 25. 15:22
Israel-Gaza Conflict
Hajdú Tímea
Hajdú Tímea

Emmanuel Macron francia elnök a zsidó államban tett látogatása során felvetette, hogy az Iszlám Állam ellen harcoló nemzetközi koalíciót terjesszék ki a Hamász elleni harcra is – számolt be a Times of Israel. 

Macron a Benjamin Netanjahu miniszterelnökkel Jeruzsálemben folytatott megbeszélései után azt mondta, hogy

 az ISIS ellen harcoló országoknak „a Hamász ellen is harcolniuk kell”.

A francia vezető azt is hangsúlyozta, hogy a későbbiekben „határozottan újra kell indítani” a palesztin békefolyamatot.

Macron koalíciós ötletével kapcsolatosan egy francia kormánytisztviselő így fogalmazott a lapnak: hajlandóak segíteni úgy, mint az ISIS ellen; minden attól függ: mit kér tőlük Izrael. 

Emmanuel Macron és Benjamin Netanjahu  (AP Photo/Christophe Ena, Pool)

Újabb támadásra készült a Hamász

Kedd éjjel az izraeli hadsereg megakadályozott egy tenger felőli támadást. Az IDF erői több terroristát megöltek Izrael déli partjainál, miután megpróbáltak beszivárogni – számolt be JNS.

„A tengeri hadtest katonái megtámadtak egy terrorsejtet, amely a tengeren próbált beszivárogni izraeli területre Zikim térségében” 

– erősítette meg az IDF, hozzátették, hogy sugárhajtású repülőgépek csapást mértek arra a gázai célpontra, ahonnan a terroristák elindultak.

Az izraeli 12-es csatorna szerint legalább 10 terroristát öltek meg. Zikim és Karmia lakosainak utasítást adtak, hogy zárkózzanak be otthonaikba – közölte az izraeli tévé.

Ezt is ajánljuk a témában

Belső front nyílhat

Az izraeli légierő Ciszjordániában is légitámadást hajtott végre. A hadsereg szerint a csapás célpontjai palesztin fegyveresek voltak, akik izraeli katonákra lőttek – írja a Times of Israel. 

Az elmúlt két hétben számos összecsapás volt az izraeli hadsereg és palesztinok között Ciszjordániában,

és a hadsereg szerint több terrortámadási kísérlet is történt. Félő, hogy a Palesztin Hatóság által ellenőrzött területeken is sor kerülhet erőszakos cselekményekre. Izrael a hétvégén lebombázott egy dzseníni mecset alatt épített terroralagutat, ahol támadásra készültek a palesztinok. 

Kedd éjjel az IDF összecsapott palesztin fegyveresekkel Dzsenínben: 

A hadsereg információi szerint a Gázai övezetben október 7-én kezdődött háború óta a csapatok több mint 860 körözött palesztint tartóztattak le Ciszjordániában, köztük mintegy 514 Hamászhoz köthető személyt.

A Palesztin Hatóság egészségügyi minisztériuma szerint október 7-e óta mintegy 100 ciszjordániai palesztint öltek meg az izraeli erők.

Israel Defense Forces in Palestine
Izraeli katonák Betlehem közelében Ciszjordániában (Júdea és Szamária) (Photo by Oliver Marsden / Middle East Images / Middle East Images via AFP)

Ezt is ajánljuk a témában

 

Szíria is lövi Izraelt

Az Izraeli Védelmi Erők közlése szerint több szíriai katonai célpontra is csapást mértek, miután

 Szíriából rakétákat lőttek ki a Golán-fennsíkon lévő izraeli települések felé.

A rakéták egy mezőn csapódtak be a Kineret-tó (Genezáreti-tó) közelében – írja a Jerusalem Post. 

Az IDF szerint a vadászgépek katonai infrastruktúrát és aknavetők kilövőhelyeit találták el.

Az elmúlt hetekben Szíria felől kilőttek néhány rakétát Izraelre. Az országban több iráni támogatású milícia található. A múlt héten Izrael légicsapásokat hajtott végre Aleppó és Damaszkusz repülőterei ellen, hogy megakadályozza iráni fegyverszállítmányok érkezését. 

Bekapcsolódik-e a Hezbollah? 

Miközben a Hezbollah egyre hevesebben lövi Izraelt, Libanon vezetése újra kifejezte: nem szeretnének belépni a háborúba. Najib Mikati libanoni miniszterelnök kedden ellátogatott Dél-Libanonba és kijelentette: országa „békeszerető”, és tiszteletben tartják az ENSZ-határozatot, amely lezárta a 2006-os konfliktust. A miniszterelnök találkozott az ENSZ békefenntartókkal is. 

Azonban szerda reggel egy egészen másfajta találkozóra került sor Bejrútban, amely sokkal inkább befolyással lehet a háborúra. 

Hasszán Naszrallah, a Hezbollah vezetője ugyanis találkozott a Hamász és a palesztin Iszlám Dzsihád vezető képviselőivel. A találkozóról hivatalos fotókat és közleményt is kiadtak, amely szerint: „Többek között megbeszéléseket folytattak a megfelelő intézkedésekről, amelyeket az Ellenállási Tengely tagjainak meg kell tenniük a gázai és palesztinai végleges győzelem elérése érdekében”.

 

Nyitókép: Hamász terrorista/MAJDI FATHI / NurPhoto / NurPhoto via AFP
 

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Izraelben aktában.

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
backsplash
2023. október 26. 06:32
Azt köszi, de nem. Már van gazdája a területnek, meg is tudja védeni. Egy ilyen koalíció Izrael ellenében tevékenykedne, hogy az igen szapora és nagy számú otthoni muzulmán szavazót kiszolgálja. A jelenlegi helyzet a minimum, ami Izrael létét biztosítani tudja, az engedmények, a filiszteusok feletti kontroll megszűnése csak újabb és újabb konfliktusokat eredményezne. Nem is beszélve a vízgazdálkodásról, ami nem kerülhet az arabok kezébe. A nyugat mindent elkúr, ezt tökéletesen tükrözi az ENSZ főtitkár ostoba nyilatkozata is. Ott nincs helye az eszetlen emberjogizmusnak. Látjuk, hova vezet.
zakar zoltán béla
2023. október 25. 20:37
Álember.
Ergit
2023. október 25. 19:46
A törökök NATO tagok és muszlim vallásúak és most egy muszlim-zsidó harc folyik....
Ergit
2023. október 25. 19:45
Jó lenne, ha ebbe a kavarásba egy európai ország nem lépne bele!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!