Aggódik az izraeli hadsereg és a Biden-kormányzat sem könnyít a helyzetükön

2023. október 24. 14:03

Az izraeli hadsereg támadásra kész és bevonulna Gázába, miközben az amerikai kormányzat mindent megtesz, hogy tovább késleltesse az ország szárazföldi invázióját. Összefoglalónk!

2023. október 24. 14:03
null
Hajdú Tímea
Hajdú Tímea

Az izraeli hadsereg még súlyos veszteségek árán is el akarja végezni a bevonulást, de attól tart, hogy a politikai vezetés a magas készültségi szint ellenére sem adja ki a parancsot – számolt be a Times of Israel.

Ettől tart az izraeli hadsereg

A lap megtudta: hétfőn az IDF közölte a kormánnyal, hogy teljes mértékben felkészült egy szárazföldi offenzívára a Gázai övezetben, és úgy véli, hogy el tudja érni a kitűzött célokat, még akkor is, ha ez súlyos áldozatokkal jár. 

A hadsereg azonban attól tart, hogy a kormány talán soha nem adja ki a parancsot a szárazföldi offenzíva megkezdésére, vagy hosszú időre elhalasztja azt.

A hadsereg aggódik, hogy ha a Hamász további túszokat enged el, az arra késztethetik a politikai vezetést, hogy késleltesse a szárazföldi inváziót, vagy akár félúton leállítsa azt. Pénteken a Hamász szabadon engedett két amerikai állampolgárt: egy anyát és a lányát. Egyes jelentések szerint ez hozzájárult a szárazföldi offenzíva elhalasztásához, mivel felébredt a remény, hogy a Hamász még több túszt elengedhet. 

Benjamin Netanjahu köszönti Joe Bident a reptéren. (Fotó: Brendan SMIALOWSKI / AFP)

Amerikai nyomás

Mindeközben a Biden-adminisztráció mindent megtesz, hogy késleltesse a szárazföldi hadműveletet, mivel azt állítják, hogy az IDF nem áll készen az akcióra. Ennek érdekében az Egyesült Államok tiszteket küldött Izraelbe, hogy segítsenek kidolgozni az izraeli szárazföldi offenzíva haditerveit – jelentette hétfőn a New York Times és az izraeli Walla. Amerikai tisztviselők állítása szerint a tiszteket nem azért küldik, hogy azok diktálják, mit tesz Izrael.

A Biden-kormányzat állítólag amiatt aggódik, hogy Izraelnek nincsenek egyértelműen elérhető katonai céljai a gázai műveletekkel kapcsolatban. 

Lloyd Austin védelmi miniszter az elmúlt napokban szinte naponta folytatott telefonbeszélgetéseket izraeli kollégájával, Joáv Gallanttal, amelyek során az előbbi annak fontosságát szorgalmazta, hogy gondosan mérlegelje Izrael, hogyan vezénylik le a gázai bevonulást – írta hétfőn a New York Times meg nem nevezett amerikai tisztviselőkre hivatkozva. 

Korábban megjelent az izraeli sajtóban: az európai és amerikai tisztviselők igyekeznek nyomást helyezni Izraelre, hogy ne indítsanak szárazföldi hadműveletet, hanem engedjék a nyugati tisztviselők túsztárgyalásainak folytatását. 

Túszok kérdése

A New York Times arról számolt be, hogy Katar és az Egyesült Államok 

külön tárgyalásokat folytat a kettős állampolgárságú elraboltak és a csak izraeli állampolgársággal rendelkezők szabadon bocsátásáról.

Lahav Harkov izraeli újságíró a Twitteren megosztotta, hogy egy diplomáciai forrás így reagált a New York Times hírére: „Izrael nem vesz részt a kiszabadítandó külföldi útlevéllel rendelkező túszok szelekciójában”. A Hamász terrorszervezet Egyiptom és Katar közvetítésével eddig négy túszt engedett el. Hétfőn két idős nőt engedtek szabadon, akik mindketten izraeli állampolgárok, de a férjeiket továbbra is fogva tartják Gázában. 

„Ez nem alku, ez egy egyoldalú lépés, amelyben nekünk nem volt részünk” – mondták politikai tisztségviselők a túszokról az izraeli 12-es csatornának. Izrael megköszönte Egyiptomnak és a Vöröskeresztnek a túszok elengedésében való részvételüket. Daniel Hagari az Izraeli Védelmi Erők szóvivője hétfőn közölte, hogy a hadsereg információi szerint 

a terroristák 222 embert raboltak el

 a Hamász október 7-i támadása során, amelyben 1400 embert mészároltak le Izraelben és több mint 4500-an megsebesültek.

A francia elnök francia-izraeli állampolgárokkal találkozik a tel-avivi reptéren, akik rokonokat veszettek el a Hamász terrortámadásában. (Fotó: Christophe Ena / POOL / AFP)

Francia elnöki látogatás

Kedd reggel szolidaritási látogatásra érkezett Izraelbe Emmanuel Macron francia elnök – számolt be a Jerusalem Post. Macron már a reptéren találkozott a Hamász október 7-i dél-izraeli behatolásának áldozatainak családjaival. Ezt követően megbeszélést folytat majd Benjamin Netanjahu miniszterelnökkel és több kormánytaggal, majd Ramallahban találkozik a Palesztin Hatóság vezetőjével. 

Macron és más nyugati vezetők igyekeznek megakadályozni, hogy kiterjedjen a háború. 

Az Irán által pénzelt Hezbollah az elmúlt héten fokozta rakétatámadásait Izrael ellen, és a zsidó állam több Hezbollah célpontot kilőtt Libanon déli részén. A Biden-kormányt a hírek szerint aggasztja, hogy az Izrael elleni iráni proxi támadások közvetlen katonai konfrontációhoz vezethetnek Washington és Irán között.

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Thomas COEX / AFP

***

 

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
SzkeptiKUSS
2023. október 24. 17:13
Izrael összekapta a haderejét, hatalmas pénzeket megmozgatva, erre "lefagyasztják" baráti nyomásra a haderőt. A betonbunkerek zöme sértetlen, tehát a nemzetközi felzuduláson kívül semmi eredmény. Sokba fáj egy ilyen mutatvány, nem véletlen, hogy pénzt kértek az amcsiktól.
survivor
2023. október 24. 16:34
kovsa Irreális. Saját magát ítélné el a palesztin nép a Hamas miatt, amit ők alkotnak ?? Én azt mondom, adjon az IDF 2 hetet Gáza kiürítésére (nem lehet egy hadsereget a végtelenségig fegyverben tartani. Aztán aki bújt-aki nem megyek... Hamas vezetők mindig lesznek újak, de infrastruktúra nem. Porig bombázni-lőni. Lassan, humánusan, hogy legyen idő menekülni. Irány Egyiptom. Vagy a tenger ahol az ENSZ majd elszállít 2 M páleszt Olaszországba, Ciprusra, Törökországba..
survivor
2023. október 24. 16:28
sürgette a kétállami megoldást, Ezt a faszságot felejtsétek már el. VAN 2 állam már MOST is. Mt érnek vele ? Se az arabok, se az zsidók NEM akarnak kimenni onnan, ahol már egyszer ott vannak... Allah/Jehova nekik adta ezt a földet és punktum...
survivor
2023. október 24. 16:25
Csapatok oda ! 222 zsidó mártír.. és 2 M menekült palesztin, X ezer halottal. Collateral damage. És majd Európa is felébred....(talán).
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!